© Цветелина Белутова Държавната София тех парк ще се бори

...
© Цветелина Белутова Държавната София тех парк ще се бори
Коментари Харесай

"София тех парк" ще бяга от отрицателните лихви на банките чрез инвестиции в ДЦК

© Цветелина Белутова Държавната " София тех парк " ще се бори с негативните лихви, които подяждат свободните й средства, вложени в банка, посредством вложение на кеша си в държавни скъпи бумаги (ДЦК). Първата стъпка за това е изборът на капиталов медиатор, като процедурата към този момент е в ход и може да бъде финализирана още през септември.

С това компанията демонстрира пред какви компликации са изправени корпоративните клиенти, за които ръководството на паричните средства в изискванията на негативни доходности се трансформира в предизвикателство. Това е разследване на въведените негативни лихви от ЕЦБ, поради които книжата с негативна рентабилност по света към този момент се правят оценка на над 17 трлн. $. С малко забавяне от 2016 година Българска народна банка също вкара негативни лихви по свръхрезервите на комерсиалните банки и те от своя страна трансферираха разхода върху клиентите си. Отрицателни лихви се следят още от края на 2016 година по огромните корпоративни депозити.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Време за вложения

Поканата до капиталовите медиатори за присъединяване в състезанието на " София тех парк " е оповестена на 22 август и от нея излиза наяве, че се търси лицензиран за осъществяване на брокерска активност реализатор на поръчки за покупка, продажба на финансови принадлежности, в частност ДЦК, репо покупко-продажби и противоположни изкупувания и попечителски услуги с финансови принадлежности, изразяващи се в предпазване на финансовите принадлежности. Посочено е, че минималната стойност на договорката ще бъде 1 млн. лева, а критериите за избор ще се базират на поисканите комисиони за покупка, продажба и репо покупко-продажби с държавни скъпи бумаги. Офертите на претендентите би трябвало да са за период не по-къс от 120 календарни дни и да се подадат най-късно до 17:39 ч. на 5 септември.

Макар че цената на поръчката е ниска, от " София тех парк " провеждат обществен конкурс за избор на капиталов медиатор, защото са задължени по силата на Правилника за реда за практикуване на правата на страната в комерсиалните сдружения. В сдружението мажоритарен притежател е Министерството на стопанската система, което държи 89.19% от капитала, а подопечната му Държавна консолидационна компания (ДКК) държи другите 10.81% от акциите.

Защо с ДЦК

Потърсени за повече информация, от тех парка споделиха за " Капитал ", че причина да посегнат към държавните скъпи бумаги е нуждата от различен инструмент за ръководство на ликвидността. " След разбор на пазарните условия на депозитния банков пазар, а точно практиката да се начисляват негативни лихви по суми над избран предел (който е друг при всяка банка) по разплащателни или депозитни сметки и риска от следващо утежняване на изискванията на този пазар, опцията за търговия с ДЦК се явява опция на банковите депозити ", показаха от управлението на сдружението. Добавят, че съответният размер на покупките ще зависи от моментното положение на пазара и от ликвидните потребности. " Цел на състезанието за избор на капиталов медиатор е също усъвършенстването на транзакционните разноски (комисиона при подписване на договорка и комисионна за предпазване на ДЦК), защото при покупко-продажбите с ДЦК чистата цена за единица номинална стойност зависи от моментните пазарни условия, а насъбраната рента зависи от датата на сетълмент на съответната договорка ", прибавят от парка.

На въпрос какви ДЦК съставляват интерес за сдружението като география и матуритет оттова показват, че ще влагат ресурса си единствено в български ДЦК от ликвидни бенчмаркови излъчвания с позитивна рентабилност. Не са заложени капиталови цели, като да вземем за пример постигането на несъмнено равнище на възвръщаемост. На последните аукциони от юли-август Министерството на финансите продаде 10-годишни ДЦК при 0.32% рентабилност и 20-годишни при 1.42%.

Проблем на огромните

За предходната година " София тех парк " излезе на 3.3 млн. лева загуба по отношение на облага от 6.2 млн. лева за 2017 година. Приходите понижават от 23.5 млн. лева на 9.9 млн. лева, демонстрира финансовият доклад. Влияние за мощния резултат от предходния интервал имаше продажбата на огромен имот против 9.7 млн. лева на " Фонд за недвижими парцели България ", който стартира строителство на офис постройка на терена.

Към 31 декември " София тех парк " е имала 2.7 млн. лева в пари и парични еквиваленти по отношение на 4.9 млн. лева през предходния интервал. Отчита и 190 хиляди лева финансови разноски за годината.

Проблемът с негативните лихви по депозитните и разплащателните сметки на компаниите назря още през 2016 година, когато Българска народна банка вкара негативна рента за свръхрезервите на комерсиалните банки. В момента тази ставка е -0.6% и предстоящо комерсиалните банки търсят други възможности, само че при свръликвидността в банковата система и негативните доходности по света мъчно се намират такива с задоволително равнище на риск. Това са и главните фактори, притискащи ги да оферират нулеви и даже негативни лихви за привличане на запас от клиентите си. Най-засегнати са огромните компании, които държат по-значителни наличия по сметките си, до момента в който на пазара на дребно към момента никой не се осмелява да предложи минусова оферта, въпреки в случай че се вземат поради разнообразни такси, от време на време да се оказва и че спестените пари се стопяват.

Управлението на свободния запас посредством ДЦК е алтернатива, която е релативно едва употребена от фирмите. Освен от първичния пазар, където страната предлага за продажба облигации, опция за покупки има от вторичния пазар и през Българската фондова борса, където обаче ликвидността е ниска поради неналичието на продавачи. Огромната част от излъчванията ДЦК обичайно се изкупуват от банки, застрахователи и пенсионни фондове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР