Д-р Борис Банков получава Награда Джон Атанасов от президента Румен

...
Коментари Харесай

Д-р Борис Банков получи наградата „Джон Атанасов”


Д-р Борис Банков получава Награда „ Джон Атанасов ” от президента Румен Радев
(снимка: president.bg)

Д-р Борис Банков е спечелилият в категорията Награда „ Джон Атанасов ” на тазгодишния конкурс на президентската самодейност. Той е лекар в направление „ Информатика и компютърни науки ” от Икономически университет – Варна.

Основните научни достижения на доктор Банков са в региона на автоматизираната обработка на огромни осведомителни масиви и разработки, които се ползват в интерес на цифровата промяна в университетски институции, оповестиха от Президенството.

В неговия дисертационен труд на тематика „ Софтуерна система за автоматизирана обработка на неструктурирани данни от обществените мрежи ” обществените мрежи се преглеждат като източници на неструктурирани данни и се изследват актуалните подходи и способи за образован разбор на текстови масиви.

Съществен принос в научната работа на доктор Банков е препоръчаният логаритъм за установяване на дейни и неактивни полемики, чрез клъстеризация на непрекъсната емисия от данни. Разработена е идея за осъществяване и отчасти внедряване на предлаганата софтуерна система в организации и компании от медийната сфера.

Президентът Румен Радев отличи също лауреати в категорията „ Джон Атанасов ” – възпитаници и техните преподаватели ”. За реализирани най-високи резултати в интернационалните и национални училищен олимпиади по информатика бяха отличени Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич, Мартин Копчев и Денис Цветков.

В категорията „ Джон Атанасов – подстрекател и основател на гении ” президентът отличи гл. ас. Емил Келеведжиев и Елица Цонева. С грамота „ Дебютен пробив в региона на компютърните технологии ” бяха отличени трима млади учени: Любомир Ненков, Радостин Чолаков и Стивън Спасов.

В категория „ Джон Атанасов – план с висок публичен принос ” е отличен капитан Костадин Недев – боен водач, ученик на Национален боен университет „ Васил Левски ”. С плакет „ Св. св. Кирил и Методий ” беше почетен инж. Сергей Михалев – лекар по „ Маркшайдерство ” от Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски ”.

Президентът акцентира значимостта на разработките на младите български откриватели в региона на компютърните науки, чието приложно поле непрестанно уголемява своя обсег и визира всяка сфера на публичния живот.

„ Много от участниците в самодейността през миналите години през днешния ден управляват изтъкнати научно-изследователски лаборатории в международно приети университети и задават посоката за развиване на международната просвета. Много от тях се ангажират от ден на ден с публично значими дела и задават сполучливите модели на нашето публично развиване ”, посочи президентът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР