© samokov365.com Още по темата 20 години акционерен сън В

...
© samokov365.com Още по темата 20 години акционерен сън В
Коментари Харесай

"ТК-холд" стана мажоритарен собственик на "Рилски лен"

© samokov365.com Още по тематиката
20 години акционерен сън

В всеобщата приватизация участваха милиони българи, само че през годините множеството изцяло са изгубили интерес. От вложените тогава бонове в тогавашните приватизационни фондове в този момент има такива, където сумата е стотици и даже хиляди левове
28 юли 2017
" Доверие единен холдинг " купи " Веко " за 8 млн. лева

Цената за троянския производител на препарати е платена на няколко елементи
11 юли 2017

" ТК-холд " е закупил 70% от капитала на " Рилски лен " през фондовата борса и по този начин към този момент е мажоритарен притежател на текстилната компания с над 90% дял. Това излиза наяве от известие от 8 август до вложителите, каквото обвързване има при всяка огромна акционерна смяна в обществено сдружение. Продавач на пакета от 309 190 акции е " Риленатекс " като за тях холдингът е платил по 11 лева за брой, или общо 3.4 млн. лева Преди това покупко-продажби с акциите на сдружението не е имало от години.

На 10 август новият мажоритарен притежател е отправил и търгово предложение към акционерите на " Рилски лен " за останалите 8.27% от капитала на сдружението. Става въпрос за 36 534 акции, които " ТК-холд " предлага да купи също по 11 лева Предстои Комисията за финансов контрол да се произнесе по предлагането, а след него " ТК-холд " има намерение да отпише " Рилски лен " от регистъра на обществените сдружения.

Цената наподобява висока като за дребна компания с към половин милион лв. оборот и хронично на загуба. Възможно пояснение е, че се търси по-скоро обществен резултат за опазване на предприятието - купувачът " ТК-холд " е правоприемник на някогашния приватизационен фонд " Труд и капитал " учреден от КНСБ. В " Рилски лен " работят 25 души. Дружеството продавач е обвързвано с мениджмънта на холдинга - допреди няколко месеца " Риленатекс " е ръководено от изпълнителния шеф на " ТК-холд " и " Рилски лен " Иван Ревалски.

Без огромни упования

Стратегията на " ТК-холд " за самоковския производител на прежди и тъкани включва ясно разграничение на двете съществени посоки за произвеждане и продажби – вътрешен и външен пазар. " Рилски лен ", което е правоприемник на едноименното държавно дружество от социализма, ще продължи да търси крайни клиенти за продукцията си на вътрешния пазар, в това число и посредством интернет магазин, излиза наяве от желанията на търговия предложител. Очакванията са за слаб растеж на пазара на текстилни произведения в страната, който е мощно доминиран от артикули, създадени в Китай и Пакистан. Конкурентното преимущество на " Рилски лен " е, че може да реагира за релативно малко време и да задоволи характерни условия, счита мажоритарният притежател. На външния пазар ориентацията на сдружението ще е сходна, само че в по-простите произведения, като компанията още веднъж залага на късите периоди на доставка.

Според желанията на търговия предложител " Рилски лен " ще се развива и в друго направление - ще употребява наличната материална база като дребен логистичен център за разнообразни производители и търговци и ще продължи да основава условия за наематели. Стратегическите проекти нямат съответно избрани времеви етапи, излиза наяве от уведомлението. Очакванията са, че в идните пет - осем години " Рилски лен " ще резервира пазарния си дял на българския пазар без основна смяна в приходите от него. След 2022 година напъните ще бъдат ориентирани към усвояването на нови технологии и производства, които да бъдат източници на по-високи доходи.

В уведомлението си " ТК-холд " декларира, че не счита да преобразува или приключва " Рилски лен ", нито промени в капитала на сдружението в период от една година от сключването на договорката. Не се плануват и промени в главната активност на " Рилски лен ", нито в ръководството му. Единствените промени в числеността на личния състав и трудовите контракти на чиновниците на " Рилски лен " са свързани със степента на натовареност на сдружението и опциите му да извършва получените поръчки.

Китайската инвазия

Приходите от продажби на " Рилски лен " за 2016 година леко спадат от 525 на 506 хиляди лева, като обаче и загубата е лимитирана от 279 до 50 хиляди За първото шестмесечие на тази година наклонността се резервира и приходите доближават 213 хиляди лева, откакто за същия интервал на предходната година са били 273 хиляди лева Компанията продължава да натрупа загуба – 60 хиляди лева от януари до юни т.г. против 14 хиляди лева за същия интервал на 2016 година

Според последния годишен доклад за активността компанията изпитва усложнения най-много поради китайската инвазия, довела до последователно свиване на пазара на текстил на българските производители. За тежкото положение на предприятието въздействие оказва и остарелият машинен парк, излиза наяве от доклада. Според него последните нови машини в предприятието са от 1990 година Сградите, строени през 50-те и 60-те години на предишния век, са в много неприятно положение. Климатичната апаратура не работи още от времето на социализма, написа още в доклада. Налице е проблем и с обезпечаването на суровина - лен в България не се отглежда към този момент 20 години, а през 2006 година беше затворено и последното дружество за първична преправка на лен във Велинград. Много тежко и ситуацията и с фрагментите. Специалист с висше текстилно обучение не е постъпвал в " Рилски лен " от десетина години. Не е по-добро ситуацията и със междинните експерти. На процедура тогавашното текстилно учебно заведение към този момент не съществува, отбелязва отчетът. Поради понижения размер на поръчките през четвъртото тримесечие в сдружението се наложило и редуциране на част от личния състав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР