© Надежда Чипева В ерата на данните като най-ценен ресурс

...
© Надежда Чипева В ерата на данните като най-ценен ресурс
Коментари Харесай

Google обновява снимките от български градове - защо това не е добра новина

© Надежда Чипева В ерата на данните като най-ценен запас за интернет фирмите, положителните вести не постоянно са това, което наподобяват. През седмицата стана ясно, че Гугъл ще направи обновяване на 360-градусовите изображения от улиците на България през услугата Гугъл Street View. Известна на първо място с удобството си за образно насочване, както и някои нелепи фрагменти, снимани от движещата се кола на компанията, Гугъл Street View има и скрити отрицателни страни. Чрез колите на компанията по целия свят се събират още повече данни за навиците на потребителите - или в тази ситуация, даже и без те да са наложително консуматори на услугите на Гугъл.

Защо Гугъл обновява услугата и какви са заплахите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отговорът на въпроса за какво Гугъл обновява изображенията от улиците на България е банален: тъй като повече от тях са остарели. Така да вземем за пример някои от фотосите от Лъвов мост в столицата са още от 2012 година, преди там да има метро, кръгово придвижване и повсеместен ремонт. За жителите на града това може да е източник на носталгия, само че главната устременост на този вид услуги на Гугъл е към туристите, които елементарно може и да не разпознаят остарелия външен тип на моста и площада към него.

Проблемът е другаде: при обикалянето на колите на Гугъл компанията поставя върху сигналите от WiFi рутерите географска локация. Тоест, в случай че колата на Гугъл спре пред вашия дом и засече, че от там идва мощен WiFi сигнал, той автоматизирано ще свърже него с съответните координати на дома ви.

Целта, несъмнено, е събирането на повече персонални данни от страна на потребителите, даже те да не са консуматори на Гугъл. По този метод Гугъл, стига да сте в обсега на WiFi мрежата, даже и да не сте свързани с нея, компанията ще знае къде се намирате. Това може да се случва даже функционалността за географско местонахождение на телефона ви да бъде изключена или да ползвате мобилни данни. Според ULD, немският център за защите на персоналните данни, компанията към този момент може да прави същото и с мобилни интернет точки - да вземем за пример в транспортни средства или от hotspot точки за стартиране на интернет, каквито към този момент имат всички смарт телефони.

Тоест, като се изключи че ще обновят картите си, от Гугъл ще обновят и базата си данни във връзка с WiFi мрежи и тяхното географско местонахождение.

Как да се предпазим

Проблемът не е нов: изявления за следенето от страна на Гугъл Street View датират още от 2011 година Решението а доктрина е просто, само че поради дребното на брой хора, осведомени с казуса, не е публикувано. За да се откажете от " услугите " на Гугъл, е нужно да промените името на мрежата си, като добавите към нея _nomap. Така да вземем за пример, с цел да не бъде следено местоположението на публицистите в " Капитал ", името на мрежата в редакцията на изданието би трябвало да бъде променено от " Economedia " на " Economedia_nomap ". Друга опция е прибавянето на " _OptIn " към края на името на мрежата, в който случай google би трябвало да желаят разрешението ви, преди да употребяват wifi-мрежата за геолокация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР