© Цветелина Белутова Шрифтът трябва да е не просто красив

...
© Цветелина Белутова Шрифтът трябва да е не просто красив
Коментари Харесай

За буквите

© Цветелина Белутова " Шрифтът би трябвало да е не просто хубав и автентичен, само че и разбираем, въпреки всичко той има напълно практична цел – да можете да го прочетете ", споделя Светослав Симов–Свет. Преди тъкмо 10 години той основава компанията си Fontfabric Type Foundry за дизайн на шрифтове. Минавайки през графичния дизайн, открива пристрастеността си в геометрията и векторната графика. " Исках да покажа на всички хубостта на шрифта през строгите форми, чертането и геометрията. "

Според него дизайнът на буквите не се разграничава от дизайна на физически предмети. Те би трябвало да са практични и да извършват функционалността си – да могат хората да споделят посредством тях, в същото време да се вижда историческата им принадлежност, наслоената традиция. В този подтекст има разлика сред българската и съветската кирилица – " на съветски буквите са умалени основни, по-прави букви, до момента в който българските са по кръгли и обли, по-близко до естественото писане ", изяснява Свет.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. През годините е работил за марки като Nike, Dacia, McDonalds, KFC, Lipton. А някои от шрифтовете на Fontfabric Type Foundry сте виждали и в изданията на " Икономедиа ".

Техни са и някои от най-продаваните шрифтове на известния типографски уебсайт MyFonts.com, най-известните измежду които Intro, Nexa, Uni Sans, Muller, Panton, Intro Rust. Безплатната версия на Intro се употребява от доста българи.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

По случай десетгодишнината на студиото в Gallery 2.0. са изложени арт съоръжения, постери и печатарски семпли, изпълнени с истински шрифтове. Посетителите ще могат да видят и първия азбучник на най-продаваните шрифтове. Някои от постерите се продават в друга величина, даже и арт инсталациите може да се купят.

За откриването на изложбата Иван Шопов и Теодосий Спасов показаха част от новия албум In Fusion. Шрифтът Squad, употребен за заглавието на албума, е особено пригоден и персонализиран, с цел да е в цялостен синхрон с духа, който музиката му носи.
Светослав Симов–Свет преподава графичен дизайн в Софтуерния университет. Q and A със Светослав Симов–Свет
Колко значими са шрифтовете на табелите за градската среда?

Шрифтът е главен детайл във образната среда в града. Едно време са се правили огромни обемни букви, табелите са слагани в профил, не са били безобразно цветни и шарени. В момента всеки си мисли, че е обособен остров и табели се проектират без никаква обща идея. В Западна Европа това е изключено, там се съблюдават строги правила. Общата визия на града е част от културното завещание. Една грозна табела с противен шрифт е пренебрежение към архитектурата на града.

Как може да се възпита хармония и обич към шрифта?

В учебно заведение би трябвало да се не помни за краснописа, би трябвало да се разчупят стандартите. Нека децата опитват с разнообразни пера и принадлежности, цветове, дебелини. Колкото по-отрано се възпламени ползата на децата към буквите и тяхното изписване, толкоз по-добре. А има забавни експерти като Стефан Кънчев, неговите лога биха събудили любознанието им, в случай че се учат.

Какъв ще е трендът през 2019 година?

По-строги и дебели форми, без толкоз приказливост, механически и истински, моношрифтове, които се употребяват от програмистите. Въпреки че класиката още веднъж и още веднъж ще се повтаря.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР