© Sputnik Тази пъстра и огромна страна може да се

...
© Sputnik Тази пъстра и огромна страна може да се
Коментари Харесай

Мнения Daily - Путин властва с методите на Чингиз хан

© Sputnik Тази пъстра и голяма страна може да се ръководи единствено с насила и боязън. Още по тематиката
Мнения Daily - АЕЦ Белене – шансът да получим нов пестник от Брюксел е голям

И още: Марешки " възстановява " маргиналите от " Атака " ; Законът за спор на ползи сковава частните лечебни заведения
15 май 2018
Мнения Daily - Има ли смисъл да раждате деца в България

И още: Защо малките екрани пренебрегват казуса с хазарта; Митът за вярващите българи ще рухне при налагане на набожен налог
14 май 2018 Евразизъм

Путин господства с методите на Чингиз хан

От коментар на Борис Акунин за канал " Настоящее время ". Преводът е на " Портал Култура "

Струва ми се, че разбирам повода, заради която демократизирането на Русия се оказа невероятно. Вината за това не е на обособените управници, а в същността на съветската страна. Съвсем не считам, че Владимир Путин е някакво страшилище или изверг. Помня какъв беше той през 90-те години, когато говореше всякакви демократични неща, в които въобще не вярваше. Самата държавна система или фундаментът, на който стои Русия, не разрешава на управника различен метод да запази властта, с изключение на този да ожесточава системата и да я трансформира във вертикал.

Как може да се държи ведно такава голяма и пъстра страна като Русия? Принудително и благодарение на страха. Това е в действителност всичко, което се е случвало тук, като стартираме от XV век насам. Самата страна, основана през XV век от Иван III, е издигната на тази база. В нейните основи са положени четири правилото, които не са били нарушавани при нито една политическа система. Ако пък някой от тях е бил нарушаван, това е довеждало до срутване на цялата система. Тези правила са създадени от Чингис хан. Всъщност, когато Иван III основава съветската страна, той възпроизвежда правилата на Златната орда. Той взима като образец този най-ефективен прийом за държавно устройство, който му е бил добре прочут.

И по този начин, първият принцип е безспорната концентрация на властта. Всички решения – първостепенни, второстепенни, третостепенни – се взимат в основната квартира на Великия хан, взимат се в неговата юрта и по никакъв различен метод. Второ, с цел да е послушна общността, фигурата на Великия хан би трябвало да е свещена, тя би трябвало да е сакрална и недосегаема за рецензия. Това е доста значимо. Трето, нищо не може да стои по-високо от волята на Великия хан, както и да се назовава – цар, президент, общоприет секретар, – той би трябвало да стои постоянно по-високо от закона. Така че по принцип такава страна не може да бъде правова. Тя се ръководи не по закони, които са общи за всички, а по указите на Великия хан, които могат да бъдат най-различни според от конюнктурата. И най-после, четвърто, само че доста значимо – всички поданици на страната се възприемат като прислужници на тази страна.

Погледнато исторически, тази конструкция е много ефикасна, тя е издръжлива и устойчива на удари, само че има и съществени недостатъци, защото работи добре единствено по време на тежки тествания и на война, с помощта на високата си мобилизационна дарба. Във време на мир обаче тя е доста неефективна, защото развиването на обществото и на страната е допустимо най-много с помощта на частната самодейност на хората, които могат да работят и да усъвършенстват личния си живот, без да се опасяват. А щом обособените хора стават по-богати, то и цялата страна става по-богата. Когато няма война, чума, апетит и холера, страната, която възпроизвежда структурата на ордата, стартира да губи и да изостава в конкуренция с страните, които са устроени по различен метод. Тъй като съществува и различен държавнически принцип – хората могат да живеят дружно и да не се разбягват, в случай че изискванията, които им се оферират, са положителни за тях, с други думи, в случай че това им е преференциално.

Затова считам, че в случай че в Русия се стигне до обществен гърмеж или до демократична гражданска война и на власт пристигна някакъв нов демократ, само че всичко остане постарому, както е в този момент, то след 10 години ще имаме следващия властнически властник, който е някогашен демократ.

------------
За Кремъл бе значимо просто да обезпечи достъп до новата си територия.

Политикономика

Кримският мост дава обещание стопански махмурлук

От коментар на Българска телеграфна агенция

Фотограф: Sputnik
Ултраскъпият мост от Краснодарския край до Кримския полуостров бе открит на 15 май. Руският бюджет похарчи за задачата 228 милиарда рубли (близо 3.1 милиарда евро), без да се реши икономическата успеваемост на сходна инвестиция. Президентът Владимир Путин взе присъединяване в откриването - пръв мина с камион по него, а в сряда автомобилното придвижване бе намерено публично. В церемонията се включи и милиардерът Аркадий Ротенберг, взел участие в контрола върху хода на градежа.

Скъсването на украинско-руските връзки и присъединението на Крим към Русия, изострили икономическата рецесия, парадоксално дадоха живот на прекомерно огромни инфраструктурни планове. На първо място ще споменем прокарването на енергиен мост от Русия към Крим, на жп линия заобикаляща Украйна, а в този момент и на транспортен мост през Керченския пролив. И трите плана изискваха колосални инжекции от бюджета. Икономическата целенасоченост не бе предмет на полемики - на напред във времето излязоха политическите претекстове.

Кримският мост надмина по цена всички осъществени преди планове. Конструкцията се подреди измежду най-сложните механически уреди, построени след разпадането на Съветския съюз - автомобилният и жп мост с дължина 18 км бе издигнат в много сложни геоложки условия с цената на огромен брой екологични и политически опасности. Основен вътрешнополитически избор бе изборът на главен реализатор за градежа. Това бе компанията " Стройгазмонтаж ", благосъстоятелност на Аркадий Ротенберг, един от старите другари на Путин. Което естествено породи неодобрение и разнородни съмнения, че планът крие корупционна съставна част, че е неефикасен, а олигархът се обогатява за сметка на държавния бюджет.

Държавата обаче имаше друга логичност: тя не откри други компании, които да разполагат с подобаващ опит, финанси и механически благоприятни условия за създаване на сходен обект. Неочакваното присъединение на Крим и напълно предстоящата му обсада, засегнала 2,3-милионното население, принудиха съветските управляващи да работят бързо и ексцентрично. Щом полуостровът бе откъснат от жп връзките, а Украйна стартира строго да управлява автодвижението от континента, от всички способи за доставяне и връзка с Крим останаха единствено фериботите и авиацията. За Кремъл бе кардинално значимо да покаже и потвърди, че може да обезпечи свободен достъп до новата си територия.

Железопътното натоварване на моста обаче не е пресметнато - има ли потребност Крим от толкоз влакове и дали ще са рентабилни те? Курортният сезон е обособена работа, на полуострова обаче той продължава към четири месеца. А на никое място по света летовниците към този момент не се транспортират с далечномагистрални композиции. Главната поука от Кримския мост е, че изиска ли страната съществено да реализира нещо, ще постави всички старания за задачата. Автомобилното придвижване бе намерено половин година предварително. След празниците обаче постоянно усещаме махмурлук, от време на време прекомерно горчив.

-------------- Деморализацията е в услуга на тиранията, която още веднъж протяга ръка на свободата ни.

Новите варвари

Деградация на България - морална, ценностна и интелектуална

От коментар на Ясен Бояджиев за " Дойче Веле "

Фотограф: Георги Кожухаров
Българският 9 май стартира с тържествено повдигане на европейския байрак пред президентството, с заявления в Народното събрание и с протест пред Паметника на Съветската войска. И приключи с следващия проведен тормоз за жителите на София, в какъвто се е трансформирало практикуваното тук сходство на футболната игра. На пръв взор сред тези събития няма нищо общо. При по-внимателно вглеждане обаче ще открием в тях отгласи от едно ужасно минало и стряскащи знаци за неговото незабелязано завръщане.

Сутринта оратори се редяха на опашка, с цел да повтарят, че Денят на Европа нямало да е вероятен без Деня на успеха. Призоваваха " да оценим почтено и умерено предишното ", само че както стана ясно от думите им, за тях Денят на успеха значи само ден на успеха на руската войска.

Да, Денят на Европа и Денят на успеха са исторически свързани. Но тези, които показват тази връзка като елементарна и автоматизирана причинно-следствена взаимозависимост, съзнателно не помнят доста неща. Забравят за пакта Молотов-Рибентроп и тайния му протокол, за подялбата на Полша, войната против Финландия, присъединението на Литва, Латвия и Естония. Забравят за Катинската гора - първото всеобщо ликвидиране от началото на войната. За общите военни паради и дружеските срещи сред руски и немски офицери.

У нас леви и десни се надпреварват (а на 9 май стигнаха съвсем до бой) да потвърждават кой е по-предан на Русия и кой служи по-вярно на ползите на Кремъл. На 9 май дефилираха в София под съветски флагове, дружно със сърповете и чуковете, алените петолъчки и портретите на Сталин и Ленин. Повели със себе си и невръстни деца.

А вечерта камерите снимаха други две дребни деца, пуснати на пистата на Националния стадион голи до кръста, с цел да се видят изрисуваните им тела. Едното с пречупен кръст на гърдите, другото с вдигната за хитлеристки привет ръка. Днес те са почтени жертви, само че когато пораснат, могат да се трансфорат в лицата на едно грозно и ужасно бъдеще.

Футболът в България от дълго време не е спорт, който носи наслада и наслаждение. Нито пък е бизнес, който носи доходи. Футболът е по-скоро разплодник на долни пристрастености, ненавист и принуждение. Забавление за шепа хулигани, чиято единствена цел наподобява е да се псуват, замерят и бият между тях на стадионите и отвън тях, да чупят всичко по пътя си, да тероризират всички останали. Футболът е единствено един от белезите на същинския проблем. А той е ширещата се деградация - морална, ценностна и интелектуална. За нея интензивно " работят " хулиганстващи политици и медии. Тя също е в услуга на тиранията, която още веднъж протяга ръка на свободата ни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР