© Цветелина Белутова - Атрактивните цени направиха българите сред най-активните

...
© Цветелина Белутова - Атрактивните цени направиха българите сред най-активните
Коментари Харесай

Моята голяма гръцка къща

© Цветелина Белутова

- Атрактивните цени направиха българите измежду най-активните купувачи на ваканционни парцели в Северна Гърция

- Ръстът на туристите и новите налози върху наемите обаче лимитират доходността на инвестицията

- Какво е добре въпреки всичко да се знае при покупка, какви са плюсовете и минусите
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Жилищните заеми форсират растежа си

В началото на годината покачването към този момент надвишава 8%
25 фев 2018
Arendoo.bg ще предлага ваканционни парцели чартърен и в Гърция

Компанията за споделени туристически услуги към този момент е в над 10 страни
4 дек 2017
Купувачи във почивка

Спадът на покупко-продажбите с жилища по Черноморието продължава, само че цените не падат
11 авг 2017 Дълги плажни линии, девствени острови, без тълпи туристи и топовни децибели и нито помен от мутро-соц-барока по Черноморието - това са единствено част от аргументите доста българи да предпочетат да прекарат лятната си отмора в Гърция вместо в България. И един път обикнали оня пейзаж, който тук за по-малко от две генерации беше бетониран с общителното подпомагане на страната и институциите, узряват и за идната разумна стъпка: да придобият парцел.

Ниските цени, съпоставими с тези в България, близостта до София и Пловдив, което разрешава за по-малко от четири часа да разпънеш хавлия на плажа, и не на последно място, ниските лихви, които обезсмислят държането на спестяванията в банков депозит, карат доста от феновете на гръцкото море да влагат освен в отмора, само че и в благосъстоятелност и даже в бизнес на несъмнено най-активния туристически пазар в района. Досега за това помагаше и рецесията в Гърция, която натискаше цените, а в този момент има и още една причина: след първите купувачи към този момент има добре създадени и отъпкани пътеки, които вършат покупката на парцел от българи бърза и лесна.

Кажи, бабо, калимера

Гърция е измежду страните в Европа, чийто заможен пазар се възвръща най-бавно от рецесията, а цените на квадратен метър са измежду най-ниските в района, демонстрират таблиците със статистика. В същото време туризмът стартира леко да се възвръща след напрежението от емигрантската вълна и финансовата рецесия през последните пет-шест години.

Всъщност тъкмо това е интервалът, през който на пазара на недвижими парцели в Гърция е настъпил осезаемо българският покупател, свидетелстват специалисти от профилирани организации. Според Grekodom Development, която работи точно в сегмента продажби на парцели на чужденци, през 2017 година близо една четвърт, или 24% от всички задгранични купувачи на парцели в Северна Гърция, са български жители. Тяхната причина да стават притежатели е, преди всичко, желанието да имат нещо за лично прилагане, вероятно за инвестиция, за препродажба и не на последно място, за бизнес. Това предопределя и какво тъкмо търсят българите и къде.

Бяла, спретната къщичка

Според имотните специалисти, търсенето е главно на ваканционен вид вили и жилища, като българските купувачи влагат най-вече в по-скромни квадратури, които носят и по-малък риск от загуби за тях. Според Никола Чолаков, старши съветник в организация Luximmo, най-търсени са дребните жилища с повърхност до към 60 - 70 кв.м и цена до 60 хиляди евро (колкото е гарсониера в по-скъп квартал в София). Другият вид най-търсен парцел е земя, върху която може да се паркира каравана или дребна сглобяема къща. Тези имоти са по-скоро за лично прилагане и българите нормално влагат сред 10 и 15 хиляди евро за такава покупка, демонстрира практиката на Чолаков.

Къщи също се търсят, само че още веднъж с по-малките размери: към 100 кв.м и на цена до към 100 хиляди евро. " Има и някакъв интерес към вили, чиито цени стартират от 250 хиляди евро, изключително за къщи покрай плажната линия и с панорама към морето ", разяснява Владимирос Папунидис, вицепрезидент на Grekodom Development.

По отношение на местоположението полуостров Халкидики изрично е най-предпочитан за покупка на парцел от българите, показват специалистите. Другите известни дестинации са Кавала, Аспровалта, както и по-малки обитаеми места по линията Солун - Александруполи.

Купувачите постоянно избират местоположението съгласно дистанцията до града, в който живеят. Например софиянци избират Халкидики, а пловдивчани - Кавала, са наблюденията на Цветан Цолов от " Инвестиционно строителна борса ". Има и фенове на островите, като Тасос е водещ в класацията на българските купувачи. Сред наложителните условия на купувачите е парцелът да е на пешеходно разстояние до брега или в непосредствена непосредственост до морето.

И екскурзиант съм, и хазаин

Макар личното прилагане на парцела да доминира като претекст за покупка измежду българите, през последните години се вижда и различен метод - покупка или дълготрайно наемане на парцел за отдаване чартърен или покупка за ремонт и препродажба. Вече даже има профилирани уеб сайтове, които разрешават на притежателите да отдават парцелите си чартърен - да вземем за пример Arendoo.bg прави това против 10% комисиона. Проверка в него демонстрира, че цените на наемите в Халкидики за вила с две спални за четирима варира сред 120 и 400 евро дневно при започване на юли, а през другия мощен месец август цените скачат с към 10%. В останалите месеци на сезона те са по-ниски.

Интересът към отдаване чартърен е заради обстоятелството, че цените на парцелите в Гърция към този момент стартират леко да се повишават, а туризмът подвига оборотите. Тази наклонност удостоверяват и данните на World Tourism and Travel Council, представени в разбор на организация Tranio, съгласно които броят на задграничните туристи в Гърция се е нараснал от 14.9 млн. души през 2009 година до 24.8 млн. души през 2016 година

Подобни трендове имат свойството да внушават на купувачите, че изпускат момента и нямат време за губене, което също най-вероятно ще се отрази върху пазара и той ще продължи да се движи в посока нагоре. Но има и условия, които работят в противоположната посока.

Едно такова са да вземем за пример налозите, изключително за тези, които купуват за да оферират парцела през платформи, като AirBNB да вземем за пример. От тази година в Гърция има смяна в облагането на приходите от краткосрочни и сезонни наеми. Действащото законодателство изисква заплащане на ставка в диапазона 15-45% годишно (виж таблицата).

Освен това самата покупка на парцел в Гърция идва с разноски, достигащи жестоко до 10% от цената на парцела. Това се получава, като се съберат всички дължими такси: 1.5% е таксата за юрист, 1.5% таксата за нотариус, начислява се такса за регистрация на земята от 0.5%, налог върху прехвърлянето на собствеността в размер на 3.09% и комисионата за брокера от 2%. Разбира се, посредническата организация може и да се избегне, само че рискът е голям, тъй като в Гърция има нелегално строителство и риск от покупка на парцел, претрупан с тежести и неплащани с години налози.

С организация и самата процедура може да мине по-бързо: срокът за покупката, прехвърлянето на собствеността и вписване на парцел лишава до 10 дни. Документите, които се изискват, са годна карта за идентичност, както и регистрацията на гръцки данъчен номер. За да бъде получен подобен, се попълнят бланки с персонална информация, като може да се упълномощи и медиатор, в случай че купувачът не може да отиде на място пред гишето.

Не е късно за удар

Въпреки че наклонността е цените да се подвигат, към момента има благоприятни условия за преференциални покупко-продажби с намиране на подценени парцели в Гърция. През тази година най-малко упованията на специалистите са покачването да е непретенциозно, от 1 до 3%. " Много от притежателите на парцели в Северна Гърция се преориентират последните две години и стопират от продажба своите парцели и стартират да ги отдават чартърен ", разяснява Никола Чолаков, което значи, че предлагането на парцели за продажба може да се свие. И в случай че това е годно за парцелите наоколо до плажната линия, то в градовете темповете са по-бавни. Според Владимирос Папунидис най-подценени сега са жилищата в Солун и Атина, което се удостоверява и от показателя на цените на жилищата по данни на гръцката централна банка (виж графиката). Любопитно е, само че и по неофициална информация на " Капитал ", че парцел там може да се купи с заем от българска банка. Никола Чолаков, Luximmo:

Мисля, че ще има смяна в цените на ваканционните парцели през 2018 година Пазарът в Северна Гърция е към този момент изсъхнал, привършен, доста от притежателите на парцели в Северна Гърция се преориентират през последните две години, като стопират от продажба своите парцели и стартират да ги отдават чартърен. Това е причина за растеж на цените. Цветан Цолов, Инвестиционно-строителна борса:

В Гърция има доста нелегално строителство. При избрани условия там може да се строи даже в аграрни парцели. Често се натъкваме на парцели с доста притежатели или обременени със остарели задължения. Затова рекомендацията ми е постоянно да се търси подпомагане на имотна организация или най-малко да се наеме гръцки юрист.
Владимирос Папунидис, Grekodom Development:

Покупката на парцел в Гърция е елементарен и бърз развой. От момента, в който някой избере парцел, досега, в който стане негова благосъстоятелност, може да отнеме до 10 дни. Необходимите документи за регистрация на купувача са гръцки данъчен номер и паспорт (гръцкият данъчен номер може да бъде регистриран и посредством посредник).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР