© Надежда Чипева Концесионерът Софийска вода, част от френската група

...
© Надежда Чипева Концесионерът Софийска вода, част от френската група
Коментари Харесай

"Софийска вода" планира над 46 млн. лв. инвестиции за 2019 г.

© Надежда Чипева Концесионерът " Софийска вода ", част от френската група Veolia, възнамерява вложения за 46.3 млн. лева през актуалната година, които ще бъдат разпределени в трите съществени посоки - доставка на вода, канализационна мрежа и филтриране на отпадъчни води. Те са част от петгодишен проект, който планува до 2021 година да бъдат вложени 209 млн. лева в столичната ВиК мрежа, стана ясно по време на конференция на сдружението. До 2021 година загубите на вода по мрежата би трябвало да бъдат понижени до 38.72%.

Планирани вложения

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Софийска вода " работи по петгодишен бизнесплан, почнал през 2017 година Според изпълнителния шеф на сдружението Васил Тренев през тази година във водопреносната мрежа ще бъдат вложени 23.9 млн. лева, в канализацията - 15.9 млн. лева, и в пречистването на отпадъчни води - 6.5 млн. лева През юни е почнало построяването на нов метантанк с съдържимост от 7 хиляди куб. метра в пречиствателната станция в Кубратово, чиято инвестиция се чака да бъде 6.5 млн. лева По проект оборудването би трябвало да бъде приключено до идната година.

Сред другите по-големи капиталови планове в петгодишния проект на " Софийска вода ", почнал да се извършва през 2017 година, са още довеждане докрай на ремонта на така наречен Втори водоснабдителен кръг в столицата, който обгръща регионите " Кремиковци ", " Сердика ", " Надежда ", " Връбница ", както и на два основни канализационни клона в " Модерно предградие " и " Горубляне ". Извършва се и рехабилитация на резервоара " Под Симеоново ", захранващ регионите на " Младост " и " Студентски град ".

" Посоката на ръководство е дигитализацията - на процесите, мониторинга, както и инструментите за взимане на решения ", сподели още пред публицисти Тренев, допълвайки, че към този момент има напълно приключен компютърен модел на цялата водопроводна мрежа в столицата, а доникъде на 2020 година би трябвало да бъде внедрен и програмен продукт за наблюдаване на подаваните количества вода към водопроводната мрежа.

Намаление на загубите н а вода

Данните на " Софийска вода " сочат, че в интервала от 2010 година насам са построени и ремонтирани 590 км водопроводи и 84 км канали, с което общата дължина на ВиК мрежата към този момент надвишава 5500 км. За интервала течовете са понижени с 12%, а от края на 2016 година - те са с над 800 по-малко. Целта, която сдружението би трябвало да реализира до 2021 година, е загубите на вода да се свият до 38.7% при близо 70% през 2002 година

В момента канализационната мрежа в столицата обгръща към 95% популацията и към 80% от територията. " Веолия " има контракт за концесия за водоснабдяването на столицата до 2025 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР