© Reuters Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на

...
© Reuters Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на
Коментари Харесай

Стогодишни автотрадиции срещу Tesla

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Търговската война сви продажбите на Tesla в Китай със 70%

Компанията на Мъск е продала единствено 211 автомобила в азиатската страна през октомври
28 ное 2018
Илън Мъск демонстрира интерес към взаимна работа с Daimler

Лидерът на Tesla приказва за обща разработка на е-ван, само че е по-възможно да си партнират при зарядните станции
21 ное 2018
Tesla излезе на облага за трети път в историята си

Акциите на компанията скочиха с 14% след оповестяването на резултатите за третото тримесечие
25 окт 2018 Някои към този момент го назовават " iPhone момента " на автомобилната промишленост. Точно както дебютът на смарт телефона на Apple през 2007 година докара до цялостна промяна на пазара на мобилни телефони, по този начин и електрическите коли може да се окажат началото на края за мощната немска автомобилна промишленост, разяснява Financial Times в собствен разбор.

Това, с което iPhone завоюва потребителите, не беше сензорният екран, по-широкият екран или по-добрата камера, a фактът, че всички тези нововъведения пристигнаха в едно устройство. При колите този миг още не се е случил, само че е елементарно да си представим по какъв начин биха изглеждали транспортните средства на бъдещето – електрически, самостоятелни, свързани с интернет и все по-често споделени сред потребителите, а не персонална благосъстоятелност.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Това ли е краят

Макар трите огромни немски автомобилни производителя да не престават да записват рекордни продажби за осма поредна година, пазарните оценки на BMW, Daimler и Volkswagen са на най-ниските си равнища след финансовата рецесия. Съмненията, че актуалните облаги могат да бъдат непокътнати, се ширят измежду вложителите и даже изниква въпросът дали Das Auto ще преживее трансформацията на промишлеността.

" Големите автомобилни производители са оценени като че ли скоро ще бъдат оповестени в неплатежоспособност. Акциите им ни споделят, че идва тежка криза – само че единствено в автомобилната промишленост, не и в по-широката стопанска система ", разяснява пред Financial Times Макс Уорбъртън, анализатор в Bernstein.

Поради обстоятелството, че се намираме в най-значимото време за колите, откогато е основан моторът с вътрешно горене, всяка седмица е от основно значение за промишлеността. Регистрациите на транспортни средства внезапно спаднаха в Европейски Съюз през септември, когато влязоха в действие новите стандарти за излъчванията, с които дизеловите коли са застрашени от забрани от Лондон до Прага. А протекционистичните настроения и Брекзит единствено прибавят към несигурността в промишленост, мощно подвластна от международните вериги за доставки.

Иновациите са на върха на провокациите, пред които са изправени производителите на коли, които влагат огромни суми за възстановяване на технологията на употребяваните в електрическите автомобили акумулатори и самостоятелния програмен продукт. Същевременно те се пробват да запазят цената на своите марки, защото потребителите мислят от ден на ден за приложенията на таблото и все по-малко за конските сили на транспортното средство. Регистрациите на коли в Европейски Съюз през септември понижиха с 23.5% поради големия спад в продажбите на немските компании. Audi, най-печелившата марка на Volkswagen, означи 56% спад, добавяйки още " сол в раната " на възстановяващата се от лидерска рецесия компания след ареста на основния изпълнителен шеф Рупърт Щадлър поради хипотетичното си присъединяване в дизеловия скандал през юни.

Новите водачи

Въпреки десетилетната си популярност на водещи иноватори не немските колоси, а консорциумът RenaultNissan създава най-популярния електрически автомобил в света - Nissan Leaf, разяснява FT. Това е изцяло предстоящо поради ескалиращата комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, от която по подигравка на ориста най-силно наранени са BMW и Daimler. Германските групи сглобяват скъпите си коли не в Германия, а в Съединени американски щати. BMW изнася над 70% от създадените там коли, като над 100 хиляди бройки са били експортирани единствено към Китай през миналата година. Сега компанията е наранена от до 40% мита, които заплашват износа й към Китай в размер на 11.6 милиарда $.

Американската вяра

Ако пазарът разпорежда очаквания на някого да сътвори " iPhone при колите ", то това сигурно е Tesla. Но даже и да е подозрително, че ръководителите на немските компании имат верните умения за основаването на роботакситата, които се чака да преобладават пазара в бъдеще, те към момента могат да намерят метод да се приспособяват. С голямото си финансиране и дилърски мрежи те имат опция да подписват партньорства и да развиват нови технологии, което може да им донесе лидерското място в конкуренцията за това кой ще бъде пръв в всеобщото предложение на тази технология. Volkswagen се сплотява с Microsoft и израелската таксиметрова компания Gett, BMW си партнира с Intel и Mobileye, a компанията, майка на Mercedes-Benz – Daimler, ще работи с колоса в областта на автомобилните технологии Robert Bosch и Uber.

И въпреки компанията на Илън Мъск да е на път да се трансформира във водещ състезател в премиум сегмента, което може да попречи на продажбите на BMW и Mercedes, въпреки всичко е малко евентуално да ги в профил. " Tesla прави страхотна работа, само че не копае гробовете на немските си съперници ", разяснява Уорбъртън пред FT.

Дългият път към облагата

Все повече електрически автомобили се появяват в шоурумовете, само че производството им остава като цяло нерентабилно - себестойността на един от тях е приблизително с над 7800 евро по-висока от тази на равностоен клас стандартен автомобил, написа Reuters в собствен разбор.

В момента главният мотор зад продажбите им са държавните и локалните дотации, които се отпускат при покупката им. Въпреки че това основава опасности пред бранша, от ден на ден компании осъзнават, че бъдещето е в този вид коли. Volkswagen даже стартира да продава електрически коли на загуба, с цел да навлезе на пазара по-рано. Но единствено огромните производители с висок марж на облага от по-луксозни стандартни коли могат да си разрешат подобен ход.

BMW, Volkswagen и Mercedes имат стратегии за десетки милиарди евро за развиване на такива коли. В околните 3 години над 200 разнообразни модела от най-различни производители по целия свят ще бъдат пуснати на пазара. Електромобилите ще се оферират доста по-обширно, само че производителите се затрудняват с главния индикатор в промишлеността – марж и облага.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР