© Цветелина Белутова Извънредното положение очевидно има отражение върху цялата

...
© Цветелина Белутова Извънредното положение очевидно има отражение върху цялата
Коментари Харесай

Строителство под карантина

© Цветелина Белутова Извънредното състояние явно има отражение върху цялата стопанска система, само че за момента множеството строителни компании сякаш са запазили ритъма на работа. Засега няма решение от страна на страната да се стопира строителството, стига да се съблюдават заложените защитни ограничения за служащите. Столичната община да вземем за пример излезе със известие точно с такова обръщение. Затова и работата по жилищни здания в градовете не е спряла.

Притеснения измежду компаниите в сектора обаче има. От една страна те са свързани със периодите по оперативните стратегии, защото изоставаме с усвояването на европейски средства в сегашния програмен интервал. Другото е какво ще се случва с публичните поръчки и дали в действителност работата по тях ще спре.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Спрем ли ние, стопира стопанската система ", беше посланието на няколко от строителите, с които " Капитал " беседва. Камарата на строителите в България също излезе с позиция, че строителството би трябвало да продължи.

Строителството тече, само че с маски

Компании, които потвърдиха пред " Капитал ", че не са спрели работа по строителните си обекти, са " Хидрострой ", ГБС, " Трейс груп холд ", " Джи пи груп ", държавната компания " Автомагистрали ", " Пътни градежи - Велико Търново ".

В момента да вземем за пример " Автомагистрали " работят по новите сектори на автомагистрала " Хемус " и ремонтите по нея. Изпълнителният шеф на сдружението Стоян Беличев изясни в писмен отговор до " Капитал ", че за обектите навън е " направена оптимизация по отношение на рекомендациите на спешния щаб ". " При почивките и храненето се съблюдава правилото за неструпване на хора в помещение и месторабота ", прецизира той.

ГБС не престават работа по автомагистрала " Европа ", " Струма ", както и връзката на Южната дъга с " Цариградско шосе ". " На този стадий всички наши планове се извършват по отношение на заложените периоди. При неспособност да изпълняваме своята активност ще разчитаме на поддръжката на страната, в лицето на изпълнителната власт ", разясниха пред " Капитал " от " Джи пи груп ". Един от най-големите планове на компанията сега е тунел " Железница " на автомагистрала " Струма ". от компанията прецизират, че не престават своята активност на терен при " строго съблюдаване на санитарно-епидемиологичните ограничения, наложени от управляващите с изключителното състояние в страната ".

" Не сме спирали работа към сегашния миг. Взели сме нужните ограничения - дезинфектанти и персонални защитни средства на служащите. Използваме термометри, с цел да мерим температурата им. Разчитаме на самосъзнанието и на всеки един от тях ", разяснява изпълнителният шеф на " Хидрострой " Николай Пашов. Екипите на компанията работят да вземем за пример по пречиствателната станция в Златни пясъци, като желанията им са да приключат до началото на летния сезон, макар че и той е в сериозен риск, в случай че епидемията не отмине бързо.

Много от защитните средства са дефицитни на пазара. Филип Маринов от " Пътни градежи - Велико Търново " посочи, че се получава леко закъснение на работата, до момента в който си ги набират.

Офисите също са полупразни. Например 60% от администрацията на " Автомагистрали " е в отдалечен режим. " Трейс " и " Хидрострой " са подхванали няколко типа ограничения - с изключение на отдалечена работа за тези, чиято активност разрешава, някои чиновници са в отпуск, а други са сами в стая.

Има и спрели

Не всички обаче са в тази обстановка. " Работата е спряна краткотрайно по всички обекти. Единствено в работна подготвеност са машините и екипите за зимно разчистване и дават наряди в стеснен състав, спазвайки санитарните условия, изясни Виктор Велев, шеф на " Грома холд ", за " Капитал ". Компанията работи по лота от автомагистрала " Струма " сред Благоевград и Крупник. " С цел предварителна защита на чиновниците, преценихме, че е по-разумно краткотрайно да преустановим работа по обектите. Каквито и ограничения да предприемем, не можем да подсигуряваме 100% отбрана от болест на чиновниците ", допълват от компанията.

Що се отнася до периодите, към този момент няма съществени терзания от фирмите дали ще завършат обектите си поради събитията. От " Грома холд " акцентират, че зимата е била удобна за работа и са съумели да изпълнят огромна част от работата. " Правим подготовка поетапно да възстановим работа по обекта с всички нужни ограничения за това. Всичко зависи от развиването на моментната спешна обстановка и какъв брой дълго ще продължи изключителното състояние ", споделя Велев.

Ударът върху бизнеса

Към края на септември 2019 година заетите в строителния бранш са 131.1 хиляди бр., или 5.7% дял от общо наетите за страната, сочат данни на КСБ, като продукцията за същия интервал е 11.3 милиарда лева

Филип Маринов споделя, че едно от терзанията е да се пренасочи финансирането в посока битка с вируса и да има прекъсване на строителните обекти. " В отрасъл като нашия, където периодите са от извънредно значение, мощно въздействие оказва прекъсването на доставките на разнообразни материали и услуги ", споделя Виктор Велев. Николай Пашов от " Хидрострой " разяснява, че се надява в изключителното състояние да имат право да употребяват клаузи за форсмажорни условия поради вероятно закъснение в работата.

Спирането на публичните поръчки също тревожеше съществено строителите, защото в областта на инфраструктурата посредством тях са най-големите вложения. Бърз обзор на класацията на най-големите строителни компании по оборот К100 демонстрира, че първенците работят главно по такива планове. Освен огромните инфраструктурни обекти, има и многочислени търгове за сградни поправки и енергийна успеваемост. " Призивите за стопиране на публичните поръчки са изцяло несъстоятелни. Икономиката би трябвало да продължи да се развива при съблюдаване на санитарно-епидемиологичните ограничения ", съобщи КСБ в своята позиция.

Забавянето на европейските средства също е опция. В момента действително изплатените суми по оперативна стратегия " Транспорт " са едвам 40%, а програмният интервал е в своя край.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР