© Toby Melville Още по темата Бизнесът: Brexit не трябва

...
© Toby Melville Още по темата Бизнесът: Brexit не трябва
Коментари Харесай

Българите във Великобритания са 86 хил. и изкарват средно по 8.33 паунда на час

© Toby Melville Още по тематиката
Бизнесът: Brexit не би трябвало да стопира нискоквалифицираните служащи от Европейски Съюз

Британските търговци на дребно предизвестяват, че в противоположен случай няма да съумеят да задоволят търсенето
10 окт 2017
Англия желае да приключи свободното придвижване на европейци още през март

Очаква се по същото време Шотландската национална партия да изиска провеждането на втори референдум за самостоятелност
27 фев 2017
Какво значи Brexit за младите българи във Англия

Студенти и млади експерти споделят своето виждане за бъдещето на Англия пред " Капитал "
4 юли 2016
Сами в ягодовите полета

Земеделският бранш на Англия разчита доста на сезонните служащи от България и Румъния. Brexit неизбежно ще се отрази и върху придвижването на този трудов пазар
1 юли 2016 Според английската статистика 2% от българите на острова са били безработни през 2016 година спрямо към 5% междинни равнища за Острова за същата година.
" Това е последният от шест отчета, който публикуваме поради увеличаващото се търсене на данни по отношение на хората, които евентуално могат да бъдат наранени от решението на Англия да напусне Европейския съюз. " С това обръщение стартира оповестеното в четвъртък изследване на английския Национален статистически офис (ONS) за миграционните трендове сред Англия и ЕС-2. ЕС-2 е методът, по който британците назовават България и Румъния поради по-късното влизане по отношение на останалите източноевропейски страни, включили се през 2004 г.Средногодишно сред 2014 и 2016 година броят на българите в страната се пресмята на 71 700 души от английската статистика, а на румънците - на 256 800.Данните освен дават най-подробната картина за приблизителния брой на българите и румънците на Острова до момента, само че и дават прелюбопитна информация за равнищата на безработица измежду имигрантите, секторите, в които сънародниците ни са заети, и дупките в английския пазар на труда, които запълват. Водещите изводи са няколко:

- Българите и румънците на Острова са към 413 хиляди души през 2016 година, като 79%, или 326 270 от тях, са румънски жители, а 21%, или 86 730 души, са с български паспорт . В работоспособна възраст са 81% от тях, или 335 хиляди от тях. Британците в България и Румъния пък са 6290, от които 71% са в трудоспособна възраст, а 1790 души са в пенсионна възраст.

- Те работят всеобщо в земеделието, транспортния бранш, хотелиерството и ресторантьорството , а съпоставяне с пропорцията английски заети в същите браншове демонстрира какъв брой значими са сънародниците ни (виж графиката). Но английските българи не са единствено земеделци. Освен това обаче данните демонстрират забележителен брой заети в браншове с висока добавена стойност, в това число банковия и финансовия, където работят над 30 хиляди българи и румънци.

- Българите и румънците са над два пъти по-икономически дейни от британците , а безработицата измежду тях е на относително идентични равнища със междинните - 4% за жителите на двете страни (през 2016 г.) при 4.3% за британците към август 2017 година Само 2% от българите са безработни при 5% безработни румънци. Само 8% от българите и 13% от румънците са стопански неактивни (хора сред 16 и 64 година, които не са в образование, обучение и заетост) при 21% приблизително равнище за британците.

- Според английската статистика спомагателни 5% от българите и румънците в дейна възраст (18 - 64 г.) се смятат за стопански неактивни, тъй като са в развой на образование , което прави към 4 хиляди българи и 15 хиляди румънци, множеството от които евентуално са в английските университети.

- Българите и румънците работят повече от междинното равнище за Англия, само че изкарват по-малко от междинното, евентуално поради нискоквалифицирания труд . Според статистиката 61% от жителите на ЕС-2 работят повече от 40 часа на седмица, до момента в който единствено 32% от британците вършат същото. За сметка на това приблизително британците изкарват 11.30 паунда на час, а българите и румънците - 8.33 паунда, само че това най-вероятно се изяснява с обстоятелството, че всеобщо нашите сънародници работят в браншове с по-ниско възнаграждение и добавена стойност.

- Много повече румънци, в сравнение с българи пътуват в посока Англия, дали с цел да работят или за туризъм, само че британците, които пътуват насам, избират доста по-често България от двете страни . Британските пенсионери избират в пъти по-често България като дестинация за превозване на старините, а два пъти повече английски туристи избират да дойдат у нас, в сравнение с в Румъния (вероятно поради Слънчев бряг).

Вижте повече и по-подробна информация в графиките по-долу:

Пълните изводи и данни от отчета можете да намерите на уеб страницата на ONS.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР