Д-р Дейвид Хаят - бивш директор на Националния онкологичен институт

...
Д-р Дейвид Хаят - бивш директор на Националния онкологичен институт
Коментари Харесай

Защо не бива да ядем домати през зимата и портокали през лятото?

Д-р Дейвид Хаят - някогашен шеф на Националния онкологичен институт на Франция, професор в университета “Пиер и Мария Кюри ” в Париж, е създател на книгата “Противоракова диета. Храни, които би трябвало да ядем, с цел да се предпазим от рискови болести ”. Според него обаче, единствено промяната на диетата не е задоволителна, с цел да се предотвратят злокачествените процеси. За това какво още би трябвало да променим в живота си, с цел да се понижат рисковете от рак, споделя проф. Дейвид Хаят, представен от Здравето:

- Проф. Хаят, по какъв начин да променим диетата си и да я създадем здравословна, в случай че цялостен живот сме се хранили погрешно?

- Едва ли има смисъл да променяте коренно цялото си меню. Просто би трябвало да се опитате да употребявате всички новаторски способи, които се появяват. Например, вместо захар, прибавете аспартам или други подсладители към чая или кафето. Хората, които желаят да отслабнат, стартират да броят калориите. Не мисля, че това е работещ способ. Контролът на калориите е сложен.

Много по-лесно е да избирате храни с невисок гликемичен показател. Гликемичният показател е способността на храната да провокира секреция на инсулин и в случай че той е висок, равнищата на инсулина незабавно се покачват след хранене, което може да аргументи развиване на диабет. И след много малко време стартира хипогликемия: равнището на кръвната ви захар спада, което ви кара да се чувствате гладни и да ядете повече. Следователно, е належащо да се гледа този показател в продуктите.

Например, динята има висок гликемичен показател, макар че съдържа малко калории и доста вода, по-добре е да не злоупотребявате с такава храна. Ако не сварите изцяло макароните, т.е. започнете да ядете храна с невисок показател, бързо ще се заситите, защото отделянето на инсулин ще е ниско. Избирайте и ориз с невисок гликемичен показател – да вземем за пример, вид басмати.

- Лекарите показват, че злоупотребата със сол е един от главните рискови фактори за развиване на болести. Как да понижим потреблението ѝ?

- Колкото повече сол ядем, толкоз по-висок е рискът от рак на стомаха, сърдечносъдови произшествия, камъни в бъбреците и остеопороза. Злоупотребата със сол може да аргументи промени в имунитета и появяването на автоимунни болести. Днес има други възможности на готварската сол. Например, минералните соли от залежи съдържат доста по-ниски количества натриев или амониев хлорид. Има разнообразни соли, които не съдържат натрий, само че съдържат калий и магнезий.

Смята се, че калиевите соли са по-добри за здравето на пациентите. Трябва да помним, че най-вече сол има в консервите, инстантните супи, осолената риба, маслините и маринатите. Между другото, дамите употребяват 1.5 пъти по-малко сол от мъжете. Това се дължи на първо място на изтънчеността им и метода, по който възприемат храната – имат повече вкусови рецептори.

Мъжете освен ядат повече сол, само че и пушат, пият повече и се оправят по-зле със напрежението.

- Бяхте консултант на тогавашния френски президент Жак Ширак и отговаряхте за националния проект за битка с рака. Защо трябваше да преразгледате концепцията за битка с тютюнопушенето?

- Тогава бяхме изправени пред задачата да понижим броя на пушачите във Франция, за което управляващите започнаха непопулярни ограничения: взеха решение да усилят цената на пакет цигари от 3 Евро на 5 Евро в границите на две години и вкараха закон, забраняващ пушенето на публични места. В резултат на това броят на пушачите понижа с 1,8 милиона души, а продажбите спаднаха от 80 милиарда кутии цигари до 55 милиарда. Няколко години по-късно обаче, се оказа, че съвсем всички от тези 1,8 милиона души, отказали се от пушенето, са почнали още веднъж. Пушенето е болест.

Ако просто увеличите цената на цигарите, вие не лекувате заболяването. Сега целият свят търси нещо новаторско за справяне с този проблем. Но бих желал да подчертая, че както преди 30 година по този начин и през днешния ден 1 милиард са пушачите, а 8% от тях развиват рак на белия дроб. Тоест, ще имаме 80 милиона заболели от рак на белия дроб. И 75% от тях ще умрат от заболяването - това са 65 милиона смъртни случая.

Ето за какво, през днешния ден даваме приоритет на смяната на рисковете от зависимостта. Никотинът не е канцероген. За страдание, даже лекарите не знаят това, тъй като считат, че никотинът предизвиква рак, а той просто води до пристрастяване. Но цигареният пушек към този момент е канцероген. Един от най-хубавите принадлежности, които можем да използваме, с цел да помогнем на хората да се откажат от тютюнопушенето, е прекосяването на пушачите към електронни нагревателни системи за тютюн, което понижава риска от рак на белия дроб с 98%.

Нито една страна в света не съумя да овладее епидемията от тютюнопушене посредством забрани. Както и преди 30 години, тютюнът остава преди всичко измежду рисковите фактори за развиване на хронични болести. Но подобен рисков фактор, като затлъстяването, се измести от 3-то на 2-ро място за 30 години. А захарният диабет към този момент е на 4-то, а не на 8-мо място в топ аргументите за смъртност.

- Епидемията от затлъстяване през днешния ден също е във фокуса на вниманието на целия свят. Известно е, че наднорменото тегло е рисков фактор за развиването на редица болести, в това число рак. Има ли ефикасни способи за намаляване?

- Наистина, затлъстяването води до сърдечносъдови болести, рак, диабет и ставни проблеми. Често този риск нараства безусловно десетократно

Но е значимо да се прави разлика сред същинско затлъстяване и безвредно наддаване на тегло с 3-4 кг. Наскоро имаше проучване в Швеция, което потвърди, че мъжете, които са с 3-4 кг по-тежки от, да кажем, спортните правила, живеят по-дълго. И е доста значимо да се разбере, че едно е да помогнете на хората да станат по-здрави и напълно друго е да им създадете стресова обстановка, когато непрекъснато им се споделя: не дебелейте!

Това води до циничен кръг: виждаме наднормено тегло, предписваме ограничаваща диета, индивидът отслабва, след което се разпада и още веднъж го качва – има възприятие за неуспех. Всичко това води до отчаяние, което още веднъж става причина за затлъстяване.

- Нека да поговорим и за главните правила на вярното хранене, като профилактика на рака?

- Един от главните правила е да се съблюдава сезонността. Например, без домати през зимата и портокали през лятото – крият риск от меланом. Има забавно изследване измежду 60 хиляди дами, което продължи 5 години: през това време признаци на меланом се появиха при 2700 от тях. Основният канцероген се оказа портокаловият сок, който съдържа вещество, наречено псорален – прави кожата сензитивна към канцерогенната UV радиация от слънцето под въздействието на фотони.

Нашите баби и дядовци са пили портокалов сок единствено през зимния сезон, в този момент го има когато и да е на годината и това е рискова наклонност. Препоръчвам коктейл: 10% джинджифил, 40% съсредоточен сок от нар и останалото портокал. Друго здравословно смути: 60% сок от нар, 30% зелена ябълка, 10% джинджифил, плюс куркума и черен пипер.

Количеството храна би трябвало да подхожда на енергийния ви разход. Яжте толкоз, колкото изразходвате, другояче ще натрупате непотребни килограми. А затлъстяването, както към този момент казахме, основава доста висок риск от разнообразни типове рак и сърдечносъдови заболявания. Трябва да имате риба в диетата си два пъти седмично – и най-добре е да е локална риба. Освен това яжте месо – заешко, телешко, не тлъсто свинско.

Хранителните привички предизвикват развиването на рак. Можете да ядете каквото желаете, само че наличието на обособените храни въпреки всичко би трябвало да се контролира. Например, аленото месо. Освен това би трябвало да сте по-внимателни с някои типове риби, изключително хищните: сьомга, камбала – съдържат високи равнища на кадмий, което също покачва риска от рак.

- Възможно ли е да се понижи рискът от рак посредством прибавяне на подправки към храната?

- Да, само че тук е значимо да се съблюдават доста тънкости. Например, куркумата (и багрилото, което съдържа, куркуминът) се смята за антиканцероген. Но това не е правилно, тъй като куркумата бързо се отстрани от тялото, в случай че не я комбинирате с черен и пикантен червен пипер, това усилва нейното струпване до 2 хиляди пъти и провокира систематичен противотуморен резултат.

- Какво ще кажете за витамините?

- Тук всичко също зависи от доста фактори. Например, витамин Е е посочил положителни резултати за предварителна защита на рак при дамите, само че при мъжете е тъкмо противоположното. Затова създадох обособени рекомендации за хранене за дами и мъже.

И е значимо да запомните, че хранителното ни държание, в необятен смисъл, в действителност е отговорно за доста типове рак. Във вашите сили е да намалите рисковете.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР