Д о 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове

...
Д о 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове
Коментари Харесай

Министри: До 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове за COVID-19 за децата

Д о 10 дни могат да се обезпечат щадящи проби - вид близалка, за децата и в случай че родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в учебно заведение. Около тази теза се сплотиха министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на среща при президента Румен Радев. Срещата е във връзка разпространяването на COVID-19 и на нея участват вицепрезидентът Илияна Йотова и министри от служебното държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Ако се обезпечат пари от Министерството на финансите ,

до 10 дни това може да влезе в действие и да се върнат децата в клас ", увери министър Кацаров.

" Докато съм здравен министър, няма да разреша да се бърка в носа на децата ,

има проби вид близалка, които всяко дете би могло да си направи. Ако родителите са съгласни на подобен метод, това може да обезпечи безвредна среда в учебните заведения ", добави той.

По думите му, в случай че при тестването се откри позитивен резултат на дете ,

то няма да влиза в клас и няма да се постанова цялата паралелка да се слага под карантина. За учителите също би трябвало да е обезпечено, че те самите няма да са носители на вируса.

От 15 септември до 10 октомври броят на учителите под карантина се усили три пъти ,

а на децата под карантина - пет пъти, уточни проф. Денков. По думите му все още има 12 хиляди възпитаници и 2 хиляди деца от детските градини, сложени под карантина. Около 15 септември единствено 6 на 100 от болните бяха във възрастовата група 0-19 год, а в този момент в тази група са към 10-12 на 100, което демонстрира, че поради високата централизация на децата в учебно заведение има опция за предаване на болестта сред тях.

Министър Денков уточни, че новите ограничения бяха наложени бързо

и хората не са били готови. Носим виновност за това, само че решението е вярно, акцентира той.

За настройките на родителите за сходен вид тестване на децата проф. Денков изрази вяра, че разсъдъкът ще наделее и болшинството от родителите ще одобряват тази форма за влизане на децата в клас. Такъв вид тестване необятно се употребява в Европа, безвредно е и чакам, че това може да се осъществя, сподели още той.

"Всеки лев, който може да помогне за това децата да са здрави и да вървят на учебно заведение ,

ще бъде надеждно обезпечен ", съобщи министърът на финансите Валери Белчев на среща на "Дондуков " 2 по отношение на разпространяването на COVID-19 у нас.

" Щом като има опция да се вземат ограничения ,

които да обезпечат безвредна среда, то Министерството на финансите няма да пести нито стотинка ", съобщи министърът на финансите Валери Белчев. Ще получите цялостната ни поддръжка, добави той.

"Децата с изключение на на здраве, имат право да вървят на учебно заведение и да бъдат щастливи. Те не могат да бъдат пленник на тази пандемия ", разяснява Белчев.

По тематиката



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР