© Цветелина Белутова Още по темата Георги Деянов е новият

...
© Цветелина Белутова Още по темата Георги Деянов е новият
Коментари Харесай

Фондът за лечение на деца ще прави търгове и съвместно със здравното министерство

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Георги Деянов е новият началник на Фонда за лекуване на деца
10 авг 2018
Фондът за лекуване на деца отново остана без шеф
10 авг 2018 Директорът на Фонда за лекуване на деца ще може да подписва съглашения с министъра на опазването на здравето за взаимно осъществяване на търгове за медицински произведения, високоспециализирани апарати и уреди за самостоятелна приложимост, които не могат да бъдат обезпечени в България или не се финансират от НЗОК. Такива взаимни публични поръчки са регламентирани в член 8 от Закона публичните поръчки, като изискването е всеки от възложителите да има ясно избрани отговорности. В случая задълженито да изготви техническите спецификации за съответните произведения, апарати и уреди остава за фонда. Директорът на фонда самичък ще преценя дали се постанова взаимно осъществяване на търга, или фондът може и самичък да го организира.

Това излиза наяве от план на Министерството на здравеопазването за промени в Правилника за активността и организацията на Център " Фонд за лекуване на деца " оповестени на Портала за публични съвещания. Предложени са промени в два текста и едната визира публичните поръчки, провеждани от фонда за тези произведения. Според претекстовете към плана тази смяна се постанова поради открити проблеми при използването от фонда на одобрената нормативна уредба при организирането и провеждането от публични поръчки. През предходната година станаха известни случаи, при които фондът не може да обезпечи медицински произведения, най-често ортопедични, заради невъзможността да организира социална поръчка, а това забавя лекуването на детето.

Вторият текст от предлаганите промени е за основаването на обвързване за фонда при всяко заявление за лекуване на дете в чужбина да прави преценка дали не може да провежда и финансира довеждането на задгранични медицински експерти у нас за тази терапия, вместо детето да се праща на открито. С това, от една страна, ще се обезпечи на децата нужното лекуване от висококвалифицирани задгранични експерти, само че и ще се преодолеят редица неудобства по превозването в непознатата страна и пребиваването там с придружители, написа в претекстовете. От друга страна, това ще увеличи потенциала на здравната система у нас за лекуване на положения при децата, за които няма задоволително готови експерти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР