© Цветелина Белутова Още по темата Валери Симеонов предлага смекчаване

...
© Цветелина Белутова Още по темата Валери Симеонов предлага смекчаване
Коментари Харесай

Смущаващ довод за промяната на закона

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Валери Симеонов предлага намаляване на възбраната за пушене

Вицепремиерът разгласи, че тя не се съблюдава даже в Народното събрание
16 апр 2018
Правителството обмисля по-строги ограничавания за пушенето на закрито

Покрай възбраната за приложимост на наргиле в заведенията ще се вкарат и нови правила за цигарите
28 ное 2017 Шест години след въвеждането на цялостната възбрана за пушене в закрити публични места изключително интензивният в областта на туризма вицепремиер Валери Симеонов реши да възкреси дебатите по тази тематика. През седмицата в няколко изявленията той заяви, че партията му " Национален фронт за избавление на България " ще внесе ремонти в закона за здравето, връщащи предходния режим, съгласно който в заведенията можеше да има обособени зали за пушачи.

Този път " класическият " мотив, че заведенията за хранене и питейните заведения търпят стопански загуби от отхвърли на пушачи да ги посещават, е сменен с друга теза - че законовата норма всеобщо не се спазвала, даже в Народното събрание и постройките на правосъдната власт, поради което е добре да бъде смекчена. Симеонов даде образец с Гърция, където бил в заведение с компания и притежателят им дал пепелник, макар че преди този момент са разискали наложената цялостна възбрана.

Връщането на пушенето в заведенията е надалеч от стъпките, които биха помогнали на България да се трансформира в желана дестинация за фамилна отмора - една от задачите, с които Симеонов аргументираше миналогодишните акции против шума в морските курорти.

Но най-смущаващ е доводът, че законът би трябвало да се промени, тъй като не се съблюдава. По същата логичност някой може да попита за какво да вземем за пример не се смекчи и възбраната за шофиране след приложимост на алкохол - при последните масирани инспекции през есента от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че са хванали 230 пияни водачи единствено за седмица.
Ако Симеонов желае в действителност да отбрани непушачите, както разгласи, то измененията би трябвало да бъдат в посока стягане на контрола - по-чести инспекции, налагане на санкции и дейности по събирането им. Самият разполага и с инструмент за това - опазването на здравето и районните здравни инспекции са в неговия сектор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР