Д-р Анелия Хорварт, българка, която от 28 години живее в

...
Д-р Анелия Хорварт, българка, която от 28 години живее в
Коментари Харесай

Търсят съдействие за купуване на уреди за раздвижване в България

Д-р Анелия Хорварт, българка, която от 28 години живее в Австрия, се е заела с нелеката задача да обезпечи за хората с двигателни увреждания у нас опция за рехабилитация с локомат – роботизирана терапия, която възвръща ставите и мускулите. В момента нуждаещите се са принудени да търсят центрове за лекуване в чужбина. Във Варна доктор Хорварт показа проведената от нея благотворителна акцията “Локомат за България ”.

Анелия Хорварт се срещна с родители на деца с увреждания от Варна, с цел да им показа опциите на роботизираната терапия, която в огромна степен възвръща придвижванията при хора с неврологични болести.
доктор Анелия Хорварт: “Виждам смисъла на локомата, освен като апарат за лекуване и рехабилитация, само че също като диагностичен апарат, който единствено с една сесия от 10-15 минути може да смъкна статуса на детето и да дефинира кои стави са за интервенция, кои стават единствено за шини, тъй че да се понижат оперативните интервенции при децата ”.
Според разнообразни научни проучвания, с локоматната терапия пациентите могат да възстановят придвижванията си сред 30 и 50 %, а това усъвършенства качеството им на живот.
доктор Анелия Хорварт: “Да станат самостоятелни, да могат сами да се хранят, да отидат до тоалетната, да излязат с другари на открито. Има хора, които с дребни прохождания могат още веднъж да са пълноценни ”.
У нас казусът с рехабилитацията на хора с увреждания е сериозен.

доктор Анелия Хорварт: “Нямаме инсталация, с която да се работи с възрастни или с деца, които към този момент имат физически характерности на възрастни. Това значи, че те на избрана възраст са оставени на произвола на ориста. "
Апаратът коства 280 000 евро, като цената включва доставката на уреда и образованието на личния състав. Само в Австрия има 28 локомата, като множеството клиники за рехабилитация разполагат с роботизираната инсталация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР