© Николай Дойчинов Още по темата Отново европейски критики срещу

...
© Николай Дойчинов Още по темата Отново европейски критики срещу
Коментари Харесай

Европейски съдии апелират за незабавна корекция на съдебния закон

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Отново европейски рецензии против измененията в правосъдния закон

Съдиите не трябва да се задължават да заявяват участие в съсловни организации, се споделя в мнение на Консултативния съвет на европейските съдии
9 ное 2017
Йонко Грозев: " Пакетирането " на основния прокурор с ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд саботира промяната

Съдията в Европейски съд по правата на човека за салдото в насилственото осъществяване, правосъдната промяна, отговорността на основния прокурор и свободата на словото
2 ное 2017
Управляващите и Движение за права и свободи единомислещи по измененията в правосъдния закон

Специализираният съд и спецпрокуратурата стават изключителни и ще бъдат привилегировани с бонуси и командироване
20 окт 2017
Професионални организации желаят незабавно съвещание на Съвета за правосъдна промяна

Причината са следващите скандални промени в правосъдния закон, които скоростно се придвижват в Народното събрание
16 окт 2017
Венецианската комисия с рекомендации за самостоятелен съд и отчетна прокуратура

Да се подсигурява превес на мнението на съдиите, определени от съдии, опция за надзор върху основния прокурор и ограничение на прокуратурата в границите на наказателния развой
10 окт 2017 Eвропейската асоциация на съдиитe (EAJ) е следващата интернационална съдийска организация, която прикани в резолюция българското държавно управление неотложно да отстрани от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) задължението за съдиите и прокурорите да заявяват чрленството си в професионални сдружения пред Висшия правосъден съвет, или пред различен орган. Със същата резолюция EAJ приканва и за незабавна промяна в закона, тъй че да се подсигурява, че при когато един арбитър бъде притеглен като обвинен за закононарушение от общ темперамент, той може да бъде отхвърлен от служба единствено след надлежна преценка на пропорционалността на тази мярка, решението за премахване от служба предстои на правосъден надзор и може да бъде преразгледано от наложилия мярката орган когато и да е.

Само преди седмица същите рекомендации направи в мнение Бюрото на Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС) към Съвета на Европа. На 9 октомври различен орган на Съвета на Европа – Венецианската комисия подлага на критика редица дефицити на правосъдния закон, измежду които и нововъведеното през юли т.г. по предложение на депутати от ръководещото болшинство, отпред с ръководителя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, обвързване за Висш съдебен съвет да отстранява от служба съдии, против които има обвиняване, без да има право на преценка.

Европейската асоциация на съдиите е разискала измененията в Закон за съдебната власт от юли т. година на среща в Сантяго де Чили на 12 ноември 2017 година И установи, че те накърняват независимостта на правосъдната власт в България.
Припомня се, че президентът на Европейската асоциация на съдиите е изложил в писмо до ръководителя на Народното събрание на България от 21 юни т.г. мнение, че правото на съдиите и прокурорите да се причисляват и да вземат участие в активността на професионални сдружения на съдии и прокурори е интернационално прието като присъщо и съвместимо с независимостта на правосъдната власт.

Нещо повече – в резолюцията ясно се акцентира, че задължението за обявление на участие в съсловни организации явно цели да възспре и отблъсне магистратите да се причисляват към тях и съответно към една от тях – Съюза на съдите в България. В същото време, българското държавно управление в никакъв случай не сее противопоставяло на сходни офанзиви макар задължението си да пази правосъдната власт от обществени похищения:

" Свободата на магистратите да образуват и членуват в свои професионални организации без каквито и да е ограничавания, било то експлицитни или по дифолт, е значим механизъм за подсилване на независимостта на всяка правосъдна власт. Наложеното с последните промени обвързване на съдиите и прокурорите в България да заявяват пред Висшия правосъден съвет — органът, притежаващ подготвеност по всички въпроси, свързани с тяхното назначение и кариерно израстване — своето участие в професионални сдружения или организации съставлява съществено мълчешком ограничение на това право. Подобно ограничаване не може да бъде обективно целесъобразно с каквито и да е причини, защото участието в професионално съдружие на съдии или прокурори не би могло при никакви условия да се преглежда като външен интерес, който би могъл да даде мотив за отказ на арбитър по обсъждано дело или по различен метод да влезе в несъгласие или сложи под въпрос безпристрастността му по съответно дело. Единствената очевидна цел, която преследва страната, задължаваща съдиите да заявяват участието си в професионални сдружения, е да възпрат и отхвърлен магистратите от участие в сходни организации. Тази цел на въведеното условие съдиите да заявяват участието си в професионални сдружения се удостоверява и от обстоятелството, че в България средствата на всеобща информация и някои политици неведнъж са атакували съществуването на професионални съдийски сдружения в страната, и по-конкретно Съюза на съдиите в България. Правителството на Република България в никакъв случай не е отправяло рецензии към сходни офанзиви в нарушаване на задължението си да пази правосъдната власт от обществени похищения. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР