© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: По-важното от

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: По-важното от
Коментари Харесай

Вечерни новини: ГЕРБ се преобърна за поправката "Домусчиев", пожари в Гърция взеха най-малко 60 жертви

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Българска социалистическа партия ще " сменя системата " ; Съединени американски щати ще смъкват глобите на съветски " алуминиев " олигарх; Трети мол заработва във Варна; Jumbo отваря магазин в " Илиянци " ; Производител на марихуана излиза на борсата
22 юли 2018
Вечерни вести: Комисия за защита на конкуренцията скандално забрани покупко-продажбите за " Нова тв " и ЧЕЗ, Европейски Съюз наложи мита на стоманата

И още: Утре здравната каса ще има нов шеф; Народното събрание утвърди разход от 1 милиарда лева за военни кораби
19 юли 2018 Докато в България се чака още една дъждовна седмица, в Гърция бушува нечуван пожар, който стана първа вест в международните медии.
Тук министър председателят Бойко Борисов прекатурна позицията на ГЕРБ по една от най-скандалните ремонти, която опрощаваше приватизационни санкции на Кирил Домусчиев и още шепа приватизатори. Първо пристигна несъгласие от президента Румен Радев, и след поръка от Борисов поддръжката за текста на двама депутати от патриотите се превъртя съгласно президента. Но лобизъм не беше приет.

НАЙ-ВАЖНОТО

ГЕРБ ще поддържа президентско несъгласие върху поправката " Домусчиев "

Ветото на президента Румен Радев против поправката " Домусчиев " в закона за приватизацията ще бъде подкрепено от ГЕРБ. Според зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов единствено по този начин ще се преодолеят " спекулациите ", че тези промени са направени с лобистка цел - да се спестят на шепа едри приватизатори неустойките от несъблюдение на приватизационни отговорности. Гласуването на ветото ще стане в незабавен порядък през идващите дни до началото на лятната почивка поради други текстове от преходните разпореждания на закона, които понижават размера на банковите гаранции на търговците на ток. А и поради почивката на депупатите.

Това е осмото президентско несъгласие на Румен Радев от началото на мандата му и първото, което ще бъде подкрепено от ГЕРБ. То беше и по един от най-скандалните текстове в интерес на избран кръг предприемачи. По калкулации на Валери Симеонов Домусчиев пестеше неустойки за 58 млн. лева И други приватизатори като Пеевски и " Ню имидж " също можеха да се възползват от смяната със задна дата. Сега, след звук в медии, ГЕРБ реши да не прави милионния подарък.

Пожари в Гърция взеха минимум 60 жертви

Гърция пострада от най-тежките пожари от 2007 година, като до момента починалите са минимум 60 души. В страната е оповестено бедствено състояние, а Атина изиска интернационална помощ. Пламъците унищожиха десетки къщи и коли и накараха туристи и локални поданици да бягат към плажовете източно от Атина, с цел да бъдат спасявани с лодки. Пожарите се разгоряха покрай курортното градче Кинета в понеделник и облаци пушек се разпространиха на 40 км на изток.
Гърция е обхваната от мощна суша и температурата е към 40 градуса. Българският министър председател Бойко Борисов предложи на гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас техническа помощ с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Досега е известно, че една българка е потърпевша и към този момент е настанена за лекуване без заплаха за живота.

Държавният БЕХ взе още 150 млн. евро от финансовите пазари, с цел да заплати остаряла емисия облигации

Само месец откакто набра 400 млн. евро за рефинансиране на падежиращи през есента облигации, Българският енергиен холдинг (БЕХ) взе още 150 млн. евро, възползвайки се от удобен миг на финансовите пазари. Това стана с преотваряне на емисията 7-годишни корпоративни облигации, издадена през месец юни, като по този начин общият размер на привлеченото финансиране доближи 550 млн. евро.

Освен, че сумата е рекордна за българска компания, заемът е и най-евтиният, теглен от компанията до момента. Той е с ефикасен лихвен % от 3.5%, което дава опция на БЕХ за обилни спестявания на разноски по обслужването на дълга.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден
Тръмп и Юнкер с финален опит да изгладят комерсиалните връзки

Американският президент Доналд Тръмп ще посрещне ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Белия дом на фона на покачващо се напрежение сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. На 25 юли двамата водачи ще обсъдят тематики като търговия, стопанска система и сигурност.

Тръмп поде комерсиална война против блока, като наложи мита върху вноса на стомана и алуминий. След като Брюксел отвърна с мита върху американски артикули, американският президент заплаши да наложи цени и при вноса на коли от Европейски Съюз. Тръмп съобщи на конференция в Белия дом нощес, че до сходни ограничения може да се стигне при неуспех на договарянията с Юнкер. " Евросъюзът е заел доста твърда позиция към Съединени американски щати. Те ще дойдат при мен в сряда и ще забележим дали можем да уредим това. В противоположен случай ще ни се наложи да създадем нещо с милионите техни коли, които пращат тук всяка година. Но, евентуално, ще измислим нещо ", сподели Тръмп.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Апелативният профилиран съд дефинитивно в ърна на прокуратурата делото против кмета на Пловдив Иван Тотев , заместника му Димитър Кацарски и кмета на регион " Западен " Димитър Колев. Тримата са упрекнати за социална поръчка за построяването на пловдивския зоокът, само че към този момент втора правосъдна инстанция афишира, че прокуратурата не е съумяла да изясни в какво се състои закононарушението, какво потвърждава умисъла и съучастието, нито пък размера на вредите.

" Демократична България " сезира Върховния административен съд против решението на държавното управление да даде на ДКК 500 млн. лева за ремонт на над 400 рискови язовира. Според жалбата кабинетът " неприемливо и без решение на Народното събрание " е одобрил спомагателни разноски през 2018 година за Министерството на стопанската система като парична вноска за увеличение капитала на ДКК, а в същото време компанията не е длъжна да афишира публични поръчки за незабавните поправки, което поражда подозрения за неефективно консумиране на средствата и даването им на избрани компании.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР