© Shutterstock Още по темата Новите задачи в бизнес календара

...
© Shutterstock Още по темата Новите задачи в бизнес календара
Коментари Харесай

Данъци и лични доходи - какво се променя

© Shutterstock Още по тематиката
Новите задания в бизнес календара

От 2018 част от декларациите към този момент ще се подават единствено онлайн, има нови счетоводни стандарти за доходи и лизинг, в действие ще е и нов еврорегламент за отбрана на персоналните данни
5 яну 2018
ИПИ: Денят на данъчната независимост идва на 13 май

Българите ще работят малко над 132 дни, с цел да платят всички налози към страната през 2018 година
3 яну 2018
Да си вземеш върната кола

През вторите три години от употребата си колите губят стойност почти 3 пъти по-бавно, в сравнение с през първите три
15 дек 2017 Човек и добре да живее, идва време да си подаде данъчната декларация и да заплати дължимото на страната. Промените, които касаят облагането на персоналните приходи за предходната година, не са доста. Част от тях са свързани с нови периоди за заплащане и подаване на данъчните заявления, вкарват се облекчения за хората, които имат приход от чужбина.

Нови периоди и по-малка отстъпка

Таванът на отстъпката за подадена по електронен път данъчна декларация се понижава. Тя е 5% върху налога за довнасяне, само че не повече от 500 лева (1000 лева досега). За да се употребява опцията, би трябвало да са изпълнени няколко условия – декларацията да е подадена до края на януари, до този период да е заплатен и дължимият налог и също така данъкоплатецът да няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към този миг. Промените важат и при подаването на годишната данъчна декларация за 2017 година

Направете инспекция
И биткойните, апелирам!

Още преди няколко години от Национална агенция за приходите подсетиха, че облагите от покупко-продажби с виртуални валути би трябвало да се заявяват и върху тях се дължи налог от 10%. Темата е още по-актуална в този момент, откакто за предходната година bitcoin нарастна с близо 1400 %. При втората по величина по капитализация Ripple годишната рентабилност пък е цели 36 хиляди %.

Според приходната организация за задачите на данъчното отнасяне приходите от продажба на bitcoin се третират като приходи от продажба на финансов актив. Облагаемият приход и данъчната основа в тези случаи е сумата от осъществените през годината облаги, избрани за всяка съответна договорка, понижена със сумата от осъществените през годината загуби, избрани за всяка съответна договорка. Реализираната облага или загуба се дефинира, като продажната цена се понижава с цената на придобиване на финансовия актив, показват от Национална агенция за приходите.
Хората с публикуван ПИК (персонален идентификационен код) могат да ревизират кой какъв приход им е изплатил през годината. Така ще са сигурни, че няма разминаване сред това, което те подават като информация в своята данъчна декларация, и документите в Национална агенция за приходите. Информацията при данъчните за изплатени приходи на физическите лица се подава от предприятията и самоосигуряващите се лица, платци на приходи, в период до 15 март. Затова на процедура цялостна инспекция на заявените изплатени суми ще може да се направи след тази дата
ПИК е безвъзмезден и се издава от данъчните. Подаването на декларация с него през страницата на Национална агенция за приходите пък е много бързо и елементарно. Срокът за подаването й е 30 април, до тогава би трябвало да бъде импортиран и дължимият налог, в случай че има подобен за довнасяне. Както и предходната година, при разкриване на неточност в декларацията след 30 април може еднократно в период до 30 септември да се подаде нова декларация с поправени данни.

Доходи от чужбина

От началото на годината хората с приходи от чужбина, като да вземем за пример от трудови правни отношения, от продажба на акции и дялове, приходи по консултантски хонорари и от лихви по банкови депозити, ще са малко по-улеснени откъм документалното доказване на платените налози върху тях, както и осигуровки за сметка на лицата. Към годишната данъчна декларация, която те са длъжни да подадат в България, към този момент има опция да ползват освен " удостоверения " за импортирания в чужбина налог и наложителни осигурителни вноски, издадени от приходните организации на другата страна, само че и други доказателства. Тоест може да се употребяват и документи като служебна записка от задграничен шеф. В момента да вземем за пример някои хора с приходи от чужбина изпитват усложнения при ваденето на удостоверения от непознатите приходни организации, защото данъчната година за обособените страни не съответствува с календарната, както е в България. Данъчни консултанти споделят, че в някои случаи разноските за изваждане на уверение за импортирани осигуровки или налог са по-големи от данъчното облекчение, което тези документи разрешават.
За приходи от чужбина, при които се ползва способ за отбягване на двойно заплащане на налози " освобождение с градация " (ако е посочен в подписаното Споразумение за отбягване на двойното данъчно облагане сред България и тази държава), могат да не показват доказателства за размера на импортирания налог, споделят от Национална агенция за приходите.
Данъкът, който се дължи за изплатени от друга страна приходи, би трябвало да бъде импортиран до 30 април на идната година и ще се заявява с годишната данъчна декларация.

Осигуровките

Промяната, която визира всички, е нарастването на осигурителната вноска за фонд " Пенсии " с един пункт. Той се разпределя сред шеф и служащ, като 0.56 са за осигурителя и 0.44 прочие пункта за обезпечения. Така общата осигурителна тежест става 14.8% за родените след 1959 година плюс още 5% отиват в наложителните пенсионни фондове и 19.8% за родените преди тази година.
През 2018 година оптималният застрахователен приход остава 2600 лева Минималният се покачва с 50 лева до 510 лева, колкото е и минималната заплата от началото на годината. Има и едно облекчение за самоосигуряващите се – от тази година за тях минималният предел за обезпечаване ще е единствено един (досега се определяше по отношение на облагаемият им приход за активността като самоосигуряващи се) и ще е колкото минималната заплата, т.е. 510 лева Данъчните облекчения

- Тази година за пръв път може да се употребява отстъпка за заплащане по банков път. С нея може да се спестят до 1% от дължимия налог, само че не повече от 500 лева, в случай че са осъществени безкасови заплащания (с карта или банков превод), които са най-малко 80% от сумата на получените облагаеми приходи през година.

- Данъчната основа се понижава с направените през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване до 10% от нейния размер.

- По същия метод може да се употребява и облекчение за непринудено здравно обезпечаване и застраховки " Живот ".

- Хора, които са навършили възрастта за пенсиониране, само че не им доближават 5 години застрахователен стаж, с цел да вземат пенсия, имат право да си доплатят, като данъчната основа се понижава с импортираните през годината осигуровки за тази цел.

- Годишната данъчна основа се понижава със сумите за дарения, само че до 5% и когато те са в интерес на избрани организации.

- Младите фамилии могат да употребяват облекчение за пазаруване на жилище на заем. От данъчната основа може да се приспаднат дължимите лихви за съответната година. Ако заемът е по-голям от 100 хиляди лева, облекчението е за дължимите лихви по първите 100 хиляди лева от главницата.

- Данъчната основа се понижава с 200 лева за едно дете, с 400 лева за две и с 600 лева за три и повече деца. За деца с увреждания с 50% и над 50% облекчението е 2000 лева

- При понижена работоспособност данъчната основа се понижава със 7920 лева за хора с 50% и над 50% понижена продуктивност.

За да се употребява което и да е облекчение, данъкоплатецът би трябвало да няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация, в случай че облекченията се употребяват посредством декларацията. Ако те са употребени посредством шеф, данъкоплатецът е трябвало да даде писмена декларация пред работодателя, че не е дебитор на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР