© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: Кабинетът с

...
© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: Кабинетът с
Коментари Харесай

Вечерни новини: Президентът отчете първата си година, а САЩ обявиха, че търговската война сега започва

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: Кабинетът с ново половинчато решение за " Пирин ", стартира форумът в Давос, а Борисов подцени вота

И още: Движението в центъра на София няма да се стопира при замърсен въздух; Кои са номинирани за оскарите; Как въглищната империя на Ковачки процъфтява с държавна помощ
23 яну 2018
Вечерни вести: Журналисти от Българска национална телевизия упрекват Кошлуков в напън, проблем със системата на митниците имало, само че бил съвсем решен

И още: Oтвори първият супермаркет без каси Amazon GO; Пучдемон въпреки всичко бе повдигнат за министър председател от разстояние; В очакване на Световния стопански конгрес в Давос
22 яну 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Меркел даде вяра за поетапно влизане на България в Шенген; Американското държавно управление лимитира активността си; Григор Димитров е измежду най-хубавите осем на Australian Open; Предупреждения за мощен сняг и вятър в понеделник в страната
21 яну 2018
Вечерни вести: До 35% от силата в Европейски Съюз до 2030 година да е от ВЕИ, изиска европарламентът, кабинетът с крачка към по-евтин роуминг с Македония

И още: " Теленор " се продава, китайският напредък се форсира за пръв път от седем години, а имиджът на Съединени американски щати при ръководството на Тръмп пада
18 яну 2018 Истерията към Истанбулската спогодба в България, наподобява, се популяризира по-бързо и от грипната зараза. В сряда популизмът към този момент доближи рискова за обществото точка с предлагането на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова за референдум по тематиката. И до момента в който страната затъва от ден на ден и все по-истерично в този фиктивен скандал, групата на Зелените в европарламента взе на мушка България за един действителен, само че отричан от ръководещите проблем: корупцията. Групата показа поръчан от нея отчет по тематиката, който по никакъв начин не бе вежлив за страната, председателстваща сега Съвета на Европейски Съюз.
Продължава форумът в Давос, на който световните водачи разискват значими въпроси за стопанската система, обществата и околната среда и насочат своите послания.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Президентът Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Парламентарната република атрофира. Парламентът от ден на ден се трансформира в нотариат, който единствено официализира решенията на държавното управление. Свободата на словото е застрашена, корупцията и несправедливостта деморализират обществото, европредседателството не може да е оправдание за безучастие. Това са част от акцентите в доклада на президента Румен Радев за първата година от мандата му. Радев даде обещание през 2018 година да се посвети на " запазване на демократичните права на българите, гарантирането на националния суверенитет и сигурност, налагането на върховенството на закона ".

Посланията на Румен Радев удостоверяват наклонността на все по-голяма независимост и заостреност към ръководещите. Без смяна са две съществени линии в държанието му през миналата година. На първо място това е съвпадане на позициите му с тези на Българска социалистическа партия, което той окачестви като обикновено поради обстоятелството, че е номиниран от левицата за президент. Второто е позицията на конкурент на кабинета: " Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдаващ на държавното управление и Народното събрание отмина ", съобщи Радев през днешния ден.

Съединени американски щати предизвестиха в Давос, че комерсиалната война занапред стартира

Американският финансов министър Стивън Мнучин насочи безкомпромисното обръщение по време на Световния стопански конгрес в Давос, че политиките на администрацията на Тръмп, които включват протекционистични ограничения към търговията, са положителни за Съединени американски щати и останалия свят. Той приветства отслабването на $, което е удобно за външната търговия на страната, допълвайки, че чака в дълготраен проект валутата да нарастне вследствие на усилването на стопанската система.

Твърдата позиция на Съединени американски щати срещна мощен отговор от Китай. Лиу Хе, който е най-довереният стопански консултант на президента Си Дзинпин, удостовери безапелационната поддръжка на страната си за икономическата глобализация.
От своя страна немският канцлер Ангела Меркел косвено поддържа данъчната промяна в Съединени американски щати. Тя съобщи, че Европа не би трябвало да се оплаква, когато други страни като Съединени американски щати реформират данъчните си системи, а да реагират с такава промяна и в съюза. Меркел уточни напъните на Франция и Германия да основат общ корпоративен данъчен режим.

Англия основава специфична конструкция за битка с подправените вести

Властите във Англия ще основат нова конструкция, която ще има задача да се опълчва на така наречен подправени вести и да дава отпор на дезинформационни акции, провеждани от други страни, заяви представител на премиера Тереза Мей след среща на националния съвет за сигурност. Мей нееднократно е изказвала обвинявания към Русия, че се намесва в изборите в други страни и че нейните държавни медии са " фабрика за подправени истории ".

Така Англия става следващата страна в Европа, която стартира дейни дейности против един от най-агресивните и сложни за ограничение принадлежности на антизападната агитация. Наскоро френският президент също разгласи проектозакон за битка с подправените вести в интернет в предизборните интервали. Ежегодното проучаване Edelman Trust Barometer 2018, оповестено в сряда, пък сочи, че медиите са институцията с най-ниско доверие в международен мащаб за първи път, откогато компанията прави проучването от 2000 година Общо 63% дават отговор, че не знаят по какъв начин да разграничат достоверната публицистика от слуховете и лъжите.

ПРОУЧВАНЕ НА ДЕНЯ

Кои ограничения против мръсния въздух поддържат софиянци

Фотограф: Николай Дойчинов

По-честото миене и метене на улиците (93%) и безвъзмезден градски превоз (92%) са най-одобряваните ограничения против мръсния въздух в София, демонстрира изследване на " Алфа Рисърч " за публичните настройки към препоръчаните от общината ограничения в дни с високи равнища на фини прахови частици. " Зеленият билет " (89%), опцията за гратис паркиране в буферните паркинги (87%) и засилени инспекции от КАТ за количество нездравословни излъчвания (81%) също са измежду известните ограничения с високо утвърждение. Мненията за рестриктивните ограничения по отношение на колите са разграничени: половината поддържат двойно по-скъпа синя зона, а 60% са за затварянето на центъра за коли. Едва 35% от притежателите на коли считат, че въвеждането на забрани и санкции ще ги накара да употребяват градски превоз вместо персоналните си колите.

Тези резултати демонстрират, че съвсем всички столичани желаят да се вкарват ограничения против замърсяването на въздуха, само че не харесват тези, които засягат персоналните им коли. Според Боряна Димитрова от " Алфа Рисърч " казусът с въздуха ще бъде решен, в случай че общината приложи ограниченията си с добра организация и в случай че успее да стимулира жителите да бъдат съпричастни.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

ЕЦБ ще зададе звук на паричната си политика за годината

Пазарите са насочили взор към първото съвещание на Европейската централна банка (ЕЦБ) за годината. Очакванията на всички са, че тя ще приключи огромната си стратегия за изкупуване на облигации на фона на доста по-доброто от упованията показване на стопанската система на еврозоната. ЕЦБ най-вероятно няма да разгласи график за преустановяване на тактиката си на утрешното си съвещание, само че специалисти плануват това да стане през първата половина на годината.

Последната информация от съвещанието на управителния съвет на ЕЦБ през декември, оповестена на 11 януари, изненада вложителите, тъй като в нея се намекваше, че банката може да промени посланието си към пазарите в " началото на 2018 година ". На конференцията през декември Марио Драги не загатна за това. Сега се планува ЕЦБ последователно да промени позицията си и да обмисли по-широка проверка на политиката си, с цел да ограничи концентрацията върху изкупуването на държавни облигации и да обърне по-голямо внимание на лихвите.

Продължава нервността към Истанбулската спогодба, Българска социалистическа партия внася искане за референдум

Българска социалистическа партия изиска прекъсване на процедурата за ратификация на Истанбулската спогодба в Народното събрание и гласоподаване на решение за осъществяване на референдум, на който " българският народ да се произнесе ". В четвъртък подписката ще бъде импортирана в Народното събрание от депутати на левицата. По закон са нужни най-малко 48 депутатски подписа за тази самодейност, парламентарната група на левицата е от 80 души.

В сряда разглеждането на конвенцията бе извадено от дневния ред на парламентарната правна комисия, а комисията по младежта и спорта я отхвърли, което е някакъв знак, че конвенцията може да заседне в Народното събрание и депутатите да смъкват отговорността от себе си, като гласоподават за референдум.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Хакери са откраднали близо 150 милиарда евро от консуматори по света през 2017

Хакери са откраднали общо 130 милиарда лири (148 милиарда евро) от потребителите през 2017 година, демонстрира отчет на компанията за киберсигурност Norton, представен от Guardian. Стотици милиони души по света са били жертви на киберпрестъпления, като всеки е прекарал приблизително два работни дни, с цел да се погрижи за следствията. Най-често офанзивите са нискотехнологични – опити да се измами потребителят да разкрие персоналната си информация. Компанията предизвестява, че жертвите би трябвало да са по-внимателни за сигурността си. Пострадалите са били по-склонни да споделят паролата си с други хора и да употребяват една и съща композиция от букви и числа за няколко разнообразни акаунта.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Авторитетното английско издание Financial Times дава на гимназисти по света безвъзмезден достъп до уеб страницата си, чието наличие значително е платено. Те ще получават и имейл с съответно за учебната им стратегия наличие. Медията уголемява стратегия, която до момента бе единствено за английските възпитаници, само че към този момент е отворена и за институции на всички места по света. Заинтересуваните учебни заведения могат да се записват за присъединяване тук.

Три нощни линии на градския превоз на всеки час ще бъдат пуснати в София през пролетта - пробно за 3 месеца, а напълно скоро ще има и нов рейс до Златните мостове, който ще потегля от НДК, оповестява ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в изявление за Mediapool. За нощни линии в града от години упорстват цивилен групи, а публичният превоз до Витоша е в плачевно положение от години. Едва в този момент обаче общината е решила да обърне внимание на тези въпроси.

Премиерът е изискал освобождението на председателката на Агенцията за протекция на детето Офелия Кънева и е разпоредил цялостна инспекция на активността на организацията. Дотук се стигна след разкрития за принуждение в дома за деца с увреждания " Хризантема " в Габрово и непредприемането на съответни ограничения от страна на организацията.

Френските жители ще имат " правото да позволяват добросъвестни неточности " в връзките си с държавното управление, без да бъдат автоматизирано наказвани, само че единствено за първо нарушаване, взеха решение депутатите в страната. Законът е част от промените, оповестени от президента Макрон по време на акцията му.

Европейска комисия съобщи, че е обезпокоена от последните събития в Румъния, и прикани Народното събрание в Букурещ да преразгледа правосъдните промени . Според критици на правосъдните промени, утвърдени от румънския парламент през декември, те отслабват независимостта на правосъдната система и бяха една от аргументите, довели до митинги из цялата страна.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Задължения за стабилно развиване застигнаха и българския бизнес

Практиката на множеството международни компании да вършат годишни отчети за стабилно развиване на бизнеса си, в които показват задачите си в региона на околната среда, обществената политика, битката с корупцията и зачитането на човешките права, от тази година става обвързване и за огромни български частни и обществени сдружения, написа Mediapool. Засегнати са компании от енергийния бранш, банки, застрахователи, телекомуникационни и пенсионни компании, държавните железници и изобщо компании с личен състав над 500 души, с годишен оборот над 76 млн. лева или с балансова стойност на активите над 36 млн. лева Изискването за тези доклади е заложено в Директива 2014/95/EU на Европейския парламент и бе въведено в българското законодателство посредством промени в Закона за счетоводството. Повечето от тези сдружения в този момент са изправени пред предизвикването за първи път да ги изготвят и предадат дружно с годишните си финансови доклади до 30 юни 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР