© Надежда Чипева Още по темата Как се сменя пенсионен

...
© Надежда Чипева Още по темата Как се сменя пенсионен
Коментари Харесай

Над 80% от осигуряващите се не са избрали сами своя пенсионен фонд

© Надежда Чипева Още по тематиката
Как се сменя пенсионен фонд

Процедурата лишава до 4 месеца и половина, само че все пак от време на време не е сполучлива
2 фев 2018
Таксата на универсалните пенсионни фондове към този момент е по-ниска

Всички сдружения употребяват оптимално допустимата по закон удръжка, като единствено " Доверие " постанова по-ниска при избрани условия
9 яну 2018
Над 75% от работещите българи не са избрали сами своя пенсионен фонд

Това е най-големият дял на служебно разпределените от общия брой новоосигуряващи се лица
8 мар 2017 Над 80% от лицата, които за първи път стартират работа в България, не избират сами универсалния пенсионен фонд, в който се обезпечават. Това демонстрират данни на Комисията за финансов контрол за активността на пенсионните сдружения към края на предходната година.

Какво демонстрират числата

През 2017 година от общо 99 326 новоосигуряващи се, над 81.5 хиляди са получили " служебно назначение " на пенсионно-осигурителен фонд, в който да се ръководят вноските им за така наречен " втора пенсия ", а единствено 17 800 са създали сами своя избор. Служебното систематизиране на пенсионен фонд се прави от страна на Националната организация за приходите (НАП), която получава и разпределя пенсионните вноски.

Към тази мярка се пристъпва, когато лицето, което е почнало работа, не е подало заявление за регистриране в период три месеца след възникването на обвързване за обезпечаване – т.е. момента, в който стартира работа по контракт. Освен заради приключване на тримесечния период служебно систематизиране може да бъде назначено и когато лицата са подали заявки за присъединяване допълнително от един фонд или когато то не е попълнено правилно. Служебното разпределение се прави 4 пъти годишно от комисия, основана от Национална агенция за приходите, която взема поради доходността и броя обезпечени лица в пенсионните фондове.

Така малко над 82% от всички лица, които за първи път са почнали работа, са получили служебно систематизиране. Този дял е рекордно висок, откогато регулаторът обобщава такива данни. През последните 4 години делът на хората, които не са избрали независимо своя пенсионен фонд, прогресивно се усилва. През 2014 година по-малко от половината новоосигуряващи се са били служебно разпределени – става дума за 42%, до момента в който през днешния ден е близо двойно по-голям (виж графиката).

Кои фондове притеглят най-вече

Според служебното систематизиране максимален брой от новоосигуряващите се лица са били разпределени към универсалния фонд на " Бъдеще " (16 200 души), " Доверие " (12 600 души) и " Съгласие " (9500 души). Впечатление прави също по този начин, че при пет от общо 9 универсални пенсионни фонда в България дялът на служебно разпределените лица е над 90%.

При професионалните пенсионни фондове – в които се обезпечават лицата, упражняващи първа и второкласен труд – като миньори и водачи, цифрите са още по-фрапиращи. При тях служебното систематизиране обгръща 86% от всички новоосигуряващи се лица. Най-голям брой от служебно разпределените получават фондовете на " Доверие " (2150 души), " Съгласие " (210 души) и " ЦКБ-Сила " (1660 души).

Сред главните аргументи за високия дял на служебното систематизиране са ниската осведоменост и заинтригуваност на новоосигуряващите се. Още повече в преобладаващия случай те са доста години надалеч от пенсия. Информираното обезпечаване е от голяма важност за крайния резултат на персоналната партида.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР