© Цветелина Белутова Част от темата Новият индустриален ред Аруп

...
© Цветелина Белутова Част от темата Новият индустриален ред Аруп
Коментари Харесай

Емилиян Енев: Блокчейн изцяло ще промени начина, по който правим бизнес

© Цветелина Белутова Част от тематиката Новият промишлен ред
Аруп Банерджи: Вече можеш да произвеждаш там, където е пазарът

Регионалния шеф за Европейски Съюз на Световната банка за новите благоприятни условия от Индустрия 4.0

Готови ли сте за революцията

Дигитализацията към този момент прекатурва метода, по който се създава и продава. Прозорецът за благоприятни условия е необятно отворен за всички, а опасността е мнозина да останат зад борда
Още по тематиката
Готови ли сте за революцията

Дигитализацията към този момент прекатурва метода, по който се създава и продава. Прозорецът за благоприятни условия е необятно отворен за всички, а опасността е мнозина да останат зад борда
6 окт 2017
Аруп Банерджи: Вече можеш да произвеждаш там, където е пазарът

Регионалния шеф за Европейски Съюз на Световната банка за новите благоприятни условия от Индустрия 4.0
6 окт 2017
Фотогалерия: Посланията на лекторите в Industry 4.0

Сок от мозък от участниците в конференцията " Индустрия 4.0 ", проведена от " Капитал ", община Пловдив и Trakia Tech
29 сеп 2017 Един от лекторите на конференцията " Индустрия 4.0 " в Пловдив, който притегли максимален интерес измежду феновете и гостите на форума, беше предприемачът Емилиян Енев. Компанията му Recheck се занимава с електронни етикети и цифрова еднаквост на артикули посредством блокчейн технология и криптирани чипове. Компанията приключи холандски акселератор и към този момент има продажби в Западна Европа. Енев описа за въздействието и дълбоките промени, които блокчейн технологията към този момент носи в актуалния бизнес. Енев е ръководител на съдружие Startup Factory и е един от главните мотори на развиването на стартъп екосистемата в Русе и Северна България.

Как блокчейн ще промени бизнеса и промишлеността?

- Блокчейн е позната като технологията, която стои зад биткойн. Тя е децентрализирана база данни и главните й характерности са, че информацията не се съхранява на едно място. При обичайните бизнеси фирмите управляват информацията и са притежатели на тези бази данни. Докато при блокчейн технологията има мрежа от компютри в целия свят и всеки от тях е звено или възел. Има протокол, който ръководи транзакциите и споделя по какъв метод се валидират те. Всеки, който се включи, приема да съблюдава този протокол и да взе участие дружно с другите играчи във валидирането на тези транзакции и да подсигурява сигурността на цялата мрежа. В блокчейн среда няма по какъв начин информация, която бъде записана, и е доказана от другите участници, да бъде изменена и изтрита. Тя разрешава пряк продан на стойности. Хората могат да правят бизнес транзакции, да се осведомят, да вършат покупки. Така че технологията напълно ще промени метода, по който вършим бизнес и взаимодействаме един с различен.

Според мен има прекомерно доста организации, които вземат повече такси по отношение на цената, която оферират. В блокчейн среда транзакциите и потвърждението на истинността става съвсем незабавно, без тези институции и медиатори да удостоверяват някакви обстоятелства. Новите бизнес модели ще лимитират опциите на тези хора да взимат огромни такси. Говорим за нови бизнес модели, основани на цялостна бистрота и децентрализация, от които печелят всички. Всеки има сигурен, споделен достъп до избрани данни. Това тотално ще промени бизнес процесите и ще форсира веригата на доставки.

Кои браншове ще бъдат най-вече повлияни от блокчейн?

- Първото приложение, което се следи и сега, е във финансовите технологии. Но към този момент технологията се ползва интензивно и в ръководство на веригата на доставки. През идващите години ще има взрив на ръководство на данни от датчици и устройства в интернет на нещата. Тези данни ще бъдат записвани в блокчейн среда поради сигурността и цялостната им проследяемост. Всеки ще може да монетизира данните, които излизат от неговите устройства. Вече сме очевидци и на потреблението на блокчейн в производството. Създават се така наречените digital twins, или цифрови близнаци - прави се цифров модел на завода, при който се прави прогноза по какъв начин действат машините и процесите, с цел да се предотвратят проблеми и да се автоматизират избрани интервенции.

Също по този начин ще се трансформират всички действия, свързани с засвидетелствуване на истинността на обстоятелства - най-много правни и нотариални услуги. Ще бъдат наранени юристите - няма да изчезнат, само че ще се промени бизнесът им.

Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР