© Цветелина Белутова Демонстративно и безцеремонно Държавен фонд Земеделие (ДФЗ)

...
© Цветелина Белутова Демонстративно и безцеремонно Държавен фонд Земеделие (ДФЗ)
Коментари Харесай

ДФЗ отказва обяснение за скандала с Янаки Червеняков

© Цветелина Белутова Демонстративно и безогледно Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) отхвърли да отговори на въпросите на " Капитал " за професионалното развиване на скандално нашумелия си управителен кадър Янаки Червеняков, уволнен през 2016 година откакто бе махленски в корист с власт и облагодетелстване, след това възобновен от съда през декември 2017 година и от този момент – по изказванията на службата - в неплатен отпуск.
Контекста на уволнението

През 2016 година Янаки Червеняков е шеф бранш в дирекция " Договориране по използване на ограничения по Програмата за развиване на селските региони " в ДФЗ, когато следствие на " Биволъ " разкри, че той показва богатство, което не дава отговор на приходите му - кара скъпи коли и живее в първокласен комплекс от затворен вид в полите на Витоша. Неговата тъща е спечелила два европроекта, утвърдени от ДФЗ, като единият е за къща за посетители в село Попина Лъка, община Сандански, която не се употребява по предопределение, а като персонална резиденция. Тези данни излязоха в подтекста на разкрития за огромни злоупотреби с евросредства в ДФЗ.
Преди седмица " Капитал " написа, че съгласно решенията на съда, с които Червеняков е възобновен на работа в ДФЗ, излиза, че през 2016 година фондът посредством своя пресцентър е излъгал обществото, че той е отхвърлен поради дисциплинарно нарушение. В известието на пресцентъра от 4 април 2016 година в прав текст е написано, че Червеняков е освободен от тогавашния началник на ДФЗ Румен Порожанов, през днешния ден аграрни министър, " по отношение на подаден сигнал и осъществено следствие, при което са открити пропуски при подаването на наложителните заявления от държавните чиновници ".

В подтекста на разкритията за тежки злоупотреби във фонда и съответно – на обстоятелствата към Червеняков, това недвусмислено бе възприето като дисциплинарно уволняване. В изявление за " Медиапул " от 8 април 2016 година Румен Порожанов също декларира, че повода за уволнението на Червеняков е констатацията, че той е попълнил декларация с погрешно наличие, като е заявил липса на частен интерес. Освен това, не е подал имотни заявления за 2014 и 2015 година, което е нарушаване на закона. " Това е повода да бъде освободен от служба ", декларира Порожанов, който е подписал заповедта за освобождението четири дни по-рано - на 4 април.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всъщност от правосъдните решения излиза наяве, че той е уволнен на съображение нелепа смяна в длъжностната характерност, като в процедурата по уволнението са позволени поредност от нарушавания, с които се залага анулацията му от съда и възобновяване на Червеняков на работа.

Още преди седмица " Капитал " зададе на ДФЗ няколко въпроса по отношение на този проблем: за какво Червеняков е бил освободен на съображение смяна в дължностната характерност, напълно друго от оповестеното пред обществото, каква е повода пресцентърът на ДФЗ тогава да подаде погрешна информация, какъв размер неплатен отпуск е употребил Червеняков от възобновяване си на работа през декември 2017 година до момента, кое постанова да му бъде позволено използването на дълготраен неплатен отпуск, откакто това зависи от работодателя, т.е. фонда и други Отговорите, които получихме от ДФЗ седмица по-късно, са в действителност много високомерен метод да се откаже информация. Понеже всевъзможен преразказ би представлявал неясно копие на оригинала, публикуваме ги напълно и без интервенция:
1. Защо Държавен фонд " Земеделие " е освободил господин Червеняков през 2016 година на съображение смяна в длъжностната характерност, обвързвана с условията за учебен ценз, а не дисциплинарно?
Янаки Червеняков е освободен през 2016 година от заемащия длъжността по това време изпълнителен шеф на ДФЗ Румен Порожанов. Възстановен е с решение АССГ, обжалвано и доказано на втора инстанция с решение на Върховен административен съд в края на декември 2017 година

2.Какъв интервал сумарно господин Червеняков е употребил неплатен отпуск след възобновяване си от съда и употребява ли сега подобен?
От възобновяване си на работа в ДФЗ – от края на декември 2017 година, с къси спирания, както и момента е в дълготраен неплатен отпуск.

3. С какви претекстове Държавен фонд " Земеделие " е разрешил да му даде дълготраен неплатен отпуск откакто законовите разпореждания не пораждат категорично обвързване за работодателя да го позволи?
Ползването на неплатен отпуск става по самодейност на служителя с отправянето на писмена молба до органа по назначение. Според чл.64, ал.1 от Закона за държавния чиновник, органът по назначението по искане на служителя може да позволи неплатен отпуск без значение от това дали е употребил или не платения си годишен отпуск, както и без значение от продължителността на трудовия му стаж.

Няма законови ограничавания за продължителността на самия неплатен отпуск. Размерът му зависи единствено от настояването на служителя и от единодушието на органът по назначението - въпрос на координиране на волите на двете страни. Работникът/служител може да употребява неплатен отпуск в разнообразни случаи, да вземем за пример когато:Работникът/служителят не е придобил право да употребява заплатен годишен отпускРаботникът/служителят е изчерпал е платения си годишен отпуск за дадената година;Работникът/служителят има аргументи, заради които не желае да употребява платения си годишен отпуск; 10 май 2019 година Държавна фирма " Земеделие " -РА
Тази консултация от ДФЗ за това какво гласи трудовото право по никакъв метод не дава отговор на въпросите за какво фондът е излъгал за уволнението на Червеняков, кое постанова държането му в неплатен отпуск (ако изобщо и това е правилно в подтекста на толкоз доста лъжи), кой е отговорен за всичко това. Затова " Капитал " ще продължи да търси отговор на тези въпроси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР