© Цветелина Белутова Още по темата Хората, които звънят два

...
© Цветелина Белутова Още по темата Хората, които звънят два
Коментари Харесай

Виждаме голям потенциал за растеж в България

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Хората, които звънят два пъти

Куриерският бизнес пораства стремглаво поради интернет търговията, а хората изпращат все по-странни неща в кашон
23 дек 2017
Продавай.бг

В България онлайн търговията пораства доста бързо, само че от ниска база, като размества съвсем напълно модела на ритейла
4 авг 2017 Мартин Скепбауър е изпълнителен шеф на Naspers Classifieds, компанията - притежател на платформата за разгласи OLX в България. Скепбауър е работил в разнообразни компании, занимаващи се с електронна търговия и интернет услуги, като eBay, Schibsted, а в този момент и в Naspers. Той се занимава с създаването на разнообразни артикули и услуги, започвайки от самата концепция и развивайки ги до сполучливи и печеливши бизнеси. Скепбауър е и вложител в млади обещаващи бизнеси и стартъпи, където се стреми да комбинира финансовата поддръжка с интензивно присъединяване и препоръки.
Скепбауър уголемява професионалното си въздействие, като разгласява книга, отдадена на решаването на бизнес проблеми - Thinking backwards ( " Да мислиш наобратно " ), издадена на 3 езика до момента. Той има магистърска степен по инженерни науки от Delft University и MBA от INSEAD. Гостува в София през април, където се организира една от петте срещи през годината на борда на шефовете в Naspers.

Как виждате бъдещето на OLX в България?

- Ние сме доста удовлетворени от бизнеса ни в България. Работим тук от към осем години и успяхме да разработим един сполучлив бранд, какъвто е OLX. Работим също по този начин и върху новото ни приложение Shedd, което е ориентирано към женската мода и се приема доста добре. Очаквам да влагаме и да се разрастваме тук. Имаме и други звена на Naspers тук, като EMAG и Fashion Days, в които също ще продължим да влагаме, тъй като виждаме България като обещаваща страна за групата.

Колко мислите, че може да пораства пазарът в България?

- Когато считаме капацитета на пазарите, ние пресмятаме какъв брой от всеки хиляда души употребяват OLX. В случая с България става дума за към 20 души на всеки хиляда, които употребяват платформата ни. Виждаме доста огромен капацитет за напредък – както във връзка с консуматори, по този начин и във финансово отношение. Ние към този момент работим на облага тук, в страната, само че можем да вдигнем доста приходите си. Работим върху това да създадем връзки с бизнеси, които употребяват OLX, с цел да продават продуктите си, и в този сегмент имаме напредък от 300%, само че не считам, че това е нашият таван. Очаквам да растем и във връзка с размер.

Как се показва нашата страна по отношение на останалите в района?

- Всеки пазар е характерен. Когато погледнем Източна Европа, нашият максимален пазар в района е Полша, където имаме четири работещи марката. Очевидно е, че България е по-малък пазар, в сравнение с Полша, само че сме удовлетворени от това по какъв начин се разрастваме и по какъв начин се развиват OLX и Shedd. Около осем хиляди нови продукта се пускат в платформата всеки ден и повода за това е, че имаме доста добър екип в страната, посредством който бързо можем да пуснем нова услуга. Вече сме наясно с пазара в България, знаем, че би трябвало да разчитаме на цифрова, а не на телевизионна реклама. Това е нещо, на което считам, че би трябвало да залагаме повече.

Предвиждате ли спомагателни вложения тук?

- Да, както споделих, към този момент сме потвърдили, че можем да пуснем нова услуга в действителност бързо и дейно, по тази причина постоянно гледаме какви спомагателни услуги можем да дадем на своите консуматори. OLX е част от една екосистема, платформа за продажба на всевъзможни артикули и услуги. Приходите ни идват от това да сме гъвкави, с цел да може през нашата платформа да се продават всевъзможни неща – от мода до коли. Понякога продаваме тези неща в една и съща платформа, само че от време на време създаваме и характерни приложения като Shedd. Имаме няколко разнообразни формати, които работят на други пазари, само че към момента ги няма в България. Обмисляме да вкараме някои от тях тук.

Можем ли да приказваме за съответни суми?

- Това е леко спекулативно, тъй като няма извънредно решение. Това, което е значимо съгласно мен, е, че ние непрекъснато влагаме, откакто вземем поради капацитета на пазара и потребностите на клиентите. Например в Shedd към този момент се пускат по 6 хиляди продукта всеки ден и е явно, че приложението ни запълни една от потребностите на пазара. Ако пуснем приложение за продажба на коли, тогава ще е по-сложно, тъй като към този момент имаме позиция на пазара за продажба на коли посредством OLX. Въпросът тогава би бил дали има задоволително място за нас да се разрастваме с в допълнение място за продажба на коли.

Виждате ли други компании от фамилията на Naspers, които могат да проработят в България?

- Мисля, че нашата услуга за разплащане PayU също има клиенти тук, само че доколкото съм наясно, нямаме проекти да навлизаме с други сходни услуги. В момента към България сме ориентирани главно посредством платформите си за търговия, които чакам с времето да се разраснат още повече, тъй като имаме капацитет за напредък и екипите ни тук осъществят всичките ни хрумвания с лекост.

Имате ли проблем с правенето на бизнес в страната?

- Не, нямаме. Тук сме към този момент от осем години и сме в доста добра позиция. Имаме локален екип, който ръководи интервенциите ни. Не сме имали проблеми със законодателите или регулаторните органи и считаме, че се оправяме добре с намирането на чиновници. Имаме някои от най-хубавите решения за консуматори в света тук, тъй като имаме страхотна връзка с компанията " Еконт ", посредством която доставките са доста по-бързи и евтини, в сравнение с в други елементи на света. Връзката ни е доста значима за нас, нашите консуматори и приходите ни.

Виждате ли дълготрайни промени в тактиката за България?

- Работя в този бизнес от към този момент 13 години и това е в действителност динамичен пазар. Преди онлайн търговията беше единствено на компютри, с доста текст и като цяло противен външен тип, само че през днешния ден множеството дейности се случват главно в мобилните приложения, които са доста по-лесни за прилагане. Технологията е доста по-напреднала. Имаме доста инженери и учени, които работят върху нашите артикули, в сравнение с преди пет или 10 години.
Ние еволюираме от това да сме насочени единствено към пазара до това да сме насочени и към това по какъв начин се развива технологията. Причината са хора като теб, по-младите, които са израснали с Гугъл, Фейсбук, WhatsApp и чакат другите приложения да са на тяхното равнище. Ще влагаме доста в тази тенденция.
Другата наклонност е, че би трябвало да създадем работата с нас още по-удобна за потребителите, да решаваме проблемите на нашите клиенти. Ако в OLX можеш да купиш и продадеш съвсем всичко, по-късно в доста от случаите би трябвало да се срещнеш лице в лице с отсрещната страна или да пратиш нещо. Търсим метод да създадем всичко това още по-удобно за клиентите ни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР