© Капитал Статията е част от класацията Капитал 100. Поръчайте

...
© Капитал Статията е част от класацията Капитал 100. Поръчайте
Коментари Харесай

Добрият и лошият ъгъл

© Капитал Статията е част от класацията " Капитал 100 ". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
" Лукойл Нефтохим " е най-голямата компания в България

Класацията " Капитал 100 ", която подрежда сдруженията съгласно приходите им, ще бъде показана в сряда
4 юли 2018
Най-големите български компании през 2017 година

За дванадесета поредна година " Капитал " подрежда водещите сдружения в България по доходи
29 юни 2018
Незабелязано, само че промени се случват. Ето прекрасен образец: единствено за 10 години, от влизането ни в Европейски Съюз до 2017 година, износът на България се е удвоил до 52 милиарда лева Над една четвърт от продажбите на открито към този момент са на машини, апарати и елементи за сметка на суровините и горивата. А зад смяната стоят съответни компании. Имената на сдруженията с максимален принос към растежа може да видите на страниците на изготвяната за 12-та поредна година от " Капитал " ранглиста на българските компании с най-големи доходи – " Капитал 100 ", която ще бъде показана на особено събитие на 4 юли вечерта.

Там ще откриете, че:

- едвам 40 заводи за машини и съоръжение към този момент вършат доходи над 7 милиарда лева
- единствено 25 компании за програмен продукт и 5 за софтуерни услуги имат оборот над 1.5 милиарда лева

А числата демонстрират, че бизнесът на тези компании първенци е приблизително над 10 пъти по-голям от преди 10 години.

Индустрията за експорт и технологиите наподобяват двата оазиса на българската корпоративна стопанска система. Там бизнесът не идва от страната, съперник мъчно може да те нападна през регулатори, магистрати и други репресивни машини... Трябват добър артикул, мощен екип и съответни технологии.

Другата положителна наклонност е, че в растящия стопански цикъл всеобщо и мощно порастват облагите на фирмите. Това прави вложенията в разширения доста по-възможни и гладко подвига приходите на работещите в тези компании, оттова и целия стандарт в страната. Естествено, стартира да надува и нови балони, първите знаци към този момент са забележими при парцелите.

Но щастието не е цялостно. Корупцията и дребният ни пазар към този момент изгониха доста задгранични вложители - от финансите, медиите, вътрешната търговия. И в случай че трендът продължи, ръководещите (които и да са те) и обкръжението им от обичани компании ще пленят все по-голяма порция от бизнеса. И тогава положителните цифри ще са невъзможни и ще са спомен от преходното минало. Кои са новите най-големи компании в България

Класацията " Капитал 100 " ще бъде оповестена в особено списание, което клиентите " Капитал PRO " ще получат като подарък на 6 юли. Това е 12-о по ред издание, в което са подредени най-големите 300 компании по доходи, има данни за облагите им, активите, отговорностите, личния състав, както и разбори и подреждания на водачите в 12 бранша и два подбранша.

Изданието ще се продава и в комерсиалната мрежа, където ще може да бъде намерено след 6 юли – в централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, " Фантастико ", " Кауфланд ".

Списанието може да бъде закупено в книжен или в електронен формат на уеб страницата на " Капитал " след 6ти юли, както и да бъде поръчано по телефона – на +359 2 4615 497. Цената на хартиената версия е 25 лева, а на електронната - 20 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР