Д-р Георги Тодоров е лабораторен лекар, практикувал три години в

...
Д-р Георги Тодоров е лабораторен лекар, практикувал три години в
Коментари Харесай

Защо трябва да изследваме масово? Моят опит с бързите тестове

Д-р Георги Тодоров е лабораторен доктор, практикувал три години в Република Гана в изискванията на епидемии и болести. Работи в Русе и през цялото време на пандемията от ковид приканва да се употребяват бързи проби за определяне на инфектираните. От няколко дни доктор Тодоров изследва пациенти с такива проби и споделя за опита си в медицинския уебсайт " Право & здраве ".

За страдание, в множеството лаборатории в страната няма бързи проби за КОВИД-19. Това е извънредно погрешно, тъй като с всеобщо проучване ще реализираме осведоменост за имунитета в страната, т. е. кои са преболедували и/или са имали безсимптомна среща с вируса. Ще може да ограничим хората, които са с дейна форма на заболяването или са безсимптомни, само че с интензивно нарастване на вируса и да ги изолираме. Тестът е прецизен за разкриване и на двете положения.

Това направиха в Тайван и Корея и реализираха триумф, без да си срутен обществената, здравната и икономическата си система. Имат над 1,9 милиона тествани, карантинирани над 170 000 индивида, 8390 заболели и доста малко умряли.
В процеса на тестване бяха включени всички лабораторни лекари, а промишлеността беше подтиквана за произвеждане на проби.

У нас бързи проби започнаха да идват едвам предходната седмица и първите 30 000 и бяха прибрани на " топло " във ВМА.

Интересно за какво ги купиха с нашите пари, а настояват, че са ненадеждни.

Изявленията на военачалник Мутафчийски за броя на подправено позитивните и подправено негативните резултати при бързите проби демонстрират единствено, че има незадоволително базови знания за лабораторната активност и имунологичните процеси. За него и за всички останали, които се чудят на кого да имат вяра:

Бързите проби се основават на имунохроматографски способ за премерване на съществуването на два типа антитела, които организмът основава при среща с ковид. Те са:

1. IgM, характеризиращи бързият отговор на организма, които се позитивират към 24 часа след началото на вирусната репликация и изчезващи след преболедуване. Те демонстрират дейна зараза.

2 . IgG, характеризиращи имунната памет и оставащи до края на живота. Те са налични както в хода на дейната зараза, по този начин и след излекуването на организма.

Наличието на позитивен тест за IgM, и негативен за IgG значи, че пациентът е инфектиран с ковид преди по-малко от 72 часа. Тези хора би трябвало да се изолират и да се проследят контактните им. Подлежат на наново тестване след 7 до 14 дни.

Тестът е позитивен за IgG и позитивен за IgM при хора, инфектирани преди повече от 72 часа. Те също би трябвало да се изолират и да се проследят контактните им и да се тестват наново.

Тестът е позитивен за IgG, само че негативни за IgM, при хора, които са преболедували инфекцията с ковид и са основали дълготраен имунитет. Те не са заразни за останалите и не могат да се заразят още веднъж, заради което не се нуждаят нито защитни средства, нито се постанова каквито и да е ограничавания в напредването им. Те към този момент са част от стадния имунитет.

Добрите лекари знаят тези обстоятелства и знаят по какъв начин да ги интерпретират.

Специфичността на бързите проби е 100%. Това значи, че те не могат да дадат позитивен резултат, в случай че сме инфектирани с различен вирус.

Чувствителността на тестванията е над 87% за IgM антитела и над 97% на IgG антитела. Това значи, че пробата ще се позитивира и при съществуването на оскъдна централизация на имуноглобулини в кръвта.

Фалшиво негативни резултати са под 3%. Това значи, че при трима от 100 изследвани пробата може да покаже негативен резултат макар съществуването на антитела.

Real-time PCR пробата демонстрира съществуване на ковид в организма. Позитивира се незабавно след началото на вирусната репликация, което нормално е към 24 часа след заразяването. Извършването на теста изисква съществуване на скъпа инсталация. Необходимият реактив за проучването също е с висока цена. В идеални условия индикаторите за специфика, сензитивност и отклонения са несъществено по-добри от тези на бързите проби.

В множеството случаи обаче материалът за проучване не се взема от лаборант в лабораторията,

а отдалечено, от лица нямащи нищо общо с изследващата лаборатория. Преносът на материала изисква специфична среда и температурен режим. Всяко отклоняване от метода на взимане на материала, транспортната среда и температурния режим може да аргументи неверен резултат. Именно подозрението за неверни резултати кара лабораториите на ВМА и НЦЗПБ да повтарят всеки тест по няколко пъти в двете лаборатории. Този тест ще бъде негативен освен при хора, които не са инфектирани сега, само че и при хора, които са прекарали зараза с ковид със или без признаци.

Бързите проби могат да се вършат във всяка една лаборатория на страната и с изключение на, че са бързи (резултатът е разполагаем след 10 минути) са евтини, което ги прави налични за всеки човек. Те са доста подобаващи за наново тестване и доказване на минала зараза.

Теоретично пробата може да се направи и в лекарския кабинет, само че на процедура това е мъчно постижимо, тъй като методиката от време на време постанова характерно пипетиране. Лично на мен ми лиши два дни да се науча да правя теста без неточности в преданалитичния интервал.

Ние, лабораторните лекари, можем доста да помогнем в битката с епидемията, тъй като

колкото повече хора тестваме, толкоз е по-добре за всички.

Това е значимо както за болните хора, по този начин и за преболедувалите, значимо е и за епидемиологията и натрупването на скъпа информация за процеса на разпространяване. Установяването и изолирането на всички инфектирани ще помогне за контрола на епидемията и за съкращаване на периода на изключителното състояние.

Апелирам към държавното управление да се вслуша в причините на специалистите и да направи нужното за обезпечаване на бързи проби за цялата страна. Хората имат право да знаят дали са инфектирани или не, управляващите имат потребност да знаят какъв брой са инфектираните и къде с цел да образуват по-адекватно политиките си. През март НЗОК по този начин или другояче ще осъществя голяма спестовност. Икономисаните средства могат да се употребяват за пазаруването на бързи проби и възнаграждение на проучванията. Ако някой има по-добра концепция за оползотворяването на икономисаните пари, апелирам!

Възраженията на щаба са голословни и ненаучни. Нека не трансформираме целия народ в пленник на егото на няколко души с и без униформи!

Пожелавам на всички да са здрави!

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1005)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР