© Велко Ангелов Задават се местните избори на коалициите.ВотФандъкова най-вероятно

...
© Велко Ангелов Задават се местните избори на коалициите.ВотФандъкова най-вероятно
Коментари Харесай

Мнения Daily - Фандъкова най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат

© Велко Ангелов Задават се локалните избори на обединенията.
Вот

Фандъкова най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От разбор на Полина Паунова за " Свободна Европа "

Омбудсманът Мая Манолова би приела поддръжка за кметската си кандидатура в София от всевъзможни обединения, без расистки, а съдията Методи Лалов напусна правосъдната система и разгласи, че може да се включи в конкуренцията за столицата. Така научихме за две от подготвяните кандидатури за кмет на София.

Малко повече от месец преди формалния старт на предизборната акция картината наподобява по този начин - това ще са локалните избори на обединенията. Към тях се чака да прибегне даже и ГЕРБ, които по традиция търсеха партньорство с други партии чак за балотажите, а на първия тур играеха сами.

Най-голямо е любознанието за борбата в София. " Загуба на столицата е равносилна на загуба на Европейските избори ", споделя член на управлението на ГЕРБ пред Свободна Европа. А от думите му излиза наяве, че за най-големия град в България партията му има две други възможности: " Или би трябвало да признаем, че сме се провалили и да оттеглим Йорданка Фандъкова, заменяйки я с друга номинация. Или би трябвало да продължим да играем с нея. Признаването на неточност в една толкоз изнервена обстановка, като сегашната, би било неточност ", считат от ГЕРБ.

И по тази причина означават, че най-вероятно Фандъкова ще се кандидатира за нов мандат в града. " Нали се покаяхме към този момент за Пловдив, не може за всички градове ", считат в управлението на групировката.

Срещу Фандъкова съвсем несъмнено ще се изправи публичният бранител и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Мая Манолова, за чиято кандидатура се приказва още от преди европейските избори. Омбудсманът не желае да бъде издигната от социалистическата партия, в която тя членуваше преди да заеме поста. " Мая упорства да бъде подкрепена от Инициативен комитет и Българска социалистическа партия да е в него ", описват от " Позитано " 20.

Досега самата Манолова избягваше тематиката и не отговаряше съответно на въпроси дали ще се кандидатира, само че в първата седмица на август даде ясни сигнали, че това по-скоро ще се случи. Основната й концепция е да стигне до втори тур против Фандъкова и тогава, с изключение на поддръжката за нея от Българска социалистическа партия, да получи гласовете и на десницата. " Ние няма по какъв начин да кажем – подкрепете Мая Манолова. Все отново тя беше дейна по време на Орешарски. Може да се надява да получи нашите гласове, само че и да гласоподава някой десен за нея – това ще е негово решение, а ние няма да призоваваме нашите гласоподаватели, в случай че се стигне до балотаж Манолова – Фандъкова ", разясняват от Демократична България.

" При Манолова казусът по-скоро е, че поддръжката, която ще получи от Българска социалистическа партия, й смъква процентите от една страна, а без Българска социалистическа партия, в случай че играе независимо, процентите й са прекомерно ниски, с цел да доближи до втори тур ", изясняват от " Позитано ".

В Българска социалистическа партия са наясно, че " играе " ли Мая Манолова за кметския пост, е изцяло безпредметно те да издигат претендент, тъй като тя ще отнеме от левия избор. " Намираме се в патова обстановка – и ние, и Мая. Не можем един без различен, а можем единствено да понасяме загуби един от различен ", считат социалисти.

-------
В този виц обаче има на доктрина и един хъб " Балкан ".

Енергетика

Идването на туркменски газ през Русия звучи като виц

От разбор на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Протоколни фотоси с протоколни усмивки от среща, на която българският министър председател Бойко Борисов отново е приказвал за газопровод и газ от Русия, а съветският му сътрудник Дмитрий Медведев - за " съчетаване на черноморския и каспийския капацитет ". Това е резултатът от визитата на Борисов в Туркменистан, където той бе единственият министър председател от страна-членка на Европейски Съюз, взел присъединяване в първия Каспийски стопански конгрес.

Фотограф: Sputnik

Борисов отпътува за някогашната руска република за да договаря за газ от Туркменистан. Но пътят на синьото гориво до България зависи от Москва, защото и трите трасета за транспорт минават през съветска територия. И до момента в който българските публицисти приказват за " кардинално единодушие " от страна на Медведев за доставки на туркменистански газ, съветските не оповестяват нищо такова. Но пък означават по какъв начин на форума съветският министър-председател е декларирал, че всички планове в Каспийско море би трябвало да преминат през екоекспертиза.

" Абсолютно съм уверен, че всички огромни планове в Каспийско море би трябвало да преминат през изчерпателен и неутрален екологичен обзор с присъединяване на специалисти от всички каспийски страни (Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан - б.а.) ", споделя Медведев. А това значи (почти) непреодолими спънки - макар уверението на Борисов, че България е " като вход за Европа ". А и представете си единствено: газ от Туркменистан, съперник на съветския, който да се придвижва през съветска тръба към страна, подкрепила глобите на Европейски Съюз против Русия? Само в виц.

В този виц обаче има на доктрина и един хъб " Балкан " плюс една, също на доктрина, втора тръба на " Турски поток ", която българските управляващи упорстват да назовават " Балкански поток ". През първата, предопределена за пазара на Турция, газ ще потече през януари следващата година. За втората министър Петкова съобщи в Туркменистан, че се надява " напълно скоро нещата да бъдат финализирани и да се пристъпи към сключване на контракт ".

Петкова има поради контракт със строителя на нова газопреносна мрежа в България - саудитския консорциум " Аркад ", чиято оферта преди този момент бе декласирана в интерес на участник, зад който седеше съветска компания. Надеждите са по тази мрежа да тече газ от " Турски поток " и да се зарежда хъб " Балкан ". Тази инфраструктура ще коства на България стотици милиони, които страната ще изплаща с парите от възможния пренос за Сърбия и Унгария.

Само че за втората тръба на " Турски поток " към момента няма никакви гаранции от страна на Европейската комисия. И надали ще има до късната есен, когато изтича мандатът ѝ.

Извън газа, скоро ще има оживление по различен енергиен план - за втората АЕЦ, предложения за която се подават до 19 август. " Очакваме съветската компания " Росатом " да подава своето заявление за присъединяване ", съобщи енергийният министър. Чакат се и оферти от американската General Electric, китайската CNNC, френската Framatome и корейската Korea Hydro & Nuclear Power Co. Името на определената компания ще стане ясно след година. Преди година първият заместител общоприет шеф на " Росатом " Кирил Комаров съобщи, че " огромните енергийни планове не могат да бъдат осъществени без присъединяване на страната под една или друга форма ".

------------- Развивайте екологичната просветеност, тук и по света.

Околна среда

Управлявайте храните мъдро

От коментар на някогашния министър на екологията Юлиян Попов в неговия фейсбук-профил

Тази седмица беше оповестен отчета на IPCC за климатичните промени и земната повърхнина (земеползването). Това е един от най-важните стопански отчети за тази година. Докладът е, 1,400 страници без анекси и допълнения, писали са го 107 учени от 52 страни, които са анализирали 7,000 изявления и 28,000 мнения. За наша наслада създателите са написали и политическо обобщение, което е единствено 43 страници и което, съгласно мен, би трябвало да бъде прочетено от всеки икономист, политик или политически анализатор (Google: IPCC Climate Change and Land) и би трябвало да бъде предмет на деен медиен и политически спор у нас. Но не е.

Фотограф: Russell Boyce

Докладът незабавно породи странни заглавия за това по какъв начин всички би трябвало да престанем да ядем месо, кюфтетата да са с купони, по какъв начин единствено биоземеделието ще избави света или по какъв начин нищо не може да ни избави. В отчета няма сходни неща. Като всеки сериозен теоретичен отчет той разказва разнообразни сюжети и вероятности и се базира на голямо количество характерни проучвания. За всяка прогноза отчетът отбелязва каква е вероятността тя да се сбъдне. Това е обикновено, тъй като никой сериозен академик не се занимава с това, което ще стане. Сериозните учени от време на време споделят каква е съгласно тях вероятността нещо да се случи.

С други думи отчетът дава скъпа информация за това по какъв начин да управляваме рисковете, свързани с възходящото благосъстояние и консумация на популацията, повишаването на самото население и взаимосвързаността сред климатичните промени и потреблението на земната повърхнина (land). Всичко това не прави отчета по-малко сериозен и заключенията от него по-малко тревожни.

Основното умозаключение на отчета е: It’s complicated. Сложно е. Всеки, който реши да го заключи в едно заглавие, рискува да каже нещо, което не е по този начин, да опрости несъответстващо нещата и да навреди.

Няколко по-прости, извънредно неизчерпателни, не строго научни, само че, уповавам се, потребни изводи:

1. Учете. Развивайте екологичната просветеност, тук и по света. С учене ще се усили добивът от декар. Основната цел в последна сметка е да извадим повече калории от декар, стабилно, без да съсипваме земята.
2. Не преяждайте (800 милиона са недохранени, 2 милиарда - затлъстели).
3. Управлявайте мъдро храните (няма потребност да хвърляме 1/3 от храната, която произвеждаме). Все отново по-добре е да хвърлиш храната, в сравнение с да преядеш. Най-добре е да мислиш авансово.
4. Пазете горите. Грижете се за тях. Гасете пожарите. Не като Путин.
5. По добре да строим с дърво, в сравнение с да се отопляваме с него.
6. Все отново популяризирайте високоефективните печки за горене на дърва. По целия свят. Те ще оказват помощ да се горят по-малко и надлежно да се секат по-малко дървета.
7. Развивайте градско и крайградското дребно земеделие. Идват локални избори, питайте претендент кметовете: а каква е позицията ви за отчета за земята на IPCC. Ако не друго, най-малко ще ги объркате.
8. Развивайте и отвесното земеделие. Не забравяйте, че Холандия, с повърхност 1/3 от тази на България, е вторият максимален експортьор на селскостопанска продукция след Съединени американски щати.
9. Дигитализирайте земеползването. Във всички вероятни насоки. Технологиите ще оказват помощ доста. (Вж и точка 10.)
10. Докладът подсказва необятен набор от стопански благоприятни условия (и рискове) за България. Между редовете може да откриете пътища за значимо и стабилно нарастване на Брутният вътрешен продукт на България.

Последната точка е изключително значима за икономическата ни политика. За страдание Българска академия на науките не съществува, университетите ни си имат друга работа, министерствата нямат потенциал да проучват отчета и неговата икономическа значителност, медиите и те са заети с нещо друго (можеха най-малко да преведат и разпространят прессъобщението на доклада). Лято е.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР