COVID, инфлацията и високите нива на дълга са основните пречки

...
COVID, инфлацията и високите нива на дълга са основните пречки
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Правилната икономическа политика е в основата на справянето с кризи

Коронавирус, инфлацията и високите равнища на дълга са главните спънки пред възобновяване на стопанската система. Действията при пандемия би трябвало да са чрез инструментите на икономическата политика. Геополитическото напрежение към Украйна усложнява обстановката и се отразява не цените на силата, а пътят към решението му е посредством дипломация. Това сподели ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в изявление за " Вашингтон пост ", заяви БГНЕС.

На фона на заплахата от съветско навлизане в Украйна и война в Източна Европа, Георгиева показа своите възгледи по отношение на това какво би означавал спорът в Украйна за международния напредък, за цените на силата, за инфлацията, за всички въпроси, за които МВФ се тревожи.

" Във време на по-голяма неустановеност за растежа на международната стопанска система, геополитическото напрежение единствено усложнява обстановката и към този момент виждаме това във връзка с въздействието върху цените на силата. Силно се надявам, че ще има дипломатическо решение поради народа на Украйна, а също и поради нуждата да се поддържа възобновяване на международната стопанска система. Двата канала на влияние ще бъдат цените на силата, които към този момент са нараснали в международен мащаб, само че изключително в Европа, както и това, че Украйна е житница. Прекъсването на доставките на зърно от Украйна може да усили натиска върху цените на храните, които също към този момент са се повишили. Много е значимо да се откри метод за понижаване на това напрежение в името на Украйна, на европейската и международната стопанска система ", сподели Кристалина Георгиева.

Според нея масирани стопански наказания на Съединени американски щати против Русия биха довели до разстройства във връзка с метода, по който се правят финансовите транзакции.

" Най-тежката от препоръчаните наказания се отнася до SWIFT, а това е детайл от действието на финансовата система, който неизбежно би имал странично влияние, в случай че бъде задействан. Но още веднъж се надяваме прагматизмът да надделее ", сподели ръководителката на МВФ.

Относно присъединяване на МВФ за намаляване на следствията от спора, по думите на Георгиева, към 2,2 милиарда $ се възнамерява да бъдат изплатени на Украйна до юни по планувана стратегия.

" Ако се окажем в обстановка, в която има странични въздействия, които изискват по-голяма ангажираност от страна на МВФ за други страни, несъмнено, ние ще се включим. Все още разполагаме с потенциал за разпределяне на заеми в размер на към 700 милиарда долара”, сподели тя.

Относно продължаващата тежест на пандемията и по кое време светът ще стартира значително да се връща към естественото, Кристалина Георгиева счита, че новините са по-скоро положителни - възобновяване продължава - да, с по-бавни темпове, само че не би трябвало да се не помни, че при започване на тази рецесия опасенията са били за огромна меланхолия.

Инерцията обаче се забавя по две аргументи. Едната е забавянето в двата огромни мотора на международната стопанска система - Съединени американски щати и Китай. А втората е Коронавирус. Той провокира ограничавания, а тези ограничавания се показват в спиране на международните вериги за доставки, което единствено по себе си е проблем, защото усилва натиска цените да се покачват.

" И в тази среда методът, по който бих описала 22-ра година, е че се движим по трасе с трудности, като трите огромни трудности са към момента продължаващия COVID; инфлацията и ограниченията, които би трябвало да предприемем, с цел да се борим с нея; и най-после високите равнища на дълга ", сподели Георгиева.

Според нея във връзка с оправянето с пандемията, макар целия прогрес, реализиран в региона на имунизациите, тестването и следенето, лекуването, към момента не се оказва задоволителна поддръжка на страните, които изостават.

Повишаването на продуктивността, съгласно Георгиева, е ключът към по-висок напредък.

Основен фактор за това стопанските системи да бъдат по-динамични, е тези стопански системи да бъдат по-приобщаващи - всеки да може да взе участие, " дамите да не бъдат изоставени и поради неналичието на налични грижи за децата да не могат да се включат в пазара на труда ", сподели Георгиева.

Светът научи и редица уроци по отношение на инфлационният напън в световната стопанска система, счита тя. Първият, че спиранията в международните вериги за доставки са по-продължителни, в сравнение с в началото се смяташе. Те евентуално ще продължат, както тъй като вълните на Коронавирус към момента провокират нуждата от някои ограничавания, по този начин и тъй като други фактори способстват за натиска върху доставките. Сред тях са доста по-голямо търсене на компютри, на коли, на съоръжение, което е належащо за производството на всички тези артикули. И резултатът е, че предлагането просто не може елементарно да навакса. Подценен беше и климатичния фактор и натиска, който той оказва върху цените на храните. И не на последно място - подценяване има и в това до каква степен забавеното ползване - с други думи, хората, които получават поддръжка посредством разнообразни форми на стимулиране и я влагат в спестявания - може да способства за доста по-силно потребителско търсене. Трябва да се търсят интервенции, които биха довели до преодоляване на инфлацията, счита Георгиева.

Кристалина Георгиева приключи изявлението си за " Вашингтон пост " с обръщение: " Трябва да мислим за дейностите при пандемия като за принадлежности на икономическата политика, тъй като в случай че понижим рисковете от повече варианти и повече блокирания, ще помогнем на доставките да идват в точния момент и на стопанската система да се възвърне по-бързо ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР