Д-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС през 1989 г.

...
Д-р Илко Семерджиев е учредител на БЛС през 1989 г.
Коментари Харесай

Д-р Илко Семерджиев пред novini.bg: Дигитализацията на здравеопазването като цяло се бави, но по-лошото е, че се и изражда

Д-р Илко Семерджиев е основател на БЛС през 1989 година и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател. Бил е шеф на столична поликлиника и столична болница, през 1999 година основава НЗОК и e неин първи шеф. Бил е заместник-министър на опазването на здравето в три държавни управления и министър на опазването на здравето в държавното управление на ОДС от 1999 до 2001 година След политическия си мандат е основател и в продължение на 10 години е началник на непринуден фонд за здравно обезпечаване " ДОМ-Здраве " АД. През 2017 година става длъжностен заместител министър-председател по обществените въпроси и министър на опазването на здравето.



- Д-р Семерджиев, тези дни обществото се вълнува от въвеждането на електронните предписания за избрани лекарства, съгласно Вас това изобретение по какъв начин ще се отрази на пациентите, лекарите и фармацевтите и в точния момент ли се прави?

- Електронните предписания са част от плана НЗИС, който аз направих и финансирах по стратегия „ Добро ръководство “ през март 2017 година като вицепремиер и здравен министър в държавното управление на Огнян Герджиков. Този план в неговата първа и втора фаза трябваше да бъде изпълнен до декември 2019 година, само че както виждаме още не е приключен. В този смисъл дигитализацията на опазването на здравето като цяло се бави, само че по-лошото е, че се и изражда. Например в моя план нямаше възбрана за прилагане на бялата рецепта, което всъщност е лишаване на професионални права на медиците и основава проблеми на пациентите и аптекарите.

- Какво куца в лекарствената политика и за какво непрекъснато има дефицити на едно или друго лекарство, та се постанова българите да си ги набират от прилежащи нам страни, в случай, че даже цените им тук са по-високи в сравнение с в някои други страни?

- Точно по този начин е, преди няколко дни проф. Григор Димитров от Народно събрание на НЗОК оповести международна ранглиста, в която България е на 8-мо място в света по разноски за медикаменти на глава от популацията. На първо място е Съединени американски щати с 1 228 $,

ние сме на 8-мо място с 625 (публични и частни разходи), а по-богати страни като Гърция, Холандия, Унгария и други са надалеч зад нас. Това изцяло опровергава манипулативните изказвания, че в България медикаментите изчезват поради ниските цени на регистрация

– по този начин се внушава погрешната теза, че повода е някъде другаде, а не в тежките злоупотреби с престъпния, в това число и с легалния реекспорт на медикаменти заради обстоятелството, че системата за наблюдаване и надзор СЕСПА е с опорочена формула. В моят мандат през 2017 година заварих към 70 изчезнали медикаменти и за един месец ги намалихме до под 20, посредством масирани инспекции на търговци на едро и аптеки, само че към проверяващите от ИАЛ (които не вършеха никаква работа по проблема) прибавих чиновници от Министерство на здравеопазването, НЗОК, ИАМО, в това число Национална агенция за приходите, т.е. има способи за реализиране на резултат. Тогава изпълнителният шеф на ИАЛ Асена Стоименова (сега Сербезова) ме набеди посредством сигнал до Върховна касационна прокуратура, че се въвличам кадрово в лекарствената политика и за 3 дни ми беше формирано наказателно дело.

- Как завърши тази правосъдна сага?

- Бях оневинен в съда на три инстанции, а по-късно осъдих прокуратурата на три инстанции,

само че „ фарма-мафията “ беше избавена и продължи да печели, злоупотребявайки.

През март 2022 година Асена Сербезова към този момент в качеството си на министър на опазването на здравето разпорежда смяна във формулата на СЕСПА под претекст, че закона не е спазен и по този начин отваря „ автомагистрала “ за огромни злоупотреби и успореден експорт, които през месец юли тази година доведоха до 392 изчезнали медикаменти, а в този момент са към този момент над 420 – комерсиалният интерес е прекомерно огромен, тъй като препродажбата се прави с облага до 8 пъти над цената у нас. В отчет на ДАНС изпратен до парламентарната Комисия по опазване на здравето се споделя, че в действителност измененията за медикаментите е трябвало да бъдат направени в закона (ЗЛПХМ), а не във формулата на СЕСПА – това деяние е квалифицирано като корист с право и легализиране на казуса, а не неговото саниране. Най-неприятното в тази обстановка е, че Асена Сербезова е била по това време министър в непрекъснато държавно управление с парламентарна поддръжка зад тила си и е могла да промени закона, тъй че да се погрижи за нуждаещите се пациенти, а не за облагите на търговците. Така положението на лекарствени дефицити освен не е променено, само че и продължава да нараства –

реекспортират се даже медикаменти, които НЗОК заплаща 100%, което е фактическа престъпна активност – кражба от здравните ни вноски и посягане върху здравето и живота на доста хора.

- Защо опазването на здравето у нас от години буксува и не се развива, от което нито пациентите са задоволени, нито лекарите?

- Поради отвод от промените, които направихме в интервала 1997 – 2001 година и целеустремен лобизъм в интерес на частни, а не на публичните ползи. Не на последно място и заради липса на потенциал и политическа воля.

- Настоящият здравен министър Христо Хинков е човек от вашия бивш екип, окуражен ли сте, че той ще предприеме значими и потребни промени в региона на опазването на здравето в интерес на пациентите и на лекарите?

- Първоначално имах такива очаквания, само че виждам, че към този момент много време потребни промени няма. Той не съумя да построи добър екип, огъна се и му назначиха хора, които по-скоро вредят в сравнение с оказват помощ. Например единствено преди две седмици Министерство на здравеопазването загуби 227 млн. лева безплатни средства по НПВУ за създаване на протонен център за лекуване на онкоболни с преимуществена устременост за деца. Бяха изгубени и капиталови средства за съоръжение с здравна техника на детски клиники и отделения, което е в цялостно несъгласие с оповестеното за приоритет детско опазване на здравето. Обграден е с фрагментите на Асена Сербезова, които явно му пречат да се оправи и с лекарствената политика в интерес на хората, тъй че към този момент нямам особени упования за смяна към по-добро опазване на здравето. Най-изненадващо за мен беше, че персонално Хинков се отхвърли от промените препоръчани в Закон за обществените поръчки от министър Асен Василев, което демонстрира, че неговият мандат се обрисува като цялостна загуба на време и пропилени благоприятни условия.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР