© Юлия Лазарова Ще спестим доста пари, ако закрием министерство

...
© Юлия Лазарова Ще спестим доста пари, ако закрием министерство
Коментари Харесай

Мнения Daily - Да пратим Ангелкова в Холивуд завинаги

© Юлия Лазарова Ще спестим много пари, в случай че закрием министерство на туризма Още по тематиката
Мнения Daily: Кой ще пострада най-силно, в случай че Москва спре да пуска газ

И още: Соломоновите решения на управляващите; Национално достолепие или национално безволие
11 мар 2018
Мнения Daily - Българите, за разлика от руснаците, не са били плебеи

И още: Посрещнете съветските щения с ирония; Основната цел е по какъв начин да не станем Задунайска губерня
7 мар 2018 Политически туризъм

Да пратим Ангелкова в Холивуд вечно

От коментар на Петър Ганев за седмичния бюлетин на ИПИ

Оказва се, министър в Холивуд ни излиза доста по-евтино от министър вкъщи. Да, в случай че закрием министерството на туризма и изпратим министър Ангелкова на бюджетна прехрана в Холивуд за безконечни времена, то всички ние в действителност ще пестим пари. Нещо повече, даже главните действия (съответно разходи) на министерството да се запазят – най-много за туристическа реклама, само че също по този начин и за някои административни функционалности като категоризацията на туристическите обекти, а просто премахнем разхода за администрацията на министерството, то отново ще сме на плюс. Ето и данните.

Средно дневно Министерството на туризма изразходва по към 52 хиляди лева Функциите му са относително елементарни – огромна стратегия за реклама на туризма, по-малка стратегия за регулациите и администрация. Водещата стратегия на министерството – " Развитие на националната туристическа реклама и интернационалното съдействие в региона на туризма ", гълта по над 37 хиляди лева дневно. Тук са рекламните щандове, акции, конгреси и презентации, формалният туристически уебсайт, журналистически турове и така нататък При неналичието на пазарен механизъм и на опит за каквато и да е оценка на въздействието на процедура е невероятно да се каже кое от това е свястно и кое е хабене. Разбира се, всичко това може да бъде рационализирано и финансирано от туристическия бизнес, само че с националната пара постоянно е по-лесно.

Втората съществена стратегия на министерството, явно с известно възприятие за комизъм, е наименована " Подобряване на политиките и регулациите в бранша на туризма " – тук разходът за бюджета е към 8 хиляди лева дневно. Иронията в името на тази стратегия е в това, че в действителност министерството с всички сили се пробва да утежни средата в бранша, като си откри още нещо за контролиране. Последните образци в тази посока са следните:

1) да се контролира споделената стопанска система, разбирай да се ударят цифровите платформи и свободното предложение на услуги;
2) да се вкарат минимални цени в нощувките в хотелите, разбирай опит за ограничение на конкуренцията.

И двете хрумвания са типичен за публичния бранш – от една страна, се търси по-голяма роля на министъра в бранша (мечта на всеки бюрократ), а от друга, се работи за отбраняване на откритите играчи от новите и по-гъвкави такива (предложението за цените да вземем за пример идвало от " сектора " ).

------------- В президент- ството още не могат да схванат за какво Путин подценява " русофилството по съвест "
Говори Москва

Колко ли е огромна разликата сред Борисов и Рамазан Кадиров

От коментар на водача на " Да, България " Христо Иванов в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Надежда Чипева
След като сподели анимации с полумитични нови оръжия, Путинският режим показва на процедура, че в цялостно неуважение на обстоятелството, че България е сякаш страна суверенна, световна, европейска и натовска, в нарушаване на всевъзможен дипломатически протокол и обикновените правила на държание на един посетител, разполага с несмущаваната патриархална власт да си разиграва коня върху главите ни.

Че това беше осъществено от патриарха и на нашия народен празник, беше деликатно планувана перфидна символна офанзива. Ние можем да честваме свободата, дадена ни от империята, само че единствено докъдето и както тя разреши. Можем да си играем на суверенитет, световна народна власт, пост-вестфалски съюзи и просвещенски институции, само че когато тук се яви олицетворението на цезаро-папистката рекламация, че Москва е Трети Рим, всичко това се стопява като мартенски сняг и холопите от Н-ската глубинка могат единствено да мълчат с наведени глави, да си гледат лаптите и да се надяват по гърбовете им да не заиграе господарската нагайка.

Съдейки по неконтролируемите хлипания, които се изпускат от обкръжението на президента в съответните медийни спътници, в президентството още не могат да разбрат, за какво Путин за следващ път подценява " русофилството по съвест " на Радев и избира да работи с Борисов. Първо, тъй като когато една съвременна държавност би трябвало да бъде унизена и отречена от възроденото обичайно самодържавие, най-подходящият предмет на влияние е претендиращият да бъде държавен глава, който и да е той. И, второ, тъй като Путин има съответни поръчки, които най-добре се извършват от Борисов.

В този смисъл, никак не трябва да се утешаваме, че това символно поругаване на нашата държавност е било единствено нещо случайно и за тяхна вътрешна предизборна приложимост. Става дума за трайна рекламация, че ние попадаме в онази сфера на ползи, в която важат разпоредбите на Кремъл.

Освен символната поръчка за това, в същия ден тази рекламация е била конкретизирана и в напълно материални измерения. Докато патриархът е показвал мястото на безсловесния ни (лже-)президент, Путин си е приказвал с Борисов, който, прочее, толкоз добре пасва на концепцията, че ние нямаме независима държавност, а някакво своеобразно племенно-криминално самоуправление, каквито са типични за доста елементи на империята. (Колко ли е огромна от позиция на Путин разликата сред Борисов и Рамазан Кадиров, да вземем за пример?)

Ако имахме политически хайлайф с инстинкт за суверенна държавност, реакция щеше да има и тя щеше да бъде единна и да се показва в анулация на визитата на Путин, най-малко до момента в който не получим опрощение. Вместо това, Борисов и Захариева мълчат, ГЕРБ нападна Радев, Радев е изгубил мозъка и дума, Българска социалистическа партия изяснява, че патриарх Кирил въпреки всичко е прав, а Сидеров махмурливо доразвива отрицанието на историческата държаво-способност на българската нация.

------------ Една трета от съветското население са дами в пенсионна възраст.

Изборите в Русия

Тайното оръжие на Путин ще са... дамите

От коментар на Роман Гончаренко за " Дойче Веле "

Фотограф: Pool
Неофициалната цел, която си е сложил Кремъл, а точно - безапелационна победа на Путин с най-малко 70% от гласовете - е под въпрос поради предстоящата ниска изборна интензивност. Социолозите от института " Левада център " чакат интензивност, не по-висока от 52-54 %, което би било рекордно ниско присъединяване на съветските гласоподаватели.

През последните години изборната интензивност в Русия спада непрекъснато. На парламентарните избори през 2016 година в столицата Москва подадоха бюлетини едвам 35 % от гласоподавателите. На всичкото от горната страна в този момент има апел за протест, насочен от опозиционния водач Алексей Навални, който не беше позволен до присъединяване в президентските избори. На този декор Кремъл поставя старания да активизира всички и най-много дамите - най-голямата и авторитетна група гласоподаватели в Русия.

Много от наблюдаващите дефинират предизборната акция на Путин като прекомерно вяла и безлична, в случай че не считаме представянето на новите съветски нуклеарни оръжия, която съветският президент най-неочаквано популяризира в речта си пред Народното събрание. Сред малобройните запаметяващи се предизборни начинания беше обещанието за погашение на месечни добавки за раждане на първо дете. Мярката, от която ще се възползват стотици хиляди фамилии и най-много дами, влезе в действие през януари - малко преди предизборната акция да навлече в горещата си фаза.

Централната изборна комисия пък пусна специфичен 30-секунден видеоклип, предопределен за женската част от гласоподавателите. В него представителките на нежния пол биват наричани " нежни, само че в същото време и мощни " същества, които са в положение да " сплотяват и водят " останалите. Централното обръщение е в края на клипа, където апропо се споделя: " Доведете цялото си семейство да гласоподава! ".

Отделно от това в обществените мрежи се популяризират и други предизборни послания, някои от които са анонимни. Там дамите са показани като по-отговорни персони с лидерски качества, които желаят непременно да гласоподават на изборите.

Какъв е смисълът от всички тези старания разкрива формалната статистика: по данни на Росстат, при започване на 2017 година женската част от популацията на страната доста е надвишавала мъжката - дамите са били с 10 милиона повече от мъжете. А една трета от съветското население са дами в пенсионна възраст. И тъкмо тази категория гласоподаватели постоянно взе участие в избори и гласоподава главно за Путин. По данни на социологическата организация ВЦИОМ от февруари, подготвеност да поддържат Путин на идните избори са изразили 76% от съветските дами и към 62% от съветските мъже.

Симпатиите към Путин у женската половина от популацията са постоянни. Те очевидно не се въздействат изключително нито от войните, в които умират техните мъже или синове, както е в този момент в Сирия; нито от това, че домашните побои, жертва на които стават доста съветски дами, не съставляват наказуемо действие. Явно женските гласоподаватели не се тревожат прекомерно и от сексистките изявления на техния президент, който един път съобщи, че не е жена и по тази причина нямал " неприятни дни ". По-късно Путин съобщи, че не е желал никого да оскърбява, просто това било в " природата на нещата ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР