© Цветелина Белутова Още по темата IBM създаде най-мощния суперкомпютър

...
© Цветелина Белутова Още по темата IBM създаде най-мощния суперкомпютър
Коментари Харесай

Малката изчислителна армия на България

© Цветелина Белутова Още по тематиката
IBM сътвори най-мощния суперкомпютър в света

Съединени американски щати си връща първо място от Китай в класацията за произвеждане на бързите машини
11 юни 2018
Общият европейски бюджет: Не единствено размерът, само че и контролът ще се трансформира

Търсенето на повече успеваемост ще докара до по-голяма концентрация на ръководството на европейските средства
2 мар 2018 В края на 1993 година суперкомпютърът Numerical Wind Tunnel на японската корпорация Fujitsu оглавява класацията TOP 500 на най-мощните изчислителни машини в света и остава на върха й 2 години. По сегашните стандарти неговата мощност е малко по-малка от тази на... iPhone. Звучи занимателно, само че не е учудващо. В последните години изчислителната мощ на суперкомпютрите пораства експоненциално, а динамичността е голяма - единствено преди броени дни IBM детронира досегашния водач - китайския Sunway TaihuLight, с двойно по-мощния Summit и върна Съединени американски щати отпред на класацията.

Макар и надалеч от този суперконкурентен свят, България има своята дребна високоизчислителна войска, водена от " Авитохол " в Института по осведомителни и информационни технологии (ИИКТ) към Българска академия на науките - най-мощният суперкомпютър на целия Балкански полуостров. Близо до понятието " суперкомпютър " е и клъстерът Nestum в Лабораторията за високопроизводителни калкулации към " София тех парк ", а в София има още три машини за високопроизводителни калкулации (High-performance Computing, или HPC) - " Мадара " в Института по органична химия към Българска академия на науките, " Физон " във Физическия факултет на Софийския университет и още една HPC машина в Българска академия на науките, която работи дружно с " Авитохол ".

Алфа мъжкарят на Българска академия на науките

Преди екипът на " Капитал " да влезе в постройката, в която се обитава " Авитохол ", ни предизвестяват, че в случай че желаеме да си кажем нещо, по-добре да го създадем на открито. Вътре шумът е пронизителен – както поради машината, по този начин и поради охладителната система, която го поддържа.
Чл.-кор. Светозар Маргенов, шеф на ИИКТ към Българска академия на науките: " Суперкомпютър " се назовават машини, които сега на производството им са били в класациятa TOP 500. В България подобен e единствено " Авитохол " в Българска академия на науките ". "

По думите на шефа на ИИКТ-БАН Светозар Маргенов " Авитохол " е единственият в България, който може да бъде наименуван " суперкомпютър ", защото понятието е признато да се употребява за машини, които сега на производството си са попаднали в TOP 500. " Авитохол ", с цена 4 млн. лева, е бил на 331 място при появяването му в края на 2015 година, въпреки че още на идната година изпада от класацията просто тъй като технологиите в този бранш се развиват с голяма скорост. Суперкомпютър бе и предходната машина на Българска академия на науките - Blue Gene, който работеше от 2008 и бе изключен през 2015 година

Три години след закупуването му " Авитохол " остава най-силната машина на Балканите, което демонстрира освен мощта му, само че и неналичието на съществени вложения в тази тенденция в цяла Източна Европа. Всъщност Европейски Съюз като цяло изостава в конкуренцията, като нито един от суперкомпютрите в топ 10 не е владеене на страна членка. За това и Брюксел възнамерява да похарчи 1 милиарда евро до 2020 година за закупуването на няколко изключително мощни машини, които да върнат Европейски Съюз назад в играта.

Суперкомпютърът на Българска академия на науките " Авитохол " продължава да бъде най-мощната машина от този вид освен в България, само че и на Балканите - три години след закупуването си

Фотограф: Цветелина Белутова

Суперкомпютрите се употребяват за решение на задания, които изискват супермащабни калкулации в секунда - проблеми от квантовата механика, метеорологични прогнози, моделиране на молeкулярни структури и така нататък Затова и съществени техни консуматори са огромните университети и научноизследователски институти. " Авитохол " не е изключение. Суперкомпютърът се употребява главно от академичната общественост, като част от работата му е всекидневно забележима - от няколко години да вземем за пример с него се основават по-точни метеорологични карти с мащаб 1 км. Според Маргенов скоро може прогнози с още по-точен мащаб от 400 м да се вършат и в градски условия, с цел да се предвижда опцията за прахово замърсяване в София.

Българска академия на науките обаче отдава част от ресурса на машината и на частни компании. Това става по два метода - когато ИИКТ е част от взаимен план по оперативна стратегия или посредством двустранни контракти с академията. Така да вземем за пример институтът работи по взаимен план с здравната компания " Амет ", която употребява суперкомпютъра за моделиране на електрохирургични принадлежности. В случаите с двустранни контракти пък компаниите финансират целия план. Разработките им обаче остават загадка заради клаузи за конфиденциалност.

Суперпарк на по-ниска скорост

" Авитохол " наподобява тъкмо по този начин, както множеството хора си показват суперкомпютрите – голяма машина с размер на няколко четирикрилни дрешника. Клъстерът Nestum в " София тех парк " е надалеч по-скромен - една кула с размер на долап и още три празни гнезда. Първоначалните проекти са били в " София тех парк " да има четири кули, само че поради стесняване на финансирането е закупена единствено четвърт от техниката. Все отново празните гнезда на Nestum ще бъдат запълнени. Скоро се чака да бъде добавена още една кула към клъстера, а в идващите години и останалите две, изяснява проф. Марин Христов от Сдружение за научноизследователска и развойна активност (СНИРД), което ръководи лабораторния комплекс към парка.

До самотната кула в " София тех парк " скоро би трябвало да се появи още една, а през идващите години да се извърши първичния проект за четири кули

Фотограф: Цветелина Белутова

За проф. Ана Пройкова, която управлява лабораторията за високопроизводителни калкулации и с екипа си работи по теоретични задания с приложение в наномедицината, какъв брой е величествен външния тип на машината няма значение, само опциите й. " Само след няколко години в същия този размер ще можем да сложим към 50 пъти по-мощна машина ", счита тя, защото наклонността е суперкомпютрите да стават все по-малки и енергоефективни. Именно изразходването на ток е един от най-важните фактори при суперкомпютрите. По неофициална информация междинната месечна сметка на Българска академия на науките за " Авитохол " е над 10 хиляди лева
Проф. Ана Пройкова, началник на Лабораторията за високопроизводителни калкулации в " София тех парк ": " За мен най-важният сегмент в работата със супермашините са научните проучвания. С Nestum работим върху разнообразни теоретични задания и пресмятания. "

Насочени и към бизнеса

Nestum с цена 1.1 млн. лева влиза в приложимост с откриването на лабораторията през март 2017 година, като за използването му има избран модел. Тъй като паркът е основан по европроект, условието е 80% от ресурса на машината да отиват за нестопанска активност, а 20% - за стопанска.

" Пробихме пазара с работата си с " Ръководство въздушно придвижване ". За 10 минути на всеки час те употребяват машината за изчисление на топлинните полета към летището и прогнози ", споделя проф. Пройкова. Скоро към РВД ще се причислят още две компании, които ще употребяват компютъра по стратегия " Иновации и конкурентоспособност " - " Интелиджънт системс " и " Хийт дизайн ". Първата ще създава единна софтуерна и функционална платформа за ръководство на данните и процесите в спедиторски компании, основана на хибриден заоблачен модел, а втората ще употребява Nestum за проучвания, измервания и основаване на продуктов първообраз.

Освен с партньорства по планове от оперативната стратегия, компаниите имат опция да получат достъп до машината и като аплайват непосредствено посредством писмо до СНИРД, в което е нужно да опишат желанията и потребностите си. " При нас няма ограничавания за компании и организации, които да употребяват опциите на всички лаборатории в границите на разрешените 20% стопанска активност ", споделя Марин Христов. Капацитетът за момента е незапълнен.

Добрата вест е, че поради всички проблеми на технопарка лабораториите там се оправят добре. При последната оценка на Европейска комисия за положението на парка управленията на лабораториите са измежду дребното в плана " София тех парк ", посочени като " способени и бизнес насочени ".
Следващото потомство

В България скоро евентуално ще се появят и други суперкомпютри. " София тех парк " би трябвало да запълни и 4-те гнезда на клъстера Nestum до няколко години. Българска академия на науките също би трябвало скоро да се снабди с нов суперкомпютър, като от академията биха желали той също да бъде от TOP 500. Директорът на ИИКТ-БАН Светозар Маргенов се надява това да стане след към три години и работата му да се застъпи с тази на " Авитохол ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР