© Цветелина Белутова Още по темата Защо някои региони в

...
© Цветелина Белутова Още по темата Защо някои региони в
Коментари Харесай

България се изкачва в класацията за щастие, но остава зад Сомалия

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Защо някои райони в България се развиват, а други не

Уроци от двадесетте най-активни центрове от икономическата карта на ИПИ
26 яну 2018
Четири персонални истории

Защо българите, които учат и работят зад граница, вземат решение да се върнат и да работят в родината си?
29 сеп 2017
Има ли място за старите къщи

Пет истории за здания от предишния век, които търсят мястото си в настоящия
25 авг 2017
Правата на индивида през 2016 г: под ботуша на омразата и безнаказаността на корупцията

Годишният отчет на Българския Хелзинкски комитет съдържа плашещи заключения за фрапантния скок на подбуждането към ненавист и принуждение и абсолютния провал на свободата на изложение
20 апр 2017
България: по-щастлива, само че последна в Европейски Съюз

Задното място в класацията на международното благополучие е поради корупцията и неналичието на независимост за житейски избори
20 мар 2017 България се изкачва с пет места в шестото годишно издание на Световния отчет на щастието, оповестен от екип на Организация на обединените нации. Така страната се подрежда на позиция 100 от общо 156 страни, надалеч след останалите членки на Европейския съюз, както и някои народи от Африка и Средния изток като Сомалия, Нигерия и Ливан.

Оценката за всяка страна се изготвя по канара от нула до 10 и е на база анкети с жители за чувството им за благополучие, както и разбор на специалистите до каква степен другите стопански и обществени индикатори изясняват резултата. Определящи за оценката на България да вземем за пример са обществените помощи, брутния вътрешен артикул на глава от популацията и предстоящата дълготрайност на здравословен живот. Така коефициентът на страната доближава 4.933 за 2018 година За съпоставяне, отпред на класацията застава Финландия с резултат 7.632, следвана от Норвегия (7.594) и Дания (7.555), а на дъното са Бурунди (2.905), Централноафриканска република (3.083) и Южен Судан (3.254).

Добрата вест е, че България е на трето място във връзка с най-високата позитивна смяна в показателя (с една точка) при съпоставяне на числата от интервалите 2008-2010 и 2015-2017, след Того и Латвия.

Кой е най-щастлив

Най-щастливи през 2018 година са жителите на Финландия, с резултат от 7.6 пункта. Високите БВП и обществена отбрана са причина за три от точките, а здравословният метод на живот, свободата да вземат решения за себе си и чувството за корупция дефинират още към 2 точки. Голяма част от резултата обаче остава без пояснение.

През последните две години страните в топ 10 на най-щастливите народи са на процедура едни и същи. Като цяло това са развити стопански системи, с високи приходи и дълготрайност на живот, обилно и доверчиво население и добра обществена отбрана.

Любопитно мястото на Съединени американски щати - страната пада с четири позиции в последната ранглиста до 18-о място. Джефри Сакс, който е един от редакторите на отчета, смята, че утежняването на чувството за благополучие в Америка се дължи частично на " продължаващата зараза на затлъстяване, използването на наркотични субстанции и нелекувана меланхолия ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР