© Reuters Президентът Тръмп отдавна настоява за такова решение, но

...
© Reuters Президентът Тръмп отдавна настоява за такова решение, но
Коментари Харесай

Лихвен завой на 180 градуса

© Reuters Президентът Тръмп от дълго време упорства за такова решение, само че то ще бъде взето главно поради неговите политикиФедералният запас най-вероятно ще понижи лихвите в края на юли за първи път от десетилетие Борсовите показатели в Съединени американски щати чупят връх след връх, безработицата е на най-ниските си равнища от 50 години, продажбите на дребно порастват солидно. Но Федералният запас е подготвен да понижи лихвите в края на юли за първи път от десетилетие, тъй като е обезпокоен от рисковете за американската стопанска система. Това се случва при ръководството на Доналд Тръмп - президентът, който настояваше за понижаване на лихвите от централната банка и евентуално ще получи това, което желае.

Парадоксът обаче е, че това ще стане не поради неговия напън, а тъй като Фед се тормози точно от водената от Тръмп икономическа политика. Централната банка счита, че комерсиалната война на Съединени американски щати с Китай и други страни е навредила на фермерите, производителите и експортьорите, понижила е бизнес вложенията и е забавила стопанската система на Съединени американски щати. Световната пък се оправя още по-зле на фона на влошената среда и на тесните връзки на редица страни с Китай.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пълна смяна

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Какво се случи за седем месеца, че да накара Фед да промени на 180 градуса паричната си политика, откакто през декември централните банкери виждаха няколко покачвания на лихвите през тази година? На пръв взор стопанската система на Съединени американски щати се развива добре на фона на световното закъснение. Бизнесът е позитивно надъхан за идващите месеци макар опасенията за вероятното негативно влияние от комерсиалното напрежение, излиза наяве от Бежовата книга на Федералния запас (проучването е направено измежду компании при започване на юли). В нея 12-те районни банки на Фед оповестяват, че икономическата интензивност през лятото нараства, въпреки и непретенциозно.

В дълготраен проект обаче обстановката е по-различна, а рисковете – по-големи. Именно това кара Фед да се подготви за дейности, които може да предприеме най-рано на срещата на 30-31 юли. Затова и ръководителят Джером Пауъл гледа повече напред. " Става въпрос за потребността от време за адаптиране на фирмите към смяната във веригите на доставки, митата, визите и другите проблеми, изяснява обстановката CNBC. Пауъл е обезпокоен и от това, което икономистите обичат да назовават вътрешни или външни " шокове ". Търговската война сигурно е един от външните, който води до неустановеност, а тя се отразява на бизнес доверието и вложенията.

Всичко това се добавя от значимия факт, че американската стопанска система, която е на върха на цикъла си, стартира да се забавя. " Дълговете в стопанската система са доста огромни и лихвите тежат на бизнеса и семействата, което се вижда в постепенния спад на строителството и автомобилния бранш. По-скоро Федералният запас се пробва да отсрочи рецесията след президентските избори ", изяснява обстановката пред " Капитал " Цветослав Цачев, основен анализатор на капиталовата група " Елана ".

Позицията на Фед и гласовете срещу

Джером Пауъл няколко пъти разгласи факторите, които се наблюдават под лупа. Заедно с нормалните обвинени - забавящата се международна стопанска система и комерсиалната война, той обърна внимание на договарянията за тавана на американския дълг в Конгреса (сделката сред Белия дом и Конгреса беше реализирана във вторник), евентуален Brexit без договорка и неспособността на Фед да извърши задачата си от 2% инфлация, която се смята за здравословна в растяща стопанска система. Всеки от тях по настрана и всички в комплект са сериозна причина за опасности и неустановеност.

Позицията на Пауъл беше доказана от други членове на управлението на централната банка. Президентът на Фед в Чикаго Чарлз Еванс в изявление за CNBC дефинира инфлацията като главно терзание. Това го прави отворен за две понижения на лихвите до края на годината, само че съгласно него това няма да е задоволително централната банка да реализира задачата си. Президентът на Фед в Далас - Робърт Каплан, декларира пред The Wall Street Journal, че рухването на доходността на държавните облигации изпраща пазарен сигнал до Федералния запас, че главната рента, която сега е в диапазона сред 2.25% и 2.5%, може да е прекомерно висока.

Докато упованията са в края на месеца лихвата да бъде понижена с 25 базисни пункта, нападателният метод на централната банка в бъдеще ще се опълчи на оценката на други членове на Фед за другояче мощна стопанска система, водена от стабилно потребителско търсене. По време на последната среща на Комитета по парична политика на Фед членовете му неведнъж са изтъквали " солидните " вероятности за потребителските разноски, съгласно оповестените протоколи. Ключът за пазарите обаче е част от резюмето на срещата, съгласно което членовете " се съгласиха, че рисковете и несигурността към икономическите вероятности са се засилили и мнозина решиха, че спомагателното пригаждане на политиката ще бъде целесъобразно, в случай че те продължат да оказват въздействие върху икономическите вероятности. "

Не всички обаче са впечатлени от евентуалното събаряне на лихвите. Редица икономисти са скептични, че едно малко намаляване на към този момент ниските лихвени проценти ще подтиква кредитирането и ще помогне на стопанската система. Кредитите са евтини и леснодостъпни сега и по този начин е години.

" Това просто не наподобява като вярно решение, като се има поради силата на икономическите данни ", споделя пред CNBC Крис Ръпки от MUFG Union Bank. " Потребителят се върна по един незабравим метод. Наистина би трябвало да се запитате за какво ще понижават лихвите. " Федералният запас има своята история на държание и се придържа към нея. Така че макар мощните данни, макар положителния пазар на труда те считат, че това е застраховка. Управлението на риска за намаляването му е належащо поради два фактора – първият е забавящата се международна стопанска система, а вторият - инфлацията е под задачата от 2% дълго време. Имайки поради тези два фактора, упованията са лихвите да бъдат понижени. В противоположен случай ще последва нов залп от президента Тръмп против Фед, счита Ръпки.

Според Андрю Хънтър от Capital Economics и Джо ЛаВорня от Natixis Фед би трябвало да бъде по-агресивен още през този месец и да намали лихвата с 50 процентни пункта.

Практиката демонстрира, че резултатът от едно или няколко намаления е чисто психически първоначално, като след това се отразява върху действителната стопанска система под формата на рухване на лихвите по заеми и облигации. Затова при предходни цикли на понижение се стартира с 50 базисни пункта по няколко пъти, до момента в който се усети този резултат върху ипотеки и корпоративни заеми. Сега обаче се чака да няма такава огромна смяна и ще би трябвало в допълнение да се подтиква кредитирането.

Все отново Федералният запас ще продължи да бъде под напън както от пазарите, по този начин и от все по-нетърпеливия Тръмп, тъй като желанията на Белия дом за по-слаб $ са в сходство с възобновеното желание на централната банка да подтиква инфлацията.

Има ли заплаха от криза

Това е въпросът, който не дава успокоение на Белия дом в идната година на избори и кара Тръмп да не стопира с рецензиите към Фед. Заплахата за стесняване на стопанската система вследствие на намаляващо произвеждане, разноски на семействата, отсрочване на планове и други е действителна. Ръстът на производството и търговията доближи своя връх през второто и третото тримесечие на 2018 година преди комерсиалният спор да ескалира и да стартира да оказва отрицателно въздействие.

Анализаторите са безапелационни, че затихването на фискалните тласъци от намаляването на налозите в Съединени американски щати и увеличението на лихвите в редица страни през 2018 година са съдействали за забавянето. То обаче до момента е лимитирано най-много до бизнес вложенията, производството, новите поръчки, строителната активност и придвижването на товари. Докато заетостта, заплатите, потребителското доверие, разноските на семействата и интензивността в по-големият бранш на услугите остават релативно високи - резултатът е появяването на стопанска система на две скорости. Ръстът на товарните транспорти се забави, само че пътническият превоз продължава да пораства с някои от най-бързите темпове след рецесията от 2008/2009 година Докато спадът остава изолиран в индустриалния бранш и не се популяризира към пазара на труда и бранша на услугите, стопанската система евентуално ще продължи да се разраства, предвиждат анализатори.
" Дълговете в стопанската система са доста огромни и лихвите тежат на бизнеса и семействата. По-скоро ФЕД се пробва да отсрочи рецесията след президентските избори. "
Цветослав Цачев основен анализатор на капиталовата група " Елана "
Разбира се, това не значи, че Брутният вътрешен продукт ще се свива скоро, нито че е единствено разследване на комерсиалната война на Тръмп. Цветослав Цачев от " Елана " също отбелязва, че резултатът от данъчните тласъци завърши и подтикваният от повишението на задълженията стопански напредък стартира да се забавя. " Митата бяха обезщетени в немалка степен от смяната на валутния курс и от по-големия импорт преди въвеждането им. Влиянието върху индустриалната верига е реалност, само че не е задоволително, с цел да провокира единствено по себе си криза. Ефектите върху фирмите са осезаеми, само че не страшни ", счита Цачев.

А другите огромни централни банки

Притесненията за световната стопанска система изваждат на сцената и останалите огромни централни банки. Надеждата на държавните управления е те отново да поемат ролята си на спасители, откакто 10 години в изискванията на супер ниски лихви политиците не направиха нужните промени, а тъкмо противоположното – усилиха държавните задължения до нови върхове и нямат концепция какво да вършат сега. Европейската централна банка (ЕЦБ) към този момент даде звук за следващите тласъци, които да раздвижат кредитирането и да подобрят бизнес климата в еврозоната. Проблемът на банките в Европа обаче са негативните лихви, които те заплащат за изключителните си запаси.

Британската централна банка също е нащрек в изискванията на неустановеност към договарянията за Brexit и е допустимо да намали лихвите. Австралийската централна банка понижи главния си лихвен % за първи път от три години насам.

Ситуацията, при която Фед и други огромни централни банки понижават лихвите рано и нападателно, се основава на концепцията, че сходен ход може да попречи на разпространяването на слабостта от производството към останалата част от стопанската система. Разбира се, при сходни дейности съществуват и проблеми – един от тях е основаване на нови балони на фондовия пазар. Точно това се случва през 1998 година, когато Фед понижава фрапантно лихвите, с цел да изолира Съединени американски щати от Азиатската финансова рецесия. " Днес пазарът на парцели в Съединени американски щати е релативно безценен по отношение на приходите и тази ликвидност може да се насочи към акциите. Големите вложители обаче още не са склонни да се включат в подобен балон ", изяснява Цветослав Цачев. По-голямата заплаха е новите тласъци да доведат до още по-голяма задлъжнялост на стопанската система, вместо да покачат успеваемостта й. А това е проблем, който по този начин и не беше решен след последната световна икономическа рецесия. Безработица и инфлация - все по-слаби връзки
По време на чуване в Сената по-рано през месеца Джером Пауъл призна, че връзката сред безработицата и инфлацията е прекратена. Тя е била мощна преди 50 години, само че към този момент я няма. Според него тази връзка е била разрушена преди най-малко 20 години и " остава все по-слаба и по-слаба ". Това значи, че макар положителния пазар на труда, което значи по-високи заплати при ниска безработица, търсенето на артикули и услуги не е задоволително високо, с цел да докара до повишение на цените. Фед има двоен мандат – да преследва цялостна претовареност и ценова непоклатимост. Безработицата остава на исторически ниски равнища – 3.6-3.7%, най-ниската от 1969 година Инфлацията обаче в последните години се задържа трайно под задачата на Фед от 2% годишно.

" В допълнение на това разбрахме, че неутралната рента е по-ниска, в сравнение с смятахме, а естественото равнище на безработица е по-ниско, в сравнение с мислехме. Така че паричната политика не е толкоз приспособима, колкото приемахме ", уточни гуверньорът. Идеята зад неутралната рента е, че отразява парична политика, която балансира инфлационния и дефлационния напън в стопанската система.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР