© Цветелина Белутова Още по темата Замърсяването на въздуха в

...
© Цветелина Белутова Още по темата Замърсяването на въздуха в
Коментари Харесай

Община Пловдив ще разполага с 14 млн.лв. да се бори с мръсния въздух

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Замърсяването на въздуха в София през днешния ден и на следващия ден ще е над нормите
20 ное 2018
България се доближава до санкция поради мръсния въздух

Европейската комисия към момента вижда съществени пропуски и безучастие на българските управляващи в битката със замърсяването
9 ное 2018
Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го почисти?

Властите за пръв път ще имат проект за деяние, който координира дейностите на няколко разнообразни институции.
5 окт 2018
Подмяната на всички печки на твърдо гориво може да коства на България 188 млн. лв.
от Дневник,28 сеп 2018
Oбщините ще получат 1.1 млн. лева за ограничения против замърсяването на въздуха
от Дневник,27 сеп 2018 Пловдив e първият град, където жители заведоха дело против общината поради бездействието по казуса с мръсния въздух - още през 2011г. То не реализира доста (на първа и втора инстанция локалната власт беше оправдана), само че повдигна тематиката, с цел да направи казуса на Пловдив забележим.

Сега този град ще получи финансов инструмент, с който да работи за изчистването на въздуха. Пловдив получава 14 млн. лева от оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020 (ОПОС), с които да влага в понижаване на атмосферното замърсяване, стана ясно от отговори на общината до " Капитал ". Поводът беше разпределянето на 115 млн. лева по предпочитаната ос " Въздух " на ОПОС.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Седем общини от общо 25 със сериозен проблем с въздуха са дали отговор на критериите на упрвляващия орган на програмата и Пловдив е измежду тях. Засега сумата за втория максимален град в страната е 13.8 млн. лева, само че те към момента не са отпуснати публично. Пловдив би трябвало да внесе съответни планови оферти до края на март.

От дърва към... Топлоелектрическа централа?

По думите на основния специалист в дирекция " Екология и ръководство на отпадъците " Елена Найденова, към 71% от замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ) се дължи на битовото отопление.

От уеб страницата на общината излиза наяве, че точно дирекция " Екология и ръководство на отпадъците " със съдействието на районните администрации ще изследват по какъв начин да внедряват плануваните по ОПОС ограничения.

Като за начало, ще организират диалози и анкети с семействата, които се отопляват с дърва и въглища, с цел да схванат какви други възможности биха предпочели. " След това ще се реши какво да се закупи със средствата по програмата – повече климатици, печки на пелети, или да се включат повече клиенти към Топлоелектрическа централа и газопреносната мрежа ", написа още в уеб страницата на общината.

План за деяние

Пловдив към този момент получи пари от оперативната стратегия по тази тематика - за създаване на стратегия за възстановяване на качеството на въздуха за интервала 2018-2023г. и проект за деяние към нея. Договорът с определената компания " Енвиро консулт " беше подписан на 31 юли 2017г. Стойността на контракта е 61 800 лева, а програмата беше публично призната през юли 2018г.

В нея една от предпочитаните дълготрайни ограничения е замяна на остарели и неефективни горивни съоръжения с нови и осъвременени или монтиране на филтри към горивните съоръжения, като финансирането й се възнамерява да пристигна точно по ОПОС съгласно проекта за деяние.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР