© Юлия Лазарова Още по темата Граждани излизат на протест

...
© Юлия Лазарова Още по темата Граждани излизат на протест
Коментари Харесай

Вечерни новини: Кабинетът разреши втора кабинка над Банско

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Граждани излизат на митинг " Няма да дадем Пирин на мафията " часове след решението за Пирин
от Дневник,28 дек 2017
Правителството утвърди втора кабинка и нови писти над Банско

С решението на кабинета се дава зелена светлина за доста по-сериозно застрояване в Пирин
28 дек 2017
Apple и Amazon водят договаряния за вложения в Саудитска Арабия

Компаниите към този момент продават свои артикули посредством трети сътрудници, само че желаят да стъпят непосредствено на пазарите
28 дек 2017 По Коледа, както е известно, стават чудеса и се получават дарове. Собствениците на ски зоната над Банско очевидно са от изключително послушните, тъй като държавното управление им донесе за празника старт на процедурата за втори кабинков въжен превоз в Пирин и евентуално в допълнение уголемение на ски зоната там. Решението беше прокарано с решаващата роля на министрите от националистическите партии - Нено Димов ( " Атака " ) и Валери Симеонов (НФСБ). Заседанието на кабинета сред празниците евентуално беше особено определено за това решение, тъй като се счита, че в този момент публичната сензитивност е притъпена от почивки, ястие и пиянство.

Извън този сюжет, който евентуално ще докара и до нова вълна митинги, днешният ден е относително спокоен. За доста хора той евентуално е почивен или в най-лошия случай полуработен.

Потокът на международните вести също, наподобява, се е забавил. Това е необичаен миг и е добре да се оцени - откакто видите най-важните вести съгласно екипа на " Капитал " и текстовете, които ви предлагаме да прочетете, затворете компютъра, оставете телефона и направете нещо хубаво офлайн - поговорете си с някого, почетете книга.

Победа за концесионера на ски-зоната над Банско

Правителството даде зелена светлина за началото на процедурата по създаване на нов кабинков въжен превоз над Банско, както и за разширение на ски зоната с още писти и съответните спомагателни уреди към тях. Това се случи след мощното гледище на министрите от патриотичния фронт - " Атака ", Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ. Ако решението на държавното управление бъде доведено до дъно, общата повърхност, на която могат да се строят ски писти и уреди в Пирин, се усилва от 0.6% на 7.5% от територията на естествения парк.

Темата за втората кабинка е извънредно противоречива поради мощната опозиция против спомагателното застрояване на курорта. Основният мотив на съперниците му е, че сегашният концесионер е нарушил изискванията при предходните градежи и няма никакви гаранции, че в този момент ще ги съблюдава. Срещу тях строят контрааргументите, че поради застрояването на Банско в този момент огромна част от парцелите стоят празни (а цените им ниски), тъй като ски зоната няма потенциал да поеме всички хора, които могат да отседнат в града. Срещу това предпочитание обаче има и различен мотив, че по този начин се влиза в серпантина - в този момент ще бъдат издигнати повече лифтове и писти, които обаче още веднъж ще останат незадоволителни при последваща вълна на застрояване. Напрежението по тематиката надали ще спре с това държавно решение. От политическа позиция то е показателно, тъй като ползите на концесионера, който се свързва с един от притежателите на FIBank, Цеко Минев, бяха извънредно гневно защитавани от всички министри от патриотичния фронт - Нено Димов (МОСВ, номиниран от " Атака " ), Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО).

Прокуратурата нападна в съда повишаването на водата в три града

Върховната административна прокуратура (ВАП) нападна в съда нарастването на цената на водата в три града – Бургас, Ямбол и Враца. Проверката на ВАП продължава и за останалите градове, оказва се от известие на прокуратурата. Мотивът е, че ВиК сдруженията са показали пред енергийния регулатор бизнес проекти, които не са съгласувани от съответните ВиК асоциации, което е наложително съгласно Закона за водите.

Преди месец на закрито съвещание регулаторът утвърди повишаването на водата на 15 водни оператора до 2021 година Решението провокира митинги в София, в които се включиха и представители на Българска социалистическа партия. През последните пет години цената на водата не е била променяна и това блокира вложенията на ВиК операторите.

Apple и Amazon договарят за директни вложения в Саудитска Арабия

Това са част от напъните на престолонаследника Мохамед бин Салман да реформира в софтуерно отношение страната, настояват два самостоятелни източника на Reuters. Компаниите на Тим Кук и Джеф Безос към този момент продават свои артикули в Саудитска Арабия посредством трети сътрудници, само че също както и други софтуерни колоси желаят да открият непосредствено наличие на локалните пазари.

Преговорите се случват на фона на последователното облекчение през последните две години на регулациите за непознати компании, в това число и ограничаването за задгранична благосъстоятелност, което дълги години държа настрани вложителите от Саудитска Арабия.

Путин разгласи детонацията в Санкт Петербург за терористичен акт

Поне 10 души бяха ранени в детонацията в супермаркет в Санкт Петербург. Един човек е в тежко положение след детонирането на неподготвено взривно устройство в сряда вечерта, написа Военновъздушни сили. Руският президент Владимир Путин съобщи, че става въпрос за терористичен акт, само че към този момент никоя група не е поела отговорност за офанзивата. По-рано държавни представители показаха, че офанзивата се преглежда като " опит за ликвидиране ".

В началото на месеца съветският президент и неговият американски сътрудник Доналд Тръмп приказваха по телефона, откакто информация на Централно разузнавателно управление на САЩ оказа помощ на съветските служби за сигурност да предотвратят офанзива в Санкт Петербург. Местни медии осведомиха, че проведена група е възнамерявала набези на няколко места. Тогава бяха арестувани няколко души.

Без поръчка от Абу Даби Airbus може да спре производството на най-големия пътнически аероплан

Европейската самолетостроителна корпорация Airbus може да спре производството на най-големия пътнически сериен авиолайнер в света A380, в случай че Обединените арабски емирства (ОАЕ) се откажат от основна поръчка за тези самолети. Ако няма договорка с ОАЕ, Airbus ще стартира процедура за прекъсване на производството на А380, показва един от източниците на Reuters.

Airbus не желае да продължава производството без обезпечена поръчка от ОАЕ. Абу Даби пък желае гаранции, че компанията няма да стопира производството най-малко още 10 години. ОАЕ са най-големият покупател на А380 в света.

" Ливърпул " счупи трансферния връх за бранител

Централният бранител на " Саутхемптън " Върджил ван Дайк ще премине в " Ливърпул ", потвърдиха двата клуба в сряда вечерта. Холандският футболист ще стане състезател на алените публично на 1 януари.

Сделката към този момент е финализирана - тя е на стойност 75 млн. паунда, а Ван Дайк ще стане най-скъпият бранител в историята на футбола. Досега върхът се държеше от " Манчестър сити " с привличането на Кайл Уокър от " Тотнъм " за 53 млн. паунда с бонусите.

Годината съгласно Тони Филипов, доктор

За осведомените със седмичните обзори на българския обществен живот, които доктор Тони Филипов прави, той няма потребност от никакво показване. За незапознатите е извънредно време да се срещнат с неговото творчество и годишния преглед, който той предлага през последните дни, е положително начало.

Тук може да видите най-важните събития от януари до април http://www.reduta.bg/из-делниците-на-един-луд-януари-март-20/

А тук - втората част - от април до юни http://www.reduta.bg/из-делниците-на-един-луд-април-юни-2017-г/

Ето ви и един тийзър:

8 май
Някой беше споделил, че в случай че влезеш в една стая, в която разпива огромна компания, и не схванеш кой е идиотът в първите 5 мин., значи си ти. Ако по някаква случайност, уважаеми читателю-избирателю, се озовеш на съвещание на новия Министерски съвет, подсигурявам ти, че мъчно ще установиш кой е идиотът. Защото не е един, не са и двама. Хората, чието място не е там, са доста. И също така някое пакостливо джудже по този начин е разместило столовете, че се основава усещането, че ресорите са раздавани с късметчетата от коледната баница.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР