© Юлия Лазарова Още по темата ГЕРБ официално внесе решение

...
© Юлия Лазарова Още по темата ГЕРБ официално внесе решение
Коментари Харесай

Бизнес организациите с предупреждение за АЕЦ "Белене"

© Юлия Лазарова Още по тематиката
ГЕРБ публично внесе решение за възраждането на АЕЦ " Белене "

Проектът е подсилен и от депутати на Обединените патриоти
5 юни 2018
CNNC удостовери интереса си към АЕЦ " Белене "
5 юни 2018
Европейска комисия ще желае аргументация за АЕЦ " Белене "
5 юни 2018
Седем мита в основите на АЕЦ " Белене "

Пазарът на електрическа енергия в Югоизточна Европа и цената на тока от централата са с фундаментално значение за потребността от строителството й
1 юни 2018
Възраждането на АЕЦ " Белене "

Дори да има пазарен интерес, България ще се озове с АЕЦ, върху който няма надзор и за чийто риск заплаща
24 май 2018 Преди парламентарната комисия по енергетика да прегледа в четвъртък импортираните от ГЕРБ и Българска социалистическа партия решения за бъдещето на плана АЕЦ " Белене " и тъкмо когато в София се организира митинг против централата, а в курортния комплекс " Ривиера " Международният нуклеарен конгрес " Булатом " акцентира нуждата от нея, бизнесът също излезе с позиция по тематиката.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) разгласява мнение, че ще одобри рестартиране на плана единствено в случай че е записано изрично, че той ще се осъществя напълно на пазарен принцип, без задължения както за обезпечени количества, по този начин и за преференциални цени.

" При реализация на плана " Белене " следва да бъдат отстранени всички опасности, свързани с преобладаващите " нашенски " разбирания за качество и надзор на осъществяване, артикул на корупционната среда и политическа интервенция, в това число в чисто механически въпроси ", декларират от АОБР, в която членуват КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ. Според бизнес организациите са нужни спомагателни гаранции за дейно използване на нормите за възлагане на публични поръчки и разходване на значими средства, за справедлива оценка на технологията на реакторите и ръководство на риска.

Ще има ли скрита помощ

Досега властта е оповестила, че АЕЦ " Белене " може да се реализира единствено без държавни гаранции и дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия. Това обаче съгласно бизнес организациите не значи наложително " пазарни условия ", защото не са изрично изключени опциите за преференциално ценообразуване, доплащания на ценови разлики или награди, както и даването на корпоративни гаранции от държавните сдружения като БЕХ, НЕК или АЕЦ " Козлодуй ". Поради това АОБР упорства за ясна и еднопосочна декларация, че " ще бъдат пресечени всевъзможни благоприятни условия за " нововъведения " и използване на схеми за непазарни доходи ".

Сценарият на огромния бизнес

В позицията на работодателите, която публично е изпратена до депутатите, е препоръчан и вид за реализацията на АЕЦ " Белене ". Според него страната първо би трябвало да апортира в ново обществено сдружение материалните и нематериалните активи по плана. След това се прави обществено предложение на емисия акции на това обществено сдружение на фондовата борса в размер, обезпечаващ набирането на задоволителен капитал за реализиране на капиталовата стратегия. Така, твърди бизнесът, по допустимо най-прозрачен и пазарен метод ще бъде оценена икономическата заможност на централата.

По-нататък общественото сдружение, в което след нарастването на капитала вземат участие съответните вложители – стратегически, институционални, както и по-дребни такива (ако бизнесът в действителност счита, че планът е рентабилен), довършва построяването на обекта АЕЦ " Белене ". Тук обаче мнението на АОБР е, че евентуално ще има нужда и от ангажиране на дългов капитал. Накрая като вложител и оператор на инсталацията АЕЦ " Белене " общественото сдружение би трябвало да осъществя създадената електрическа енергия на енергийната борса – от първия до последния мегаватчас на пазарни цени.

" Това съгласно нас е реалистичната скица, по която би могъл да се реализира планът АЕЦ " Белене " – воден от икономическа логичност и прагматизъм, без идеологеми, геополитически тълкования, патетична словосъчетание и търсене на политически дивиденти ", написа още в мнението.

Въпрос на цена и потребност

Работодателските организации настояват също, че се популяризира неистинска информация за цената на създадена от АЕЦ " Белене " електрическа енергия, за размера на бъдещото електропотребление и за неналичието на други възможности.

" С аргумента, че такава била цената на електрическата енергия, създавана от АЕЦ " Козлодуй ", в общественото медийно пространство самоуверено се разясняват цени на създадената от бъдещата АЕЦ " Белене " електрическа енергия в интервала сред 25 и 50 евро за мегаватчас. Теза, която дефинираме като несъстоятелна и несъответстваща ", акцентират представителите на бизнеса.

За съпоставяне те показват плана Hinkley Point C във Англия, чиято декларирана цена е 92.50 паунда за мегаватчас, при контракт за 35 години. Друг образец е предстоящата да проработи следващата година АЕЦ в Беларус, цените на която са от порядъка на 110 евро за мегаватчас. Проектът " Акую " в Турция пък допуска цена от 124 $ за мегаватчас, а плановете за новите два блока на унгарската " Пакш 2 " са в интервала 80-110 евро за мегаватчас.

Ами енергийна успеваемост?

Асоциацията на организациите на българските работодатели обръща внимание и на ограниченията за енергийна успеваемост, които доста понижават енергопотреблението. По данни на Национален статистически институт от 2012 до 2016 година енергийната активност на стопанската система понижава от 0.470 до 0.423 тона нефтен еквивалент за 1000 евро Брутният вътрешен продукт.

" Нетното електропотребление в страната през последните години е стабилно в интервала 31-32 тераватчаса (данни на ЕСО, КЕВР и НЕК), при 3-4-процентен стопански напредък годишно ", се показва още в мнението.

Не на последно място съгласно бизнеса АЕЦ " Белене " би трябвало да се преглежда в подтекста на изменящия се енергиен бранш - новите генерации ВЕИ към този момент генерират електрическа енергия със доста по-ниски цени, възходящото ползване на природен газ неизбежно ще замести част от употребяваната електрическа енергия, интелигентните мрежови решения за усъвършенстване на двупосочната електросвързаност, софтуерният прогрес при съхранението на електрическа енергия и балансирането на електропотребление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР