© Надежда Чипева Намаляване на задръстванията и повече хора в

...
© Надежда Чипева Намаляване на задръстванията и повече хора в
Коментари Харесай

Как трамваите влязоха в Google

© Надежда Чипева Намаляване на тапите и повече хора в градския превоз. Това дава обещание Googlе на градовете, които решат да споделят гратис с американската компания данните за маршрутите и придвижването по тях. В подмяна тя получава опция да предлага по-добра услуга на клиентите си и най-много да продава по-точна информация за тях на рекламодателите. В началото на май тази услуга на Гугъл Maps стана налична и за София, като картите към този момент дават освен оферти за това кой тъкмо трамвай/тролей/автобус да се вземе, само че и по кое време той ще дойде на спирката.

Веднага след стартирането на услугата обаче Центърът за градска подвижност (ЦГМ) - общинското сдружение, което ръководи градският превоз в София, побърза да каже, че данните в Гугъл не са предоставени публично и не са точни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това направи историята за градския превоз в София, от една страна, забавна - въпреки всичко от кое място тогава Гугъл взимат информацията, а въпреки това, значима, тъй като слага въпроса какво вършат държавните ведомства с данните си. Тази валута на XXI век ще има все по-голяма стойност и ръководството й ще е основно за модерните институции.

" Не ни е известно по какъв метод Гугъл Maps получават и обработват данните. Към момента не сме получавали питане с искане за партньорство и даване на приложно-програмен интерфейс (API), данни или други ", съобщи пред " Капитал " основният изпълнителен шеф на ЦГМ Христиан Петров. Според него в информацията за разписанията, предоставена от Гугъл Maps, има неточности, по тази причина предлага на пасажерите да употребяват портала на центъра (sofiatraffic.bg) за обмисляне на пътешестване.

На пръв взор това наподобява много необичайно, тъй като е най-логично софтуерният колос да си партнира с формалния източник на данни. Или най-малко такава процедура се вижда от опита му с множеството градове, които към сегашния миг са над 18 хиляди.

В уеб страницата на Гугъл Maps Transit е разказано, че градовете които желаят да се включат в услугата, би трябвало да дават данните си непринудено и гратис. Като преимущества за тях са посочени привличането на повече туристи, увеличената подвижност и по-лесният достъп за жителите. Това е класическият метод на Гугъл - компанията получава безвъзмездни данни, които й оказват помощ да профилира по-добре хората и надлежно по-късно да се продава по-добре рекламата за тях.

За разписанието на градския превоз Гугъл се обръща най-много към фирмите, които го ръководят, само че има и други благоприятни условия за тези, които желаят да дават данни. Това може да са частни организации, софтуерни компании, софтуерни консултанти или други. Условията са да оферират публично налична услуга, която работи с закрепени направления, както и данните да са в избран формат.

От Украйна за София

Доставчикът на част от данните за София в действителност се намира на стотици километри от самата столица. Седем години след старта на Гугъл Maps украинската компания EasyWay прави допустимо данните за градския превоз в София да са налични по комфортен метод. Тя е посочена като източник от Гугъл, който излиза под вероятните упътвания за избран маршрут. Едноименното приложение на EasyWay оперира в няколко разнообразни страни, само че дава информация за разписанията и придвижването на автобусите/тролеите в действително време само в някои градове на територията на Русия и Украйна.

От украинската компания споделят, че това се дължи на отхвърли от подпомагане на формалните оператори на публичния превоз в другите градове. Един от тях е точно София. " В момента не предоставяме написания или данни в действително време, защото sofiatraffic.bg отхвърля съдействие. Пратихме публично питане до тях, в което се натъртва за изгодите от шерването на тези данни за жителите, както и на положителните образци с други градове. Отговорът им обаче беше, че не разрешават разпространяването на графика и данните в действително време, налични на уеб страницата им ", разяснява основният изпълнителен шеф на EasyWay Иван Шерстюк пред " Капитал ".

Според изискванията за партньорство на Гугъл обаче EasyWay би трябвало да разполага със законно позволение от ЦГМ, с цел да дава тази информация. Това е спънка за украинската платформа и по тази причина тя се лимитира единствено до даването на направления, шпации на придвижване, цена на билета и работни дни. А тези данни съгласно Шерстюк са събрани от самия екип на компанията.

Окото на Гугъл

За Гугъл обаче това не е огромен проблем. След като компанията има маршрутите на градския превоз в София от EasyWay, тя употребява няколко разнообразни източника, с цел да получи данните за разписанието и придвижването на обособените автобуси/трамваи/тролеи. Информацията се сглобява от анонимните данни, които се получават от няколко места - смарт телефони с конфигуриран Гугъл Maps (без iPhone) плюс други компании, които са се съгласили да ги споделят - компании за коли чартърен, таксита и прочие Така Гугъл (вероятно) e в положение да разпознава, че обещано транспортно средство е от градския превоз, да съпостави данните с тези за маршрутите и да стигне до извода, че това е да вземем за пример кола от тролейбусна линия №2, която ще дойде на вашата спирка след четири минути.

В ръцете на жителите

Не единствено Гугъл обаче разчита на информацията, която получава от хората. Използването на ресурса на тълпата (crowdsourced data) в действителност седи в основата на транспортното приложение Moovit. Това му разрешава да дава точна информация за трафика в градове като София, в които не си сътрудничи с транспортни компании. Главният маркетингов шеф на компанията Йовав Мейдад изяснява пред " Капитал ", че приложението употребява главните данни на ЦГМ единствено на базово равнище. Цялата друга информация, която дава, е с помощта на общността към платформата, наречена The Mooviters community. " В София общността е напълно виновна за информацията, с която разполагаме ", изяснява той. От друга страна, компанията събира данни в действително време от системите за ръководство на операторите или от GPS устройствата, конфигурирани на всяко транспортно средство, споделя Мейдад.

" ЦГМ не разполага и няма внедрени механизми и начини за подаване на данни, свързани с разписание на градския превоз, местонахождение на транспортни средства и други, към външни системи и софтуери. "
Христиан Петров, основен изпълнителен шеф на ЦГМ
Има ли предпочитание

През последните години са правени опити за сходни на Moovit приложения, които да дават данни за обществения превоз в София. За основаването им може да се употребява наличният в интернет на практика незаконно отворен код. В уеб страницата Github е оповестена неофициалната документи на API към Центъра за градска подвижност, която се употребява от sofiatraffic.bg.

В описанието, обещано от създателя, е посочено, че тя е предопределена да послужи на разработчиците за основаването на по-добри приложения за трети страни. Според някои от тях обаче ЦГМ обаче попречва достъпа до данните. " От ЦГМ непрекъснато трансформират формата на страницата с времената на идване. Моят блян е оптимално бързо след такава смяна да я отразя и в приложението ", написа един от разработчиците на транспортно приложение. Това обаче затруднява работата и в един миг може да е демотивиращо. В самия приложно-програмен интерфейс на сдружението е оповестено известие, в което се споделя, че всяка приложимост на услуга за добиване на данни без документално позволение е неразрешена. " ЦГМ си резервира правото да лимитира и да стопира достъпа на неразрешени ползватели ", написа още в известието.
Това отношение обаче е на ръба на закона. След последните промени в Закона за електронно ръководство и Закона за достъп до социална информация институциите, предоставящи социална услуга, се задължават да дават достъп до данните си и посредством българския електронен портал за отворени данни data.egov.bg. Въпреки това тези, които нямат предпочитание да го създадат, има по какъв начин да избягат от отговорност.

" Компаниите, които са приемали публични поръчки, преди измененията да влязат в действие, са запазвали правата върху софтуера или дизайна въз основата данни ", изяснява основният действен шеф в LogSentinel Антон Герунов. " Съдът приема аргумента, че външните снабдители на програмен продукт имат авторски права върху дизайна въз основата данни, структурирането им или някакъв различен тип добавена стойност, а това се оказва спънка ", прибавя той. Според него всичко зависи от самото предпочитание на институциите да отварят данните си, само че по тази причина би трябвало да се промени методът на мислене на работещите в тях.

В формалното си прессъобщение от ЦГМ разясняват, че сдружението поддържа всички начинания и услуги, които подтикват потреблението на градски превоз, и свободно дава при поискване данни за основаване на новаторски артикули в услуга на пасажерите. В него се споделя още, че ЦГМ ще поддържа и спомага на всеки, който желае настояща и точна информация, посредством която да се подтиква потреблението на публичния превоз. А ние, жителите, може единствено да се надяваме това да е новата политика след голям брой отводи. Да планираш пътешестване
Чрез услугата Гугъл Maps Transit потребителите могат да избират ден, дата и час за плануваното пътешестване, като данните за най-удобни направления са налични в границите на към месец за множеството дестинации. Опцията е налична за компютри и мобилни устройства с двете оперативни системи - iOS и Android. Мобилната версия разрешава на потребителя да следи точното местонахождение (между спирките) на транспортното средство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР