© Николай Дойчинов Още по темата Джуниър ачийвмънт започна проект

...
© Николай Дойчинов Още по темата Джуниър ачийвмънт започна проект
Коментари Харесай

Близо 300 учители бяха обучени да преподават финансова грамотност

© Николай Дойчинов Още по тематиката
" Джуниър ачийвмънт " стартира план за финансова просветеност за учениците

Проектът е подсилен от държавни институции, 8 браншови огранизации и сдружения от финансовия бранш
15 ное 2017
Финансова просветеност ще се преподава в 50 български учебни заведения

Инициативата на картовия оператор Visa има за цел да образова над 1000 деца единствено тази година
30 юли 2017 Общо съвсем 300 учители от цялата страна са към този момент подготвени да преподават финансова просветеност по програмата " За парите и други значими неща ". Тя беше създадена от фондация " Инициатива за финансова просветеност " с поддръжката на застрахователно и осигурително сдружение " Ен Ен България ". Последните образования се организираха през предходната седмица в столицата, като присъединяване в нея взеха 54 учителя от 30 разнообразни учебни заведения в София и общината. Програмата допуска образованието да се прави по две управления – едното е предопределено за по-малки деца на възраст от 7 до 11 години, а другото за младежи в горния гимназиален курс. До момента материалът е бил преподаден на няколко хиляди възпитаници.

Как се развива програмата

Програмата беше показана за първи път през лятото на 2016 година и стартира в идната образователна година. Тя включва алманах с 25 " финансови работилници " с на практика игри, които да слагат основата на финансовата просветеност у децата над 12-годишна възраст. През ноември фондацията и " Ен Ен България " показаха новото пособие, което към този момент е ориентирано и към по-малките. Заедно с потребните познания за ръководство на персоналните финанси учениците имат опция да развият и покажат умения за презентация, решение на задания в екип, работа с финансови данни. Всички работилници са съобразени с възрастта на учениците и са въодушевени от практиката и действителността в България. Интерес към образователните пособия има от всички райони на България, а все по-често с фондация " Инициатива за финансова просветеност " се свързват и родители, които желаят дружно с децата си да положат основите на добра финансова просветеност.

Конкуренция и на този фронт

Това е един от няколко плана, адресиращи финансовата просветеност в българските учебни заведения. Подобни планове имат и Националната организация за приходите, картовия оператор Visa, а в средата на ноември " Джуниър ачийвмънт " разгласи началото на сходен план, подсилен от Министерството на образованието, Националната организация за приходите и 8-те водещи асоциации, представящи целия частен финансов бранш у нас – Асоциацията на банките в България, Асоциацията на българските застрахователи, Българската асоциация за потребителско кредитиране, Асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване, Българска асоциация на застрахователните брокери, Българската асоциация на ръководещите сдружения, Българската асоциация на лицензираните капиталови медиатори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР