© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Коли караме всякакви

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
София и колите: когато няма мърдане

Столицата към този момент се задъхва от несъразмерното количество коли, а в случай че градът не поеме в нова посока, проблемите с трафика и паркирането ще се задълбочат
23 фев 2018
КАТ в ерата на електронното ръководство

Докъде стигна пътна полиция в е-услугите
16 фев 2018
Продажбите на нови коли са скочили с над 55% през ноември

Основна причина за нарасналото търсене е софийският автосалон
17 дек 2017
Търговия с коли, елементи и сервиз: На висока скорост

Растежът на автомобилния бранш в България докара до скок на приходите на всички по веригата - от дилъри до търговци на авточасти
30 ное 2017
Доставките на патрулки изкривиха продажбите на коли за март

По българските пътища има 3.69 млн. автомобила
27 апр 2017 В България има над 60 автомобила Tesla, към 50 Rolls-Royce и... 1220 Волги. От статистиката за записаните в КАТ коли постоянно могат да се извадят сходни забавни обстоятелства, подготвени за заряд за вестникарски страници в сушави интервали. Но значителните заключения са в общата картина, която за жалост остава на по-заден проект, тъй като не крие капацитет за гръмки заглавия. Последните данни за цялата 2017 година, както и първия месец на 2018 година не демонстрират някаква особена смяна в българския автопарк. Да, чисто процентно броят на относително по-новите МПС по пътищата пораства, до момента в който през предходната година са отписани от регистрите рекорден брой остарели коли. Съотношението на продажбите на нови към използвани коли остава на равнище от към едно към 10. В същото време продължава да пораства боят на МПС на газ и метан, както и на електрическите автомобили и хибридите, въпреки и от доста ниска база.

Все по този начин остарели и използвани

През 2017 година всичките всички коли (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) в България са намалели с към 400 000 до 3.63 млн. Общите регистрации за миналата година са малко над 306 000 (горе-долу колкото и през 2016 г.), само че отписаните от КАТ коли са към 850 000. Последното число е рекордно и се дължи на автоматизираното унищожаване от регистрите на коли без " Гражданска отговорност ", т.е. най-старите коли по села и паланки. Естествено даже тази мярка не подсигурява безспорното им излизане от приложимост.

Най-старите коли - тези над 20 години, остават най-вече от всички - към 37% (39% през предходната година). Още 29% са тези сред 15- и 20-годишна възраст. Тоест над 65% от колите в България са над 15 години. На първо място, това се дължи на финансовите благоприятни условия на множеството българи, а на второ - на неналичието на съответни ограничения от страна на страната към стимулиране на собствеността на по-чисти коли (тук даже не става въпрос за нови машини). Известно успокоение е фактът, че въпреки и с малко пораства броят на МПС до 5-годишна възраст - те са нарастнали с съвсем един процентен пункт и към този момент са над 5.2% от всички (виж инфографиката).

" За страдание един от главните индикатори – съотношението нови/употребявани коли, остава неизменен. Липсват проекти за деяние за предотвратяване на околната среда и възстановяване на пътната сигурност, които са наранени най-много от възрастта на автопарка и използваните коли ", разяснява коментира Рено Пирел, общоприет управител на " Рено Нисан България ". Според него законодателството е остаряло и в прорез с европейското, където налозите са основани на СО2 излъчвания.

Все отново пораства броят на по-чистите транспортни средства - освен хибриди и електрически автомобили (които са малко), само че и тези на газ и метан. Втората група надвишава 196 хиляди МПС, само че съгласно осведомени броят е надалеч по-голям, защото някои от колите на бензин са преработени, само че след това не са отначало регистрирани като такива на газ или метан.

В същото време, въпреки бензинът да остава водещ в българския автопарк във връзка с горивото с 45% от всички МПС в страната, преднината му пред дизела към този момент е едвам 1%. Около 1.6 млн. автомобила (леки, лекотоварни, товарни и автобуси) са с дизелови мотори, въпреки броят им през 2017 година да е намалял с към 100 хиляди Повечето от тези транспортни средства са в категорията на над 10 години.

Ако ще е нова, да е SUV

При новите леки коли покачването на продажбите (категория M1 и N1) е към 20% и надвишава 36 хиляди коли съгласно статистиката на КАТ. Макар и с леки забележки множеството вносители настояват, че почти толкоз е растежът в бранша. Според някои в данните на Министерство на вътрешните работи неразбираемо за какво не са включени продадени от тях коли, а съгласно други има и дерегистрации на нови коли, които след това са били изнесени към други страни. Реекспортът ненапълно размива картината за българския пазар на нови коли, само че никой в сектора не се ангажира да каже какъв брой огромен е тъкмо той. Според някои експерти надвишава 10% от общите продажби. Въпреки това информацията от КАТ е считана за релативно най-точна и вярна за трендовете в бранша. Абсолютно всички вносители регистрират повишаване на продажбите си.

Най-търсен продължава да е целият SUV сегмент, чийто дял съгласно източници от сектора скача с 5 процентни пункта до към 29% и към този момент надминава до неотдавна най-продавания - този на дребните градски коли. В SUV влизат както по-малките кросоувъри като Renault Captur, по този начин и огромни машини като BMW X5. " Навлязоха доста нови играчи, които вършат този сегмент извънредно конкурентен ", добавя Пирел от " Рено Нисан България "..

Според Александър Миланов от BMW Group България в продажбите на компанията делът на X серията (която включва всички модели в SUV сегмента на BMW) е към 50% от общите. Групата е една от дребното, които разкриват публично какъв брой коли BMW са продали на българския пазар - 1014 през предходната година.

Пазарът на нови коли въпреки всичко продължава да се движи от корпоративните клиенти. Делът на b2b покупко-продажбите е към 60% от всички продажби на нови коли в България, сочат данните на вносителите. Има лека смяна поради така наречения налог уикeнд, вследствие на който има повишаване на частните клиенти. Друга наклонност е и все множеството продажби през действен лизинг. Сред корпоративните купувачи на нови коли през годината беше електроразпределителното сдружение EVN.

От държавните поръчки най-голямата през годината остана плануваната доставка на патрулните коли за Министерство на вътрешните работи, която беше на няколко пъти забавяна. Търгът за 1000 автомобила на стойност 27 млн. лева без Данък добавена стойност беше разграничен на три елементи като всяка от тях е посредством рамково съглашение. До финалната права се класираха три компании - вносителите на KIA, Peugeot и Skoda. Първите съвсем 300 автомобила бяха доставени на Министерство на вътрешните работи от KIA още напролет. Впоследствие другите два участника също бяха определени за снабдители, само че към момента няма подписани контракти с тях.

Други поръчки, въпреки и доста по-малки, бяха за коли за европредседателството. Тук страната избра не да купува, а да употребява коли посредством действен лизинг за интервал от няколко месеца. Така бяха доставени 40 BMW 520d и 40 микробуса Ford Transit. Организаторите получиха и 15 автомобила Renault Zoe, само че това стана не посредством социална поръчка, а посредством партньорство с " Рено Нисан България ".

Все по-голямото предложение на повече модели електрически автомобили и хибриди, както и вноса на такива използвани коли от Европа докара до нарастване на този сегмент. За една година броят на леките коли на ток е скочил с съвсем 80% до 384. От тях към 60 са Tesla. Хибридите пък са се нараснали с 65% до 3388 леки коли. Естествено този сегмент е от доста ниска база и не е индикативен за българския пазар, защото, преди да стане някакъв фактор и да се развие, би трябвало да се случат доста други неща и да има икономическа и социална подготвеност.

Инвеститорски разбърквания

През последната година имаше и разбъркване на пазара, откакто два от огромните дългогодишни вносители продадоха бизнеса си в България. Първо, през април " Силвър остарял моторс ", която е благосъстоятелност на вложител от Саудитска Арабия, закупи активността на Mercedes тук от досегашния вносител " Балкан остарял мотърс ". В края на годината пък японската Sumitomo Corporation купи за 60 млн. евро " Мото-Пфое ", която държи Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover. Чрез покупко-продажбите в автомобилния бранш навлязоха вложители със съществени запаси, като занапред ще се види по какъв начин ще ги употребяват, с цел да усилят пазарния си дял. И двете компании имат сериозен опит в продажбата на коли, въпреки и за японския конгломерат (с 32 милиарда $ годишен оборот) това да не е главен бизнес.

" Това, което в действителност ме изненада в България, е изявеното търсене на коли във високия сегмент. Определено продаваме по-скъпи коли и по-добре оборудвани в съпоставяне със Сърбия да вземем за пример, където прекарах последните четири години на същата позиция ", споделя изпълнителният шеф на " Силвър остарял моторс " Ролф-Юрген Заерле. Според него и при Mercedes най-бързо растящият сегмент е SUV.

Що се отнася до " Мото-Пфое " най-малко първоначално не се възнамеряват някакви големи промени, като структурата и мениджмънтът остават същите. Според Александър Костадинов, шеф маркетинг и продажби в " Мото-Пфое ", главната концепция на компанията е да продължи да се развива от продавач на коли в снабдител на повече услуги - финансови, застрахователни и други.

Очакванията в бранша са продажбите на нови и използвани коли да продължат да порастват. " При непроменени социално-икономически и политически условия в Европа растежът на автомобилния пазар би трябвало да надвишава икономическия напредък ", споделя Александър Миланов от BMW Group. Той счита, че в бранша за нови коли ще се увеличи търсенето на бензинови коли спрямо дизеловите.

Според Ролф-Юрген Заерле от " Силвър остарял моторс " през 2017 за пръв път пазарът в България е достигнал равнищата от преди рецесията, само че в този момент стопанската система е по-стабилна и играчите на пазара са по-умерени във връзка с бизнес обмисляне и вложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР