Д-р Елизабета Тети си спомня за кошмарните седмици, когато избухна

...
Д-р Елизабета Тети си спомня за кошмарните седмици, когато избухна
Коментари Харесай

Едно дежурство на лекарка в отделение за коронавирус в Италия - от ранни зори до късен мрак

Д-р Елизабета Тети си спомня за кошмарните седмици, когато избухна коронавирусната зараза в Италия, и се готви за това, което ще съставлява животът й през идната зима, в случай че все по този начин десетки хиляди италианци дневно биват диагностицирани с КОВИД-19, а стотици умират.

Тети, която е експерт по заразни заболявания в болница в покрайнината на Рим, към този момент стартира и завършва работния си ден по мрачно. Една събота наскоро фотографът от Асошиейтед прес Алесандра Тарантино наблюдава по какъв начин минава една 12-часова промяна на 39-годишната лекарка, от момента, когато излиза от вкъщи си, с цел да се грижи за пациентите, нуждаещи се от субинтензивно лекуване, досега, когато се връща вкъщи изтощена.

Цифрите, с които пандемията се мери тук в болничното заведение във Вергата, карат човек да изтръпне. Д-р Тети ги изброява: 28 постъпили пациенти в две отделения за КОВИД-19, 18 от тях носят медицинските шлемове, нужни им, с цел да дишат; 70 пациенти в незабавното поделение, където доста от тях са подпомагани с елементарни кислородни маски; и 10 минути - времето, което й е нужно, с цел да си постави защитното облекло, преди да може да стартира да обикаля пациентите.

Процедурата по обличането се прави в специфична дезинфекцирана стая и включва деликатното слагане на защитна престилка, по-късно на два чифта ръкавици, залепени с тиксо към китките, две маски, шапка за коса и шлем. Събличането на защитната екипировка лишава още повече време, защото при свалянето на всяка една част от нея лекарката би трябвало да дезинфекцира ръцете си, като в същото време не маха ръкавиците.

Д-р Тети идва в болничното заведение, до момента в който личният състав се занимава с пациент, умрял през нощта. Сестри отнасят тялото с носилка. Тети насочва вниманието си към живите.

Комуникацията е предизвикателство, когато пациентите са с кислородни шлемове, а лекарката е с защитната екипировка. Но нейната сила и топлина преодолява физическите бариери. Шейсетинагодишен пациент й връща усмивката. Д-р Тети излъчва убеденост и оптимизъм, до момента в който обикаля пациентите.

Но когато се връща в конферентната зала, където лекарите преглеждат индикаторите на пациентите, тя признава, че опитите да се поддържат живи хората с този рисков вирус вземат своята прочувствена дан.

Отначало по-голямата част от медицинския личен състав си намирали извинения, когато болничното заведение им предложила групови сесии за психическа поддръжка, споделя доктор Тети. Сега те осъзнават, че се нуждаят от помощта, и лекарите са почнали да вземат участие в сесиите като екип.

 Д-р Елизабета Тети работи от заран до мрак
Д-р Елизабета Тети работи от заран до мрак
Снимка: AP/БТА

Страхът да не съобщи несъзнателно вируса съпътства и персоналния живот на лекарката. През първите месеци от пандемията доктор Тети и брачният партньор й Стефано Капасо носели маски вкъщи. Месеци наред се въздържали даже да си разменят целувка. Тя спяла на леглото, а Капасо на дивана.

В тази събота брачният партньор на лекарката към момента спи, когато тя се измъква от жилището след бързо кафе призори. Но в този момент, когато още един тежък ден доближава своя край, те седят дружно на масата и споделят дружно приготвената от него късна вечеря за двамата.

Превод БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР