© Stoyan Nenov Печалба 12.6 млн. лв. отчита Летище София

...
© Stoyan Nenov Печалба 12.6 млн. лв. отчита Летище София
Коментари Харесай

"Летище София" отчете 12.6 млн. лв. печалба за изминалата година

© Stoyan Nenov Печалба 12.6 млн. лева регистрира " Летище София " за миналата 2018 година, което е с 10.8% повече по отношение на година по-рано. Това излиза наяве от оповестения доклад на аерогарата малко преди отварянето на офертите на кандидат-концесионерите. За миналата година приходите на сдружението са общо 168 млн. лева, което е с 20.9 млн. лева, или с 14.2%, повече от тези за 2017 година

Основният растеж на приходите на летището идва от така наречен доходи от продажби – 109.4 млн. лева, които се усилват с 15.6%. Останалите 58.8 млн. лева се водят доходи от финансирания. Това на процедура са разноските на летищния оператор, които следва да бъдат покрити от летищните такси на аерогарата, като таксите се водят разходоориентирани, т.е. летището може единствено да покрива потребностите за своята активност, само че не и да натрупа облага по това направление.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Реално регистрираните такси за миналата година са в размер на 106 млн. лева От тях най-сериозната част (37.9 млн. лева.) са за такса сигурност, от такса кацане са 33.4 млн. лева, а от такса пасажер – 30 млн. лева

По-малко наземен бизнес

Отчетът за миналата година на " Летище София " демонстрира, че държавното сдружение и по-специално поделението му, което се занимава с наземно обслужване – обслужването на самолетните компании и техните пасажери и самолети, е обслужило с 11.3% по-малко самолети по отношение на година по-рано, т.е. 10 151 за 2018 година Останалото е за съперниците й – българското отделение на гръцката Goldair Handling и свързаната с " Химимпорт " " Суиспорт България ". През 2013 година " Химимпорт " през авиационното си отделение " Бългериан еъруейз груп " купи миноритарен дял в " Суиспорт България ", която от 2007 година опитваше да развива бизнес със лични сили на столичната аерогара, само че срещна редица проблеми.

Намалението за " Летище София " се дължи на по-малко наземно обслужени самолети на Wizz Air, която от 1 ноември 2018 година е прекратила договорните си връзки с " Летище София " в частта за рампово обслужване и обработка с антилед, като с наземното обслужване на унгарската компания се занимава Goldair Handling. От ноември 2017 година самолетна компания Austrian Airlines също е прекратила договорните си връзки с " Летище София " в частта за рампово обслужване и е минала към различен оператор - " Суиспорт България ". Отделно бяха прекратени от края на март 2017 година и полетите на Air Berlin и Germanwings.

Близо 7 млн. пасажери

Броят на миналите пасажери през столичната аерогара за 2018 година е 6 962 040, като това е растеж 7.3%, или 219 хиляди души. Така единствено 38 хиляди не доближиха на летището, с цел да мине границата от 7 млн. Най-голям растеж има при вътрешните линии – 13.5%, като при тях броят в безспорна стойност е 20 пъти по-малък от пътувалите по интернационалните линии. Увеличението на пасажерите по вътрешните линии към Варна и Бургас се дължи на по-доброто запълване на потенциала на самолетите, а не на увеличени полетни честоти.

Огромен растеж от над 50% има на пасажерите с чартърни полети - до 170 хиляди души през 2018 година " Причината за това са многочислените пътуващи туристи към турските и египетските курорти, измежду които най-предпочитани са били Анталия, Хургада и Бодрум.

Броят на придвижванията на самолетите е повишен с 5.4% по отношение на 2017 година и достигнал 60 771. Това се дължи на увеличените полетни честоти и новооткрити дестинации от началото на зимното полетно разписание. Ръст има и при каргото – 6.6%, или 22 251 тона, като 60% от тях са превозени с товарни самолети, а останалите с пътнически.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР