© Reuters Сякаш всички водни клапани се отвориха, казва Мариус

...
© Reuters Сякаш всички водни клапани се отвориха, казва Мариус
Коментари Харесай

Uber вече не е готин

© Reuters " Сякаш всички водни клапани се отвориха ", споделя Мариус Заброцки, основен управител на Kapten в Лондон. Когато френската компания за споделени пътувания предложения водачи да се записват на събития в два хотела в английската столица през май, се записаха толкоз доста хора, че мениджърите на хотелите отхвърлиха събитията на компанията и Kapten се наложи да наеме публичния център във Воксхол, покрай река Темза. Клиентите също не закъсняха - на втората седмица от работата си в Лондон Kapten към този момент беше направила повече пътувания, в сравнение с за същия интервал в цяла Франция.

Американският пионер в споделените пътувания Uber приема опасността от Kapten и други съперници извънредно съществено. Компанията загуби своя лиценз за активност в Лондон след изненадващо решение на Лондонската работа за превоз (TfL), съгласно която Uber не покрива условията, с цел да получи позволение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Трудно се работи без доверие

Проблемът е в сигурността на пасажерите – същият, който докара до лишаване на лиценза на Uber на първа правосъдна инстанция през септември 2017 година След това съдът позволи лицензът да се удължи с 15 месеца (и още едно малко продължение по-късно). Още тогава самата Uber сподели пред TfL, че смяна в системите на компанията е разрешила на неодобрени за активността водачи да качват фотосите си в непознати потребителски профили. Около 14 хиляди пътувания – относително малко число, поради че Uber транспортира милиони пасажери в Лондон всяка седмица, са били направени от 43-ма такива водачи. Един от тях е имал предходни прегрешения поради разпространяване на неприлични фотоси на деца. Грешката обаче не е породила набези против пасажери.

Uber позволява казуса, само че TfL към момента счита, че не може да има доверие на компанията в бъдеще. Изпълнителният шеф на Uber Дара Косровшахи назова дейностите на регулатора " просто неверни ". Фирмата има 21 дни за обжалване, след което следва решение на съда. Други английски градове също преглеждат решението на TfL и могат да подхващат същите дейности. До произнасянето на съда Uber може да продължи да оперира. Популярността й измежду милиони консуматори в столицата значи, че е малко евентуално възбраната на TfL да се окаже непрекъсната. И все пак идващите седмици за компанията ще бъдат неразбираеми.

Конкуренти с педал на газта

Конкурентите ще употребяват момента, с цел да завземат пазар от Uber. Няколко нови услуги към този момент навлязоха на английския пазар и нито една от тях не страда от липса на експанзия. Миналата седмица индийската компания Ola " удари " Uber, като разгласи, че " в околните седмици " стартира работа в Лондон. Услугата към този момент съществува в други английски градове. А в деня на новините от TfL за лиценза на Uber трафикът в приложението на Kapten се е нараснал трикратно, хвали се Заброцки.

Гражданите на Лондон скоро ще имат повече от пет приложения за избор, някои от които с по-ниски цени, в сравнение с Uber – освен това и с по-голям дял от прихода, който остава у водачите. В добавка към Uber, Kapten и Ola на пазара са още естонската Bolt и ViaVan, която се маркетира като зелен бизнес.

Пазарните дялове са сложни за пресмятане. Няма нито един сигурен източник на данни и нито една от фирмите не разгласява резултатите за платените си пътувания. Шофьорите постоянно работят за повече от едно приложение, което прави сравнението на броя им безсмислено. Всички услуги имат няколко десетки хиляди водачи. По отношение на брой клиенти Uber е неоспорим водач с 3.5 млн. консуматори. Второто място е за Kapten с 800 хиляди клиенти. Bolt, която е на лондонския пазар от 2017 година, има 300 хиляди консуматори, а ViaVan, най-новият участник от изброените, твърди, че има 500 хиляди клиенти.

Всички компании имат зад тила си мощни вложители с дълбоки джобове и може да се чака, че няма да пестят пари, с цел да завоюват пазарен дял през идните години. Kapten и ViaVan са подкрепени от огромни немски автомобилни групи. Bolt събра пари от китайския колос в споделените пътувания Didi Chuxing. Японската група SoftBank влага в Ola, Uber и Didi Chuxing и счита да обезпечи нужните пари за разширението им.

Силата на регулацията

Така Лондон демонстрира тъкмо какъв брой е ниска бариерата за влизане на този пазар. Има единствено едно изключение – придобиването на лиценз. Единственото оръжие на Uber в борбата с конкуренцията в Лондон (пазар, който дава отговор за огромна част от приходите и облагата на фирмата) е мощно наложеният бранд. Действията на TfL надали са му се отразили пагубно.

Вторият урок от обстановката е, че регулаторите са подготвени да вкарат в граници скорошния взрив на компании за споделени пътувания с коли, електрически тротинетки и електрически колела. За да се оправи с разпоредбите в Ню Йорк, наложени за понижаване на трафика, през септември Uber ограничи достъпа на водачи до приложението си. Миналата година Виена конфискува стотици колела чартърен, които съгласно управляващите задръстваха публичните места в града. Транспортните регулатори желаят да покажат, че управляват градовете в миг, в който те минават към модел на " подвижност като услуга ", счита Ричард Трелфал, шеф инфраструктура в одиторската компания KPMG.

На фона на тези дейности регулаторите, наподобява, слушат и други заинтригувани групи. TfL да вземем за пример постоянно усеща напън от Асоциацията на таксиметровите водачи (LTDA), която желае повече регулации по отношение на Uber и другите услуги. LTDA съставлява скъпите черни таксита на Лондон, които се движат главно в центъра на града. Компаниите за споделени пътъвания от своя страна считат, че TfL избира черните таксита, чиито притежатели са най-вече бели британци. Само членовете на LTDA не заплащат дневната такса за замърсяване от 11.50 паунда. Конкурентите на Uber сега може да се радват на проблемите на американската компания, само че зад завесите също се тормозят. Както споделя един от шефовете: " Може да се случи и на нас. "

2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР