© Цветелина Белутова Като на шега. Така Павел Галчев и

...
© Цветелина Белутова Като на шега. Така Павел Галчев и
Коментари Харесай

На по "Лале" в парка

© Цветелина Белутова Като на смешка. Така Павел Галчев и Деян Чолаков разказват по какъв начин почнали да вършат лично питие. Но за две години и половина без никаква смешка марката им " Витошко лале " се трансформира от положителното предпочитание на " двама другари от квартала " в една от известните самостоятелни светли бири в България. И продажбите й го потвърждават.

" Тръгнахме с концепцията, че ние самите няма какво да пием. И по този начин направихме класическа светла (лагер) бира без никакви добавки, която да дава отговор на това, което ние желаеме и в което имаме вяра. И тя взе, че хареса на ужасно доста хора ", споделя Павел Галчев. Наричат пивото " Витошко лале " с мигане към толкоз обичаната от тях планина.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През последните няколко години на българския пазар излязоха значително положителни и разнородни крафт бири, чиито продажби обаче остават оскъдни на фона на превъзходството на огромните марки. Но Галчев и Чолаков избират различен модел и бързат да уточнят, че " Витошко лале " не е крафт бира. Според Чолаков първичните им хрумвания са били други и също се въртели към личен крафт в по-ограничено произвеждане. " Но преценихме, че пазарът към този момент е достигнал несъмнено засищане и е дребен, и по този начин се насочихме към лагер ", добавя той.

По по-трудния път

Производството на светла бира е по-труден и дълъг развой от правенето на известните крафт разновидности като IPA (Indian Pale Ale) и American pale ale (APA), за които е особено, че в множеството случаи са в дребни количества. Деян и Павел избират различен метод - светла бира по лична рецепта в по-мащабни количества, правена в по-голяма пивоварна, която да им подсигурява качество. Такава те намират в лицето на " Ломско питие ", където към този момент над две години варят продуктите си. Според Чолаков тя е една от дребното такива самостоятелни производства даже в цяла Европа, които употребяват една и съща технология от десетилетия.

" Ломско питие " са наши сътрудници и ни предоставиха извънредно следен развой като среда и технология без ускорена ферментация, което ни сграбчи незабавно. Защото доста постоянно при бирата можеш да пиеш друго на усет и тип питие от една и съща марка ", споделя Галчев.

И до момента в който при по-малките крафт производства рискът от неточност е доста по-лесно да бъде затрупан, защото става дума единствено за размер от стотици литри, при " Витошко лале " първоначално всяка провалена варка може да ги върне на стартовата линия. Процесът на зреене на светлата бира лишава 45 дни и при произвеждане от тонове всяка неточност се санкционира. " Има един главен проблем, когато работиш с толкоз огромна пивоварна, и той е размерът на опита. Някои хора с варене от 500 л до 1 звук могат да си разрешат да сбъркат. Ние, в случай че сбъркаме един път, е колкото техните 30 пъти ", добавя Галчев.

Постепенно целият развой се изкристализира и през днешния ден опцията за неточности е сведена до най-малко, а при оптималния размер на производството на " Витошко лале " са ангажирани 180 души в " Ломско питие ". Също последователно " Витошко лале " печели все по-голяма известност, в началото главно в София, само че след това и в други огромни градове и на морето. " Бирата ни се споделя " Лале " и когато слагаме това на етикета, сме обречени да сме ненапълно считани за районна бира ", допълват основателите на марката. Въпреки това тя става известна и отвън столицата.

" В началото не сме започвали с настройката, че ще се трансформира в сериозен бизнес. Пазарът самичък го изиска от нас и още на осмия-десетия месец трябваше внезапно да стартираме да мислим по-сериозно търговски за това начинание ", споделя Деян Чолаков.

Без стотинка за маркетинг

Според двамата основатели на " Витошко лале " най-скъпото в себестойността на една бутилка бира са суровините, следвани от труда и стъклото. Те са избрали модел без обмяна на амбалаж. И двамата осъзнават, че всеобщият бирен пазар в България е доста сензитивен откъм цена. " Минавайки в всеобщото произвеждане, искахме да бъдем допустимо най-достъпни. Но откогато започнахме пред две години и половина, малцът да вземем за пример е скочил с 200%. Нашата работа е да удържаме цената, докъдето и колкото можем ", споделя Чолаков.

" В нашия артикул няма и половин стотинка маркетинг стойност. Ние нямаме пари за реклама, разчитаме на положителната дума и на разпространение на продукта ни посредством фестивали и събития. Разчитаме на така наречения guerilla marketing ", акцентира Чолаков. Галчев добавя, че са предпочели от един миг в цената на всяка бутилка да се включва и наложителен запас към дарения, свързани с разнообразни дела - деца, природа и други

Едно от най-важните и за двамата неща е производството да е оптимално затворен в България развой, посредством партньорство с български производител и чиновници, въпреки суровините като малц и хмел да са вносни. Но и двамата считат, че последното може да се промени - да вземем за пример българското произвеждане на хмел още веднъж пораства. " Да намираме суровините в границите на България ще бъде най-големият ни плюс ", споделя Галчев.

В момента месечният размер на продажби е към 15 000 бутилки. Бизнесът работи през сдружението " Крео инвест ", в което едноличен притежател е Павел Галчев. Приходите му са нарастнали с над 70% през 2018 година до 662 хиляди лева И двамата основатели са горди, че единствено за две години бизнесът е излязъл на нулата.

Лале в разнообразни цветове

" Витошко лале " не е единствено лагер, като през последните две години основателите му пуснаха на пазара и други типове бира с марката - от Indian Pale Ale и тъмна бира до излязлото преди месеци вайс питие. Павел и Деян категорично акцентират, че в тази тенденция съдействието им с " Ломско питие " е извънредно значимо - от една страна, пивоварната има опит в светлото питие по класическа рецепта, а от друга - двамата са я предиздвикали да опитва с ейл бира и вайсове, което за нея е скъп опит.

Фотограф: Цветелина Белутова В същото време доста уголемяват и сегмента с наливна бира, въпреки там нещата да се случват по-трудно. " Делът на наливната бира набъбна двойно по отношение на предходната година, само че инвестицията и поддръжката на подобен развой е по-сложна ", споделят основателите на " Витошко лале ".

И двамата осъзнават, че е мъчно да се конкурират на пазар, където всеобщите светли бири са на огромните производители, разполагащи с големи запаси и маркетинг бюджети. Продажбите не престават да порастват, само че Деян Чолаков и Павел Галчев са наясно, че всичко зависи от един главен фактор - крайният консуматор. " Не можем да подкупим усета на хората, можем само да продължим да им задаваме въпроса дали нашата бира им харесва ", споделя Галчев. Q&A
Как стартира всичко?

Деян Чолаков: Искахме да създадем за нас си типичен лагер, без никакви добавки и технология без компромис. Зададохме си два-три обикновени въпроса: какво обичаме ние, какво ни липсва на нас и какво липсва на пазара.

Откъде се познавате?
Павел Галчев: Приятели от квартала, които пиехме бира и в един миг взехме решение, че желаеме наша си бира. И двамата се занимаваме и с други планове и не ни е било цел да забогатяваме от този. А и не виждаме по какъв начин ще забогатеем от това, което вършим сега, само че продължаваме да го вършим, тъй като то демонстрира, че нещо сходно може да се случи тук, в България. Храним се от концепцията за качеството на нашия артикул и концепцията за реализацията. И имам вяра, че ще продължим да растем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР