© BMW Group Още по темата Nissan планира да продава

...
© BMW Group Още по темата Nissan планира да продава
Коментари Харесай

Хората постепенно ще свикнат с автономните коли

© BMW Group Още по тематиката
Nissan възнамерява да продава 1 млн. електрическия автомобил годишно до 2022 година

Автомобилният колос е окуражен да изпревари съперниците си в сектора
28 мар 2018
BMW измества производството на електрическия модел Mini към Азия

Германската компания ще концентрира активността си за проучвания и разработки в Китай, където ще си сътрудничи с локалната Great Wall Motor
11 мар 2018
Коли караме всевъзможни

Картината на автопарка в България остава шарена и доминирана от остарели возила
4 мар 2018 Профил
Петер Шварценбауер е в борда на шефовете на BMW от 2013 година Отговаря за MINI, BMW Motorrad, Rolls-Royce, следпродажбената активност на BMW Group, както и вложенията и работа със започващи компании. След като приключва Университета за приложни науки в Мюнхен, работи 10 години в BMW до 1994 година След това минава в Porsche, където заема разнообразни длъжности, измежду които и президент за Северна Америка. От 2008 до 2012 година е в управителния съвет на Audi, след което се завръща в BMW. Петер Шварценбауер се срещна в Мюнхен с публицисти, в това число от " Капитал ", по време на годишната финансова конференция на BMW.
Компанията
BMW Group е най-големият производител на премиум коли в света. Компанията регистрира седма поредна рекордна година с продадените 2.64 млн. автомобила през 2017 година, с 4.1% повече от 2016 година Приходите на компанията за предходната година доближиха

98.7
милиарда евро, с 4.8% повече от предходната година, до момента в който облага преди облагане е
10.7 милиарда евро.

В компанията работят
130 хиляди души.
Как се развиват подразделенията под ваше ръководство - MINI, BMW Motorrad, Rolls-Royce, както и мобилните услуги?
През последните години MINI пораства приблизително с към 20% всяка година. През 2017 година сме продали 372 хиляди бройки, което е исторически връх за марката. Започнахме 2018 година добре и за първите два месеца растежът е 10.8%. Според мен повода е, че фокусирахме тактиката си върху по-малко артикули, тъй като от време на време беше мъчно за потребителите да се ориентират измежду многото разнообразни версии. Работихме доста и върху марката, тъй като считаме, че той се простира надалеч отвън колите. Ще ви дам единствено един образец - използвахме в имотния бранш ДНК-то на MINI, което в действителност постоянно е било по какъв начин по най-хубав метод да се употребява наличното пространство. Като градски бранд марката постоянно е била доста покрай градските провокации. А кой е един от най-големите проблеми в наши дни - неналичието на налично жилищно пространство в огромните градове. Казахме си: за какво да не прехвърлим нашите познания и опит от MINI към парцелите. Започнахме пилотния план преди две години и наскоро сключихме контракт с китайска компания за първата постройка MINI Living, която стартира да се строи в Шанхай. Така че разширяваме марката.

Що се отнася до мотоциклетите ни - BMW Motorrad регистрира рекордна година с продадени 164 000 бройки, с 13.2% повече от предходната година. Началото на тази година също е обещаващо - нарастването на продажбите е 7.2% за първите два месеца. В няколко европейски страни започваме нова услуга - Rent A Ride. Тя е ориентирана към консуматори, които към момента не са сигурни дали желаят и могат да карат мотоциклети. Те могат да наемат машини за уикенд или повече дни, като в началото минават леко образование. Стартираме я в Германия, Австрия и Франция и в случай че има интерес, ще я прехвърлим към други страни.

Rolls-Royce e eдинствената марка от BMW Group, която имаше сложна 2017 година Основната причина беше неналичието на един от най-важните ни модели - Phantom, защото новият излезе в края на 2017 година Друга причина беше политическата неустановеност в Близкия изток. С новия Phantom на пазара чакаме покачване през 2018 година и за първите месеци към този момент имаме напредък от 15%.

В мобилните услуги към този момент имаме цялостен надзор над платформата за наем на коли DriveNow. Така към този момент имаме доста необятен стратегически избор във връзка с даването на мобилни услуги по поискване. Тепърва ще разширяваме предложенията си в тази област. Вече сме стопроцентов притежател и на услугата за паркиране ParkMobilе и към този момент сме най-големият снабдител на цифрови паркинг решения в света. Вече имаме 22 млн. клиенти в хиляди градове в Европа и Съединени американски щати. Това е част от тактиката ни за създаване на екосистема в мобилните услуги, където паркирането играе съществена роля. Не бива да забравяме, че 30% от трафика в града се дължат на търсене на паркоместа.

Също по този начин в региона на зарядните станции сме най-големият снабдител на такива услуги в света - към този момент имаме над 157 000 станции в целия свят. Имаме и първия огромен клиент - PSA Group във Франция към този момент употребява услугата ни ChargeNow и занапред ще прибавяме нови сътрудници.

Какви са упованията ви за приходите от тези нови услуги в средносрочен проект?
Смятам, че при такива нови бизнеси приходите не са най-важният детайл, а растежът. Трябва да растеш доста бързо, в случай че искаш да си главен състезател в региона на мобилните услуги на поискване. Вече прекосяваме в идната фаза на тези платформи, откакто в първия стадий научихме кое работи и кое не. Така че не мога да кажа какъв ще е оборотът от тези услуги през 2020 година Не че не желая, просто не знам.

Автономното шофиране е в центъра на тези мобилни услуги на бъдещето. След скорошния случай с кола на Uber смятате ли, че такива неприятни случаи могат да повлияят върху публичното усещане на тези услуги. И правили ли сте изследвания за публичните настроения и подготвеност за самостоятелните услуги?
Естествено, всеки трагичен случай е ужасяващ. Но не трябва да губим вероятност за опциите, които ще даде самостоятелното шофиране. А от тях преди всичко е сигурността. Да, съзнавам, че след подобен трагичен случай е неуместно да приказвам за сигурност, само че тази технология в действителност има голям капацитет да избавя животи в бъдеще. Все отново 95% от всички автомобилни произшествия по света се дължат на човешка неточност. Един робот ще прави надалеч по-малко неточности от в този момент.

Съвсем различен въпрос е дали тези услуги ще бъдат възприети от обществото. Смятам, че при обществените полемики се приказва доста за технологиите и не толкоз за това по какъв начин всичко ще се отрази на нас като човечество. Трябва да стартираме да приказваме повече за това. Личното ми мнение е, че тактиката ни за софтуерно развиване малко по малко е вярната. Така малко по малко ще убедим и хората да възприемат тези технологии. По мое мнение, в случай че на следващия ден някой започва мобилна услуга с роботи, тя няма да е сполучлива. Затова постоянно споделяме: едно нещо е да развиеш технологията, която може да е подготвена до 2021 година, и напълно друго - да получиш утвърждението от обществото, като тук даже не става дума за регулаторната рамка. Повечето от актуалните самолети могат да летят без водач. Но като пасажери желаем ли да летим с такива самолети? Първо би трябвало да свикнем. Същото ще се се случи и с колите, сигурен съм.

А какъв брой мъчно ще е въвеждането при започване на такива самостоятелни коли, когато те ще би трябвало да се сблъскат с хората по пътищата? Машините са разумни и работят съгласно някакви авансово заложени правила, до момента в който хората постоянно работят нелогично, а машините ще би трябвало да реагират по отношение на тях...
Смятам, че системите на самостоятелните коли ще учат доста по-бързо от хората. В наши дни, преди да вземеш брошура, да вземем за пример на 16 години в Съединени американски щати, се учиш от други хора - да вземем за пример родителите ти, и правиш същите неточности като тях. В Европа преминаваш шофьорски курсове, които те учат, че всеки следва едни и същи правила и никой не прави нелепости. Но излизаш на пътя и виждаш, че обстановката е напълно друга. Така че и ние, хората, прекосяваме през интервал на учене и привикване с действителния свят на пътя. Отнема години, преди да станеш по-добър и безвреден водач. Докато роботът ще се учи извънредно бързо, тъй като не е самичък. Става дума за система, в която всички машини са свързани в облака. Когато робот стига до обстановка, която до момента не е срещал, за милисекунди всички коли в близост ще са наясно с тази обстановка. Затова споделяме, че самостоятелното шофиране ще стартира в лимитирани области в самите градове, в които системите могат да се образоват. И колкото повече напредват, толкоз повече ще уголемяват придвижването си в тези градове. Основният въпрос, на който към момента няма явен отговор, е по какъв начин ще премине преходният интервал, когато на пътя ще има " умни ", и " глупави " коли.

Електрическите коли в множеството страни или са субсидирани, или са освободени от налози. В същото време акцизите върху горивата са главен приходоизточник в бюджета на доста страни, изключително в Европейски Съюз. Как съгласно вас в бъдеще държавните управления ще могат да компенсират спада от тези доходи? Готови ли сте за бъдеще, в което електрическите коли да бъдат облагани?
Правителствата са извънредно изобретателни във връзка с налозите. Ако губят доходи в една област, съм уверен, че ще намерят метод да компенсират в друга. Не знам дали това ще стане посредством облагане на електрическите автомобили. Не бива да забравяме, че доста страни имат и много амбициозни цели за електромобилността, тъй че облагането им едва ли ще подтиква продажбите на такива коли.

BMW ръководи фонд за рискови вложения в започващи компании - iVentures. Смятате ли, че идващият огромен пробив в автоиндустрията може да пристигна от стартъп?
Зависи какво разбирате под огромен пробив. Стартъпите постоянно разсъждават, че си огромен, когато станеш " еднорог ", т.е. компания с оценка над 1 милиарда $. Не съм сигурен, че в нашето портфолио има такива компании. Но сигурно има доста огромно оживление в тази област. И то не постоянно идва от Силициевата котловина - не трябва да забравяме и Китай. Бих споделил, че сцената там даже е по-агресивна и динамична. При съществуването на толкоз доста стартъпи, които работят върху, най-общо казано, подвижността, съм сигурен, че е доста евентуално някой от тях да стане огромен. Не мога да кажа коя ще е тази компания, само че в идващите две-три години може да чакаме огромен пробив. Не знам и коя ще е технологията, може да е в региона на батериите, датчиците, изкуствения разсъдък и други Така че оглеждаме освен стартъпи, само че и придвижването на рисковия капитал - къде се влагат най-вече пари.

Ние самите влагаме доста пари в развойна активност в региона на батериите. Понякога сме подложени на критика от немски политици, че не строим фабрики за акумулатори, само че единствената причина е, че не сме сигурни, че сегашните технологии могат да бъдат развити в мащаб. В момента електромобилността е към момента първоначално, само че след време 60 - 70% от продаваните коли ще бъдат електрически, а един ден и 100%. Тоест към 100 млн. коли с акумулатори ще бъдат продавани всяка година. При сегашната технология това значи добивът на литий и другите материали внезапно да се усили и да се прави в целия свят, с цел да задоволи търсенето. Което едва ли желаеме като общество. Ето за какво хвърляме доста средства в развойна активност върху напълно нови и по-добри технологии. Именно по тази причина не влагаме и в фабрики за акумулатори, а в R&D. В целия свят се влагат милиарди в създаването на такива технологии и когато толкоз доста умни хора се занимават с една задача и цел, постоянно има резултат. Убеден съм, че след време ще забележим друга всеобща технология за батериите.

Фотограф: BMW Group
Казвате, че цифровите и други мобилни услуги са голяма опция за BMW. Но по какъв начин те ще се отразят върху дилърите ви по света?
- Постоянно сме в диалози с нашите дилъри по тази тематика. А тя е доста значима за тях, защото влагат доста пари в своите представителства и бизнес. Смятам, че ролята на дилърите ще се промени в течение на времето, защото контактът сред автопроизводителите и потребителите ще става все по-директен. Но има и доста неща, които ще зависят от дилърите. Колата би трябвало да бъде превозена от завода до несъмнено място, да бъде сервизирана, да бъде предоставена за тест и така нататък, т.е. нещата от " остарялата промишленост ", която в действителност се съставлява от дилърите. Някои от новите играчи в бранша схващат, че тя изобщо не е толкоз лесна, колкото са си представяли.

В предишното доста обичайни бизнеси станаха цифрови и откриха, че потребителите към този момент не са доста склонни да заплащат за избрани услуги в цифровия свят. Това терзание ли е за вас?
Всъщност те не биха желали да заплащат за такива услуги, в случай че можеха да ги получават безвъзмездни. При мобилните услуги приказваме за големи вложения, което значи, че фирмите чакат един ден да стартират да вършат пари от тях, а не да ги дават гратис.

В изявлението са употребявани въпроси на публицисти от България, скандинавските страни и Франция
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР