Д-р Димитър Ковачев е лекар по дентална медицина. Придобива квалификация

...
Д-р Димитър Ковачев е лекар по дентална медицина. Придобива квалификация
Коментари Харесай

Бездимните продукти щадят лигавицата в сравнение с цигарите

Д-р Димитър Ковачев е доктор по дентална медицина. Придобива подготовка в Медицински университет - гр. Пловдив. Стартира практиката си през май 2012 година Има професионален опит в незабавен хирургичен кабинет. Открива филиал на практиката си в с. Цалапица до Пловдив. Д-р Ковачев е определен за член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз - Пловдив. През 2015 година печели и конкурс за преподавател. Номиниран за „ Дентален управител на годината “ през 2017 година

- Д-р Ковачев, участвахте в 11-ото издание на обичайния международeн конгрес по дентална медицина Sofia DentalWeek. Какво бе особено за него?

- В него участваха известни експерти от целия свят. Бяха изнесени забавни лекции за най-новите достижения в региона на оралното здраве във връзка с способи за предварителна защита и лекуване на болести на устната празнина, хирургични и други начини за намеса. За първи път в България бяха показани клинични данни за въздействието на новите бездимни тютюневи произведения спрямо обичайното пушене като метод да се понижат вредите.

- Д-р Ковачев, какво въздействие оказва тютюнопушенето върху устната празнина?

- Тютюнопушеното оказва отрицателно и рисково въздействие върху устната празнина. Намалява слюноотделянето, които от своя страна затруднява естествената физиология в устната празнина. Това води до нарушение на лигавиците, усилва се зъбният камък, които вреди на зъбите. Това пък основава спомагателни проблеми с неговото разчистване. Затова пушачите би трябвало по-често да се обръщат към денталните лекари.

- А върху лигавицата?

-Термичното увреждане на оралната лигавица е съществено при приложимост на обичайните цигари. При тях загряването е на 800 градуса. При бездимните тютюневи произведения е доста по-малко заради обстоятелството, че при тях има нагряване до 350 градуса, а не горене. Проведените през последните години измервания, които бяха изнесени на конгреса, демонстрират, че размерът вдишана пара при човек, употребяващ бездимни артикули, откакто е спрял обичайните цигари, след избран интервал от време се доближава до този при при един непушач.

- Какво би трябвало да вършат пушачите, на които са сложени импланти?

-За тях е най-добре да спрат да пушат. В противоположен случай рискуват доста - рискът да се получат следоперативни затруднения и инфекции е огромен. Това ще им сътвори съществени здравословни проблеми в резултат на евентуална зараза.

- А в случай че не желаят да се откажат от своята пристрастеност?

-Тогава дано да употребяват бездимните артикули. При тях няма горене, температурата при нагряването на лигавицата е по-малко. Самият факт, че липсва изгаряне, значи, че няма да има и катран. Когато него го няма, всички наслоявания, които са върху зъбите, се понижават фрапантно. Със сигурност тази опция е доста по-щадяща. На процедура остава само никотиновото въздействие, което е съдосвиването, само че пушачът търси точно това - никотиновата доза. Възможно е да се употребяват никотинова лепенки и дъвки. Най-добре е да не се пуши. Ако хората обаче въпреки всичко не желаят да се откажат от цигарите, дано да ги заменят с бездимни артикули, както споделих по-рано.

- Те ли са действителната опция на този стадий?

- Като здравно лице не желая и няма да пропагандирам да се използват тютюневи произведения като цяло. Все отново, в случай че човек не желае или не може да се откаже, по-добре да употребява бездимните. Традиционните произведения за пушене са най-опасни и оказват най-сериозна щета на здравето. Самият аз съм пушач и минах на бездимни артикули и употребявам точно и единствено тях. При пушачите на обичайни произведения зъбната плака се натрупва в много по-големи количества и основава проблеми. Освен това водят до повишение на риска от пораждане на кашлица и смяна на гласа. Много мои пациенти включително и майка ми, откакто употребяват бездимни артикули, нямат тези проблеми. Имам един пациент, върл пушач. Често идва при мен поради проблемите със зъбите, които постоянно са черни и се нуждаят от разчистване. След като отхвърли обичайните цигари и мина на бездимни артикули, този проблем към този момент го няма. Зъбите му не почерняват толкоз фрапантно. Не може да се отхвърли напредъкът на технологията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР