© Toru Hanai Увеличаване Преглед на оригинала [Google] Смаляване Още

...
© Toru Hanai Увеличаване Преглед на оригинала [Google] Смаляване Още
Коментари Харесай

Илън Мъск предложи да направи Tesla частна компания и да я свали от борсата

© Toru Hanai
Увеличаване
Преглед на оригинала [Google] Смаляване
Още по тематиката
Tesla за пръв път съумя да създаде обещаните 5 хиляди коли Model 3 на седмица

Илън Мъск счита, че компанията към този момент се е трансформирала в авто производител
2 юли 2018
Илън Мъск се скара и с медиите

Милиардерът може да сътвори платформа за оценяване на медиите, носеща името " Правда "
28 май 2018
Бъфет, Мъск и средновековни изкопи, цялостни с шоколад

Двамата бизнесмени започнаха неприсъствен спор на границата на шегата
8 май 2018
Tesla загуби 2 милиарда $ пазарна капитализация поради държанието на Илън Мъск

Инвеститорите пренебрегнаха резултатите на компанията, само че не и конференцията, водена от Мъск
3 май 2018 Основателят и изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск счита да смъкна компанията от фондовата борса. Това разгласи самият той в писмо към всички чиновници на компанията, което по-късно беше оповестено на уеб страницата на Tesla. В него той дава няколко аргументи за възможното си решение, което към момента не е извънредно. В случай че Tesla фактически слезе от борсата, това ще стане на цена от 420 $ на акция – над сегашната борсова цена, която доближи 380 $, нарастване с 11%, след новината.

Писмото на Мъск е разумно продължение на битката му с анализатори, вложители и спекуланти, които залагат против акциите на Tesla. От началото на годината Мъск влезе в няколко абсурда с анализатори по време на показване на резултатите на компанията, а Twitter акаунтът му се оказа полесражение за разногласия и обиди сред него и медиите.

Изявлението на милиардера идва и малко време откакто стана ясно, че Суверенният фонд на Саудитска Арабия е закупил дял на стойност 2 милиарда $ в компанията.

Няколко аргументи

Мъск дава няколко аргументи, с които стимулира предлагането си. " Няма взето финално решение, само че повода да желая да направя това е на първо място основаването на по-добра среда на работа за Tesla. Като обществена компания ние сме жертва на големи промени в цената на акциите, които се отразяват на всички, които работят в Tesla, тъй като всички те са и акционери ", стартира писмото си Мъск. Той дава за образец друга своя компания, SpaceX, която намира за надалеч по-ефективна и съгласно него повода е точно тъй като няма напрежение от страна на борсата.

Изпълнителният шеф прибавя, че желае всички акционери да имат избор. В случай че те не желаят да останат част от Tesla като непублична компания, компанията ще изкупи дяловете им на цена 420 $ на акция, с 20% над сегашната цена. Мъск написа още в писмото си, че желае всички чиновници да останат акционери в компанията, какъвто е и казусът в SpaceX. Той обаче категорично декларира, че няма за цел да слее Tesla и SpaceX.

" На последно място възможното ми решение няма да има нищо общо с повече мой надзор в компанията. Собственик съм на 20% от Tesla и не виждам огромни промени включително след каквато и да било договорка ", написа още Мъск. Крайното решение ще бъде взето от всички акционери, само че Мъск намерено се афишира в интерес на излизането от борсата.

Логичната стъпка

Предложението на Мъск наподобява разумно поради персоналните му проблеми с доста миноритарни вложители в Tesla, анализаторите и медиите. По-рано през годината Мъск прекъсна въпросите на анализаторите при показване на тримесечните резултати, като назова въпросите им " скучни " и след това акциите изгубиха 5% от цената си. В различен случай Мъск атакува медиите посредством Twitter, като предложи да сътвори своя лична платформа за оценка на медии с името Pravda, кръстена на органа на Комунистическата партия на Съветския съюз.

Медии и вложители наблюдават от близко всеки индикатор на Tesla и дали обещанията на Мъск за продукция са изпълними, което очевидно не се харесва на изпълнителния шеф, който през последните месеци нападна всички най-много в Twitter. Свалянето на компанията от борсата би му икономисала най-малкото доста нерви, само че и би дала опция на Tesla да работи върху задачите си по-фокусирано и при по-тиха среда. Дори и тогава обаче няма гаранции, че ще съумее да извършва обещанията си и да се конкурира сполучливо с другите производители на електрически коли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР