© Цветелина Белутова Едно от средните по големина лизингови дружества

...
© Цветелина Белутова Едно от средните по големина лизингови дружества
Коментари Харесай

Австрийският "ВХО Холдинг" продава дела си в "Алианц лизинг България"

© Цветелина Белутова Едно от междинните по величина лизингови сдружения на пазара в България - " Алианц лизинг България ", ще премине напълно под контрола на " Алианц България холдинг ". В момента миноритарният акционер в сдружението - австрийският " ВХО Холдинг ", който държи 9% от капитала му, се приготвя да излезе от присъединяване си в него.

Това се случва след сигнали за проблеми и търсене на излаз от други вложения на виенския конгломерат в България. Той стои зад транспортната СОМАТ, имотната " Виена риъл естейт " и автомобилния дистрибутор " Балкан остарял ". Сделката за " Алианц лизинг България " е подадена за утвърждение до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и сега тече седемдневен период за възможни възражения от страна на заинтригуваните от концентрацията лица.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В подготовка за договорката

Производството, формирано в антимонополния орган, ще изследва до каква степен придобиването на едноличен надзор върху лизинговото сдружение от страна на " Алианц България холдинг " би увредило конкуренцията на пазара. Уведомление за подготвяното уедряване на акционерния дял, който сега възлиза на 51% от капитала, е подадено към Комисия за защита на конкуренцията, а срокът за възражения против договорката, тече от 11 юли.

" Алианц лизинг България " е 15-то по величина към края на 2017 година Активите му възлизат на 44 млн. лева, а облагата за предходната година е 1.7 млн. лева Дружеството има 16 клона в огромните градове на страната и в него работят 27 души. Предлага услугите си главно през мрежата на компанията майка " Алианц България холдинг " и разчита и на банката на Allianz в България за финансиране на активността си. В завършек на предходната година лизинговата компания регистрира чисти вземания по финансов лизинг в размер на 25.6 млн. лева, от които близо 19 млн. лева са за леки коли, над 4 млн. лева за тежкотоварни, а 2 млн. лева са вземанията за отдадени на лизинг машини, уреди и съоръжение.

Изтеглянето на Wili Betz

Участието в лизинговото сдружение е едно от следващите в България, с които австрийският " ВХО холдинг ", представлявано от Томас Вили Бец, правоприемник на именития Вили Бец, се разделя. През 2016 година транспортната компания на сдружението, СОМАТ, се срина, а имотната " Виена реал естейт " стартира да разпродава парцели. Трансформации претърпя и вносителят на коли " Балкан остарял ". Засега цената на договорката за " Алианц лизинг България " е незнайна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР