© Цветелина Белутова Още по темата Президентът пак събира политиците

...
© Цветелина Белутова Още по темата Президентът пак събира политиците
Коментари Харесай

Политиците въоръжават армията с поредна стратегия

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Президентът отново събира политиците поради армията

Консултативният съвет по национална сигурност при президента ще разисква общата защита на Европейски Съюз
8 яну 2018
Ген. Петр Павел: Няма да трансформираме Черно море в милитаризирана зона

Началникът на военния комитет на НАТО пред " Капитал "
15 дек 2017
Европа е тясна за маршалския скиптър на Борисов

Споразумението сред 23 - страни членки на Европейски Съюз, за усилване на военното съдействие е надалеч от упоритостите на българския министър председател за европейска войска
17 ное 2017
Европейски Съюз сътвори нещо като защитителен пакт

Със старта на засиленото съдействие в защитата страните членки ще подобрят координацията си при военните технологии и съвместимостта на въоръжените си сили
13 ное 2017
Плуват ли корабчета

При цялостна неяснота военното министерство съвсем несъмнено ще даде след седмица 820 млн. лева на варненската корабостроителница " Делфин "
10 ное 2017
Европейски Съюз направи крачка към общоевропейска войска

Нов проект за военна защита ще се финансира от Европейския фонд за защита
24 юни 2017
Окопна война във военното министерство

Служебният боен министър стремително поставя лоялни хора по веригата на оръжейните доставки
7 апр 2017
Брони за милиони

Без доста звук върви подготовката за закупуване на бронирани машини за пехотата за 1.2 милиарда лева
1 апр 2017 След като не започва нито една от самодейностите за модернизацията на армията, залегнали в предходната " Стратегия 2020 ", в този момент властта се захваща да написа следващ концептуален документ по въпроса с още по-далечен небосвод – стратегия 2030. Това стана ясно след днешното съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), призован от президента Румен Радев. Официално оповестената тематика на диалога на президента с ръководителите на изпълнителната власт и политиците беше " Роля на Република България за развиването на Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз (ОПСО) в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 ".

" Като ръководители на Европейски Съюз би трябвало да покажем, че планираме отбранителната си политика по европейски пример, всеобхватно и дълготрайно ", разгласи след диалозите президентът Румен Радев ". " В народен проект до 15 март 2018 година би трябвало да разработим пътна карта за подготовка на стратегия 2030 за развиване на отбранителните качества на Република България ", добави той. Също по този начин до края на март страната ни би трябвало да създаде обновен проект за присъединяване в плановете на Постоянното структурирано съдействие на Европейски Съюз в защитата (PESCO) и на европейския фонд за защита, които да генерират перспективни качества за въоръжените ни сили. Въпросното съдействие PESCO е самодейност на Брюксел, която мнозина дефинират като ядрото на възможна бъдеща обща европейска войска.

В рамките на същия период страната би трябвало да създаде азбучник на тези елементи от промишлеността на страната и научните ни институции, които биха могли да се включат в самодейностите по линия на общата защита на евросъюза. До края на септември пък страната би трябвало да направи обзор и възможна актуализация на националния проект за повишение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, какъвто ангажимент сме поели в границите на НАТО. Към момента всички огромни нараствания на военния бюджет са оставени за мандата на идващото държавно управление.

По време на днешния КСНС политиците също по този начин са се разбрали да работят в границите на българското европредседателство за предоставяне на по-ясна европейска вероятност за страните от Западните Балкани в областта на сигурността. Как тъкмо ще се случи това би трябвало да бъде дефинирано в специфична пътна карта, която би трябвало да е подготвена до началото на юни. Според Радев може да предложим на страните от Западните Балкани доста в областта на образованието на въоръжените сили, както и на взаимните учения и тренировки. В рамките на този развой също по този начин ще работим за построяването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, добави президента.

Президентът Радев беше единственият представител на държавното управление, който приказва след съвещанието на КСНС. Отношение по проблемите на защитата не взеха нито министър председателят Борисов, нито военният министър Каракачанов, нито финансовият Горанов, който би трябвало да даде повече изясненост по какъв начин страната ни ще увеличи бюджета за защита от сегашните 1.3% от Брутният вътрешен продукт на 2%. На процедура досега не е стартирал нито един от трите модернизационни плана на въоръжените сили – за западен вид изтребители, за модулни патрулни кораби и за нови бронирани машини. Първият от тях се върна в изходната си точка след решение на нарочна парламентарна комисия, образувана от настоящето политическо болшинство, вторият бе спрян след отдръпване на единствената взела участие компания, която е беше посочена за прикрит любимец от години, а третият още не може да си проправи път през административния лабиринт на властта.

Така ръководещите се захващат с писането на следващия кух стратегически документ в областта на защитата, без да дадат свястно пояснение какво тъкмо ги е спряло да трансфорат в съответни дейности предходната сякаш амбициозна армейска модернизационна стратегия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР