Д-р Борислав Тончев е частнопрактикуващ ветеринарен лекар в Русенско от

...
Д-р Борислав Тончев е частнопрактикуващ ветеринарен лекар в Русенско от
Коментари Харесай

Д-р Тончев: По-голям отстрел на диви свине, щеше да ограничи чумата

Д-р Борислав Тончев е частнопрактикуващ ветеринарен доктор в Русенско от над 20 години, а тъкмо в тази област бе регистриран взрив на рисковата инфекциозна болест Африканска чума по свинете /АЧС/. Той е представител на Българския ветеринарен съюз и ежедневно се сблъсква с проблемите на селските стопани при развъждане на животни. Защо се случи злото, което експертите назовават епизоотия, а не зараза, какво направи и не направи страната в лицето на Министерство на земеделието и храните, БАБХ и всички останали ведомства, за какво се подценяват ветернарите от първа линия - като него, посредством унизително ниски заплати и надменно отношение - всички тези и още въпроси разяснява ветеринарният доктор, който всеки ден е измежду животновъдите и земеделците, доктор Борислав Тончев.

АЧС влиза в Европа още през 2007 година през едно пристанище в Грузия, този вирус е мощно резистентен на факторите от околната среда и незабавно плъзва в Русия, Полша, Молдова, Украйна, Румъния и за жал т.г. бе пренесен от дивите прасета и в нашата страна. Не считам, че това разпространяване е можело да бъде спряно, тъй като в международен мащаб към момента никой не е съумял да спре този вирус и да му противодейства дейно. Няма създадена ваксина против мощната болест.

В структурата на Министерството на земеделието и храните обаче има една конструкция, наречена "Анализ на риска ", и аз се чудя, те какво вършат? Тези, които работят там, носят отговорност, че не в точния момент сигнализираха, поясняваха и предупреждаваха стопаните за евентуалната заплаха. Може би, в случай че го бяха създали, загубите към днешна дата щяха да са доста по-малки. А в този момент единствено в Русенска област би трябвало да бъдат унищожени близо 80 000 животни от трите огромни свинекомплекси, настрана всички останали он "задните дворове ".
Заразата към този момент пламна в цялата страна.

Борбата против африканската чума към този момент е постфактум. Така се случи и със "синия език " при говедата - вървим след събитията, не ги изпреварваме. Започна чистката на прасетата от така наречен "задни дворове ", обаче пък никой не се сети, че популацията на дивите прасета трябваше внезапно да се понижи. Те са главен пропагандатор на рисковата болест. Министерство на земеделието и храните трябваше още предходната есен да позволи лова на диви прасета над квотното систематизиране. Примерно, в случай че една ловна дружинка има право на сезон да отстреля 20 диви прасета, трябваше да смъкват този предел и да разрешат повече от тези животни, преносители на болестта, да бъдат убити.

Като ветеринарен доктор на терен, аз споделям: Чума по свинете има, не вярвайте на медийни операции и некомпетентни отзиви в обществените мрежи, че не е по този начин. Вече съм посъветвал всички хора, с които работя, домашните им свине да бъдат изклани. Разбирам, че доста хора изгубиха религия в БАБХ и че мнозина не са наясно с ограниченията против болестта. Затова имат вяра на всякакви тайни теории, само че това не е вярно и рационално държание на осведомени хора. Злото към този момент пристигна у нас и битката с него ще е доста сложна, няма за какво да се лъжем. Държава като Испания да вземем за пример 20 години се бори с тази болест. Разпространението на вируса се стопира посредством колене на животните.

Десетки са хората, които в този момент ще останат без работа. Големите ферми за прасета имат затворен цикъл на произвеждане и без работа ще останат и тези, които работеха на полето, приготвяха фуражите, служащите от преработвателните заводи, също. В свиневъдството оборотите на възпроизводство и облага са бързи, в този смисъл то мъчно може да се замести от развъждане на други месодайни животни, пък и хората към този момент са внимателни, опасяват се да стартират нещо ново и друго, тъй като нямат сигурност какво ще стане след това. От министерството трябваше още първоначално да обещаят, че ще възмездят потърпевшите животновъди. Това може би щеше да помогне и в ограничаването на разпространяването на вируса.

Занапред се надявам хората да ни се доверят, нищо че самата страна и ръководство от години насаждат съмнение към ветеринарните експерти. То се показва и в размера на нашите заплащания и в надменно и високомерно, само че по никакъв начин голословно отношение към нас. БАБХ има големи условия към ветеринарните лекари, само че са неточни в заплащанията си към нас. Въпреки че имаме контракти с организацията, от там в никакъв случай не ни заплащат в точния момент за работата, която ни разпореждат да вършим. Това е срамно и не внушава доверие към тях. Затова множеството сътрудници им викат "ония, чантаджиите ". Ние работим на терен, на първа линия сме при появяването на всяко едно заболяване, образовани сме и ни е доста обидно, че ни неглижират по подобен метод.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР