© Надежда Чипева В навечерието на новата година се срещаме

...
© Надежда Чипева В навечерието на новата година се срещаме
Коментари Харесай

Женя Лазарова: Нуждата от усъвършенстване на рекламното съдържание става все по-голяма

© Надежда Чипева В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Женя Лазарова е изпълнителен шеф на Neuroeconomics Labs, първата лаборатория в България, която ползва правилата на поведенческата и неврокономиката за задачите на бизнеса.

С какво се занимава Neuroeconomics Labs?

Neuroeconomics Labs е една от първите компании на българския пазар, които се занимават с биометрично тестване и оптимизация на продуктов дизайн, продуктови опаковки, цифрово наличие, реклами. Тази технология се употребява много необятно към този момент на Запад. Аз съм приключила в Оксфорд, където върших докторат по логика на психиката, ползвайки тези технологии, и станах очевидец на тяхното доста бързо развиване и нахлуване в практическата работа на бизнеса в Англия. Донесох това ноу-хау в България и сътворих тази лаборатория, с цел да мога да оказвам помощ на българските бизнеси, които желаят да влагат в нововъведения и продуктово развиване.

Какъв артикул оферирате на клиентите си?

Един характерен проблем, с който оказваме помощ на наши клиенти в тяхната работа, е избор на рекламна организация. При нас идват огромни рекламодатели, които имат две или три рекламни концепции, от които желаят да изберат печелившата и да основат на нейна база рекламна акция. В нашата лаборатория можем да тестваме реакцията на потребителя в действително време, до момента в който той гледа това рекламно изображение. Можем да запишем и проучваме реакции от вида на вдъхновение, интерес, неспокойствие, дали има по-задълбочена умствена обработка на избран текст. В същото време с инсталация за следене на погледа можем да кажем кои детайли са били видяни и кои не са. Дали на това изображение погледа се насочва към основни детайли като логото и слогана на акцията. По този метод обективно можем да кажем кое от изображенията е по-ефективно и би продавало по-добре.

Какви са преимуществата на тази технология пред други способи за следене на потребителските реакции?

Често ми задават този въпрос и даже сме правили паралелни проби с по-остарелите способи - фокус групи, анкетни, разказвателни способи, които постоянно се употребяват, в случай че се търси по-качествена информация. Аз най-често го изяснявам по този метод - фокус групата е, в случай че желаете да знаете какво клиентът споделя за вашия артикул. Ако желаете за знаете какво в действителност мисли и усеща за вашия артикул, тогава би трябвало да се подходи по по-обективен метод.

Тъй като огромна част от процесите, които се случват в нашия разум, когато забележим един нов артикул или реклама, са подсъзнателни, потребителят не си дава сметка за това какво е забелязал, както тъкмо му е харесало и за какво. Това са тъкмо видът въпроси, на които би трябвало да отговори една фокус група. А когато се изисква наложително отговор, хората запълват неналичието на информация и спомен с неща, които си спомнят от други прекарвания. А и постоянно се подвеждат от мнението на други хора в групата, изключително в случай че има по-доминантни участници.

Така че информацията, получена от фокус групата, на процедура се разграничава всякога. Ако същите хора ги попитате на идващия ден, може да се окаже, че мнението им е напълно друго. С нашата технология 10 пъти да измерим реакцията на потребителя, 10 пъти тя ще бъде една и съща, тъй като измерваме справедливи сензорни процеси.

В кои браншове може да се приложи технологията?

Във всички браншове може да се приложи. Тя е извънредно необятно публикувана към този момент. Дадох образец с реклама, тъй като това е по-масов вид наличие, което е налично. Често я използваме за тестване на продуктови опаковки и може да се тества в действителна среда, в магазини. Може да се употребява за разположението на артикули в търговски обект. Има приложение в стилния и продуктовия дизайн. Работим с електронни търговци, клиенти, които желаят да схванат дали потребителите се затрудняват с навигацията в техния магазин, дали бутоните са на забележими места. Има безчет приложения.

Как технологиите и интернет трансформират вашия бизнес?

Развитието на цифровите технологии, на обществените мрежи и на wearable технологиите (продукти, които хората носят по себе си, " носими технологии " - бел. ред.) в действителност вършат нашия бизнес вероятен. От една страна, навлизането на обществените мрежи толкоз необятно прави потребителите извънредно вокални - когато има нещо, което им харесва, всички схващат за това. Съответно, когато има нещо, което не им харесва, по същия метод могат да доближат до хиляди консуматори и може да се получи доста огромна вълна, която е спешна за репутацията на бизнеса. Затова потребността от рационализиране на продуктите, на рекламното наличие става все по-голяма. А въпреки това, wearable технологиите, които последните пет години се развиха с доста бързи темпове, разрешават на нашата технология да е комфортна и удобна.

С какви проблеми се сблъсквате и по какъв начин ги решавате?

Много е типично за България, че ние сме относително консервативни към новите технологии и нововъведенията като цяло. И сякаш в България доближават малко по-късно, не сме измежду тези, които внедряват първи новостите. Но сега, в който дойдат, навлязат и се уверим, че има изгода от тях, българите имаме доста добър нюх към устойчивите нововъведения, които ще се задържат и които не са просто последният вик на модата. И в действителност клиентите стартират доста бързо да наваксват, стартират да са доста осведомени по тематиката, интересуват се и търсят най-хубавия артикул. Това значи, че ние непрестанно би трябвало да се приспособяваме към всяка нова иновация и в нашия бранш, ние самите да сътворяваме познания. Правим изследвания, които представяме на международни конгреси, и сътворяваме познания и ноу-хау в компанията. Както споделят, най-хубавият метод да предвидиш бъдещето е да го създадеш. Така че ние интензивно участваме в това.

Какво очаквате за бранша и бизнеса си през идващите години?

Очакванията ми за идващите няколко години са, че дигитализацията ще продължи с все по-бързи темпове и ще навлезе и в тежките браншове на стопанската система, които към този момент са по-устойчиви на тези трендове. Очаквам, че от ден на ден разговорът с крайните консуматори ще се случва в цифровата среда, в обществените мрежи. И ще има все по-голяма нужда продуктите, рекламното наличие и продуктовите опаковки да бъдат усъвършенствани, по-икономични, по-ефективни и по-оптимизирани. Така че чакам от ден на ден бизнеси във от ден на ден сфери да имат нужда от услуги като нашите.

Интервюто взе Лилия Игнатова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР